Édesség sorozat 2.
Almás rétes korszerűen (8 db)
Hozzávalók: 2 csomag réteslap (8 lap), 60 dkg alma, 6 dkg búzacsíra, 2 dkg olaj (kb. 2 evőkanálnyi), őrölt fahéj, folyékony édesítőszer.
Elkészítés: 2-2 réteslapot meghintünk búzacsírával, meglocsoljuk a felmelegített olajjal, megszórjuk a lereszelt almával, fahéjjal, édesítőszerrel. Felhajtogatjuk, forró sütőben ropogósra sütjük. A 4 rúd mindegyikét kétfelé vágjuk, így kaphatunk 8 szép darabot.
1 darab tápanyagtartalma: 114 kcal,
2,8 gr fehérje, 4,8 gr zsír, 14 gr szénhidrát
Almás rizs
(4 személyre)
Hozzávalók:
2 nagy alma,
ízlés szerint cukor (vagy mesterséges édesítőszer),
fél citrom leve,
só,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
1 mokkáskanál fahéj.
A rizst megmossuk, lecsurgatjuk, majd lábosba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és a tejet is hozzáöntve, puhára megfőzzük. Csak akkor édesítjük, ha már megfőtt. (Ha a cukrot főzzük, pár perc alatt elveszíti az édes ízét, ezért jóval többet kell belőle használni.) Amíg a rizs fő, az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük. Azonnal ráöntjük a citromlevet, belekeverjük a sót és a fahéjat, esetleg kevés cukorral édesítjük. A rizsbe belekeverjük, és lefedve jól lehűtjük.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Almás sajtkoktél
20 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 15 dkg jó érett márványsajt, 2 közepes nagyságú alma,
citrom leve, törött fehér bors és só ízlés szerint, 4 salátalevél
A salátaleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, majd külön-külön négy talpas pohárba tesszük, és a
hűtőszekrényben lehűtjük. Az almákat meghámozzuk és kis kockákra vagdaljuk, majd azonnal meglocsoljuk a citromlével. A
márványsajtot lereszeljük, ezután összekeverjük a tejföllel, a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymával, a konyakkal, és
ízlés szerint főszerezzük sóval, törött fehér borssal. A salátával bélelt poharakba halmozzuk az almakockákat, és
rácsorgatjuk a márványsajtos krémet. Egy órányi hűtés után kínáljuk.
Almás süti
25 dkg. cukrot összekeverünk 2 egész tojással, kis fahéjjal /izlés szerint,én adok hozzá 1 kk.
mézeskalács fűszerkeveréket is/ belereszelünk 1/2 kg. almát /nem kell meghámozni/,
hozzáadunk 25 dkg. lisztet és 1 cs. sütőport. Jól kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük.
Tetejére csokimázat teszünk, és lehet apróra vágott diót is.
Almás táska
A tésztához:
Almatöltelék:
- a szóráshoz:
- a kenéshez: 1 db tojás,
- a tetejére:
Elkészítése: Kétszáz gr vajat száz gr liszttel gyorsan összedolgozunk, és téglatest formájúvá alakítva a hűtőbe tesszük. Egy dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk tíz gr kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt (kovászkészítés). A megmaradó lisztből, vajból, tejből csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal, a tojások sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán cipóvá formáljuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán "fülesre" nyújtjuk, ráhelyezzük a lehűtött vajas tömeget, és közbeiktatott pihentetéssel nyújtjuk, hajtogatjuk (kétszer szimpla, kétszer dupla). Amíg a tészta pihen a hajtogatások között, elkészítjük a vaníliakrémet, és megtisztítjuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk az almát. A felszeletelt almát ecetes vízbe tegyük, hogy ne barnuljon meg.
A krém készítése: a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a pudingport, és lassú tűzön besűrítjük, kihűtjük.
A tésztát
Almás tészta*
40 dkg reszelt almából
10 dkg kókuszreszelékből vagy darált dióból
10 dkg margarinból
1 csomag sütőporból
3 tojásból
10 dkg cukorból
és annyi lisztből, amennyit felvesz, piskótaszerű tésztát készítünk.
A tetejére mázként az előző süti mázát kenjük, mert az igen nagy adag!!!!
Almás torta
Hozzávalók:
2 bögre liszt,
1 bögre cukor,
1 pohár tejföl,
csipet só,
1 citrom reszelt héja és leve,
1 cs. sütőpor,
15 dkg margarin,
4 tojás,
A tojásokat a cukorral, margarinnal összedolgozzuk. Beletesszük a citrom héját, és levét, a tejfölt, a sütőporral elkevert lisztet. Jól, simára összekeverjük. Tepsibe öntjük, majd a tetejére, mézes citromlében áztatott almaszeleteket rakunk, pikkelyszerűen.
Közepes meleg sütőben megsütjük.
Almás túrófelfújt
3/4 kg alma
1 evőkanál cukor
3 evőkanál mazsola
1+3 evőkanál puha vaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál rum
10 dkg cukor
1 vaníliáscukor
4 tojás
5 dkg búzadara
1/2 csomag sütőpor
egy citrom leve
50 dkg tehéntúró
1 evőkanál tört mandula
Az almát megmossuk, meghámozzuk, kivesszük a csutkáját és szeletekre vágjuk. 1/8 liter vízben 1 kanál cukorral 7 percig pároljuk.
A mazsolát meleg vízben megmossuk és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Beletesszük a szeletelt almát és a mazsolát, kevés rumot csepegtetünk rá.
3 evőkanálnyi vajat, a 10 dkg cukrot, a vaníliáscukrot és a tojások sárgáját krémesre keverjük.
Hozzákeverjük a darát, a sütőport, a citromlét és a túrót.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezt a legvégén tesszük óvatosan a krémbe.
A krémet ráöntjük az almára, mandulával megszórjuk.
A felfújtat sütőben aranybarnára sütjük, forrón tálaljuk.
Forró málna, meggy vagy vaníliaöntetet kínálunk hozzá, de mélyhűtött almapürével is nagyon finom!
Almás túrótorta
Hozzávalók:
40+40 gt cukor,
1 cs van. cukor,
4 tojássárgája + 4 fehérje,
3 alma,
3 ek. mazsola
2 ek étk.
keményítő
Elkészítés: A lisztet a cukrot a van. cukrot, a db-ra vágott vajat, 2
tojás sárgájával omlós tésztává dolgozzuk, 20 percre hűtőbe tesszük.
Kivajazunk egy
belenyomkodjuk, megszurkáljuk és 10 percre előmelegített sütőbe toljuk.,
majd hűlni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk és
felkockázzuk. Mazsolát megmossuk és lecsöpögtetjük. A maradék tésztát a
forma szélére dolgozzuk. Összekeverünk 2 tojás sárgáját, a cukrot és a
túrót, belevegyítjük a keményítőt, a mazsolát és az almát, 4 tojás
fehérje kemény habját. A tölteléket a tésztára terítjük. Megsütjük és a
sütőben hagyjuk kihűlni.
Almásbéles
Fél kg lisztből, a túrósbélesnél leírt módon rétestésztát készítünk, melyet ismét kétfelé osztva használunk fel az ott leírt módon.
Töltelék:
Almáskenyér
90 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók:
50 dkg reszelt alma (tisztán mérve),
30 dkg kristálycukor,
1 egész tojás,
1 zacskó sütőpor,
30 dkg rétesliszt,
5 dkg durvára vágott dióbél,
5 dkg mazsola,
5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só,
2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez.
A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólialapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába és hűvös helyen tárolom. Nagyon sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.
Almáslepény
A tésztához: 10 dkg vaj (margarin), 20 dkg finomliszt, 1 tojás, csipetnyi só,
késhegynyi szódabikarbóna.
A töltelékhez:
80 dkg alma, 1 ek. fahéjas porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, a tetejére
kristálycukor (én pici kakaóval, darált dióval keverem, így barnább).
A vajat 300 W-on felolvasztjuk, összekeverjük a többi tésztához valóval, állni hagyjuk.
A hámozott almából 4-et megreszelünk, összekeverjük a cukrokkal, citromhéjjal.
A többi almát karikázzuk, citromlével meglocsoljuk.
A tésztát speciális mikrohullámú tortaedénybe símítjuk (én vajazott jénaiba), letakarjuk
és 600 W-on 10 percig sütjük. Kivesszük az edényt, az almapépet a tésztára símítjuk,
almakarikákkal díszítjük, kristálycukorral megszórjuk. 600 W-on még 15 percig (én 10)
sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
(Én ehhez a tészta felét, az alma 2/3-át használom. Ez is kb 30 perc.)
Banános túrótorta
40 dkg félzsíros tehéntúró, 6 dkg margarin, 6 dkg cukor (méz), 3 tojás, 5 dkg búzadara,
2 közepes banán, 4 dkg mazsola, 1 citrom héja reszelve, díszítéshez 1 banán
A margarint kissé megolvasztjuk,a tojásokkal habosra keverjük. Az áttört túrót, búzadarát,
vékonyan felszelt banánt, mazsolát, citromhéjat lazán elkeverjük benne. Kivajazott
tálba símítjuk. Folpackkal (én a jénai tetejével) letakarjuk és 850 W-on 7 (én 5') percig sütjük.
majd fedő nélkül még 2,5 percig.
Kihűlve kiborítjuk a tálból. Felszeletelt banánnal és tejszínhabbal kínáljuk.
(Lehet a masszába 1-2 ek. banánízű pudingport is tenni, de akkor kevesebb cukrot.
Így még nem próbáltam. Ananásszal, kajszibarackkal, meggyel, kivivel - ez utóbbinál
viszont több cukor kell. Még ezeket sem készítettem.)
(20 perc)
Szerecsenfelfút
6 dkg margarin, 3 tojás, 1 púpozott ek. porcukor, 6 dkg csokoládé, 10 dkg darált mandula,
3 ek. zsemlemorzsa (én kekszmorzsát használok), 1 ek. kakaópor, 1 ek konyak, a formák
kikenéséhez margarin és porcukor
vaníliamártás, csokireszelék
A margarint 750 W-on 1 perc alatt felolvasztjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, cukrot és
habosra keverjük.
A csokoládét másik edényben 600 W-on 2 perc alatt megolvasztjuk és a darált mandulával,
Zsemlemorzsával (kekszmorzsával), kakaóval együtt a tojáshoz öntjük. Konyakkal ízesítjük.
Óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
Kivajazott, porcukrozott tűzálló formákat 2/3 részig megtöltünk. A mikro tányérján úgy
rakjuk körbe, hogy az edények ne érjenek össze. 750 W-on 3 percig sütjük. 5 perc állás
után tányérokra borítjuk. Vaníliamártással, csokireszelékkel kínáljuk.
(25 perc)
Almáspite
30 deka finomliszt, 15 deka margarin, fél csomag sütőpor, 2 tojássárgája, fél pohár tejföl, két evőkanál cukor és egy csipet só összegyúrásával alkottam két cipót, egy kisebbet meg egy nagyobbat. Letakartam őket a deszkán.
Amíg a két cipó pihent, nekiálltam lereszelni két kiló almát. A negyedik darabnál elfogyott a türelmem (meg a bőr a mutatóujjam hegyéről ;o)))) ezért vadul kicsumáztam az almákokat és belenyomtam az univerzális darálógépbe. Néha ugyan utána kellett igazítani, mert a gép az alját péppé verte, a tetejét meg "virgo intakta" hagyta, ezért vagy lenyomtam az ujammal, vagy rázogattam a masinát, hogy minden darabka alma kés alá kerüljön.
Az így nyert pépet szitába tettem, és hagytam csorogni. A végén még megnyomkodtam egy kicsit, hadd legyen több a lé, amit jó egészséggel el is fogyasztottam azonnal.
A recept szerint az almát meg kellett volna olajon párolni, de a recept nem azért van, hogy mindent úgy csináljak. Én nem pároltam, hanem rátettem 20 deka kristálycukrot, egy tasak vaníliáscukrot és egy púpozott evőkanál fahéjat. Alaposan elkevertem, aztán amikor már negyedszer éreztem úgy, hogy még mindig meg kell kóstolni, akkor magamon erőt véve befejeztem a nassolást.
Kinyújtottam a nagyobbik cipót tepsi formájúra és nagyságúra - ami harmadszorra sikerült úgy, hogy csaltam. A tepsibe előre leszabott sütőpapíron hajtással kijelöltem a tepsi széleit, aztán nosza! A sarkokat tépkedéssel oldottam meg, ugyanis szerintem nyújtófával csak kerek vagy ovális formát lehet nyújtani, szögleteset nem. Aki tud olyat is, ahhoz beiratkozom. Szóval késsel levágtam a kanyarokat, aztán ahol hiányzott, oda beügyeskedtem.
A tepsibe bealkotott tésztát vékonyan megkentem híg kajszibaracklekvárral, azt megszórtam darált dióval, amúgy hézagosan, amíg el nem fogyott a húsz deka.
Ezután az almát - amit azért csak megint megkóstoltam néhány evőkanállal - elegyengettem és nagyot néztem, mert a tészta volt
175 fokon sütöttem, hogy meddig azt nem tudom, amíg a receptekhez tartottam magam, az összes süteményem megégett, vagy nyers maradt. Én úgy szoktam, hogy vagy 20 percig hagyom, nem nyitogatom a sütőt, rendszeresen beleszimatolok a levegőbe, az számomra elárul mindent.
Amikor úgy tűnt, hogy kész, visszavettem 75 fokra és hagytam száradni. Az egész sütés talán nem volt egy óra.
Ilyenkor nagy önuralomra van szükség, de tessék elhinni, jobb lesz a süti, ha egészben hűl ki.
Almáspite másként
Hozzávalók: 30 dkg omlós tészta, 2 alma (Golden), 4-5 ek. s. baracklekvár, citromlé, 8-10 szem rumosmeggy.
A szokásos módon omlós tésztát készítünk, fél cm vastagságura kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott, meglisztezett tortaformát. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és kör alakban elrendezzük a tészta tetején. A lekvárt a citromlével hígítjuk, megkenjük az almasor tetejét és előmelegített sütőben, közepes tűznél pirosra sütjük. Rumos meggyszemekkel díszítjük.
Almatorta
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, só
A töltelékhez:
A tetejére: 1 tojás, 5 dkg dió
A tésztához valókat összegyúrjuk, és egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap a kétharmadát ujjnyi vastag, kerek lappá nyújtjuk. A kerek tortaformát úgy béleljük ki, hogy 4-5 centis pereme is legyen. Közben a megtisztított, felszeletelt almát vajon, citrommal meglocsolva megpároljuk, míg a levét el nem főtte. Akkor a tűzről levéve, belekeverjük a cukrot és a mazsolát. Ezzel megtöltjük a formában elhelyezett tésztát. Ráborítjuk a maradék tésztából nyújtott lapot. A széleken gyengén összenyomkodjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. Közepes lángon készre sütjük.
Almatorta borkrémmel
120 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók: a tésztához
4 egész tojás,
4 evőkanál porcukor,
4 evőkanál rétesliszt,
csipetnyi só;
a töltelékhez
másfél kg savanykás, jóízű alma,
4-5 evőkanál kristálycukor,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj;
a borkrémhez
fél liter édes fehérbor,
4 egész tojás,
4 evőkanál porcukor,
2 evőkanál liszt,
2-3 evőkanál sárgabaracklekvár,
1 evőkanál zselatinpor.
Először megsütöm a torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojás sárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot. A kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet, és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.
Almatorta tejszínes öntettel
Hozzávalók:
4 ek. olaj ,
3 tojás,
1 cs. van. cukor.
50
g méz,
1 tk. sütőpor,
1/8 l tejföl
Elkészítés: A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a van. cukorral
és a mézzel.
Összekeverjük a sütőport és a lisztet, hozzáadjuk az előzőkhöz és jól
összekeverjük. Torta formába rakjuk ezt a tésztát és hűvös helyre
tesszük. Az almát meghámozzuk, 4-be vágjuk és eltávolítjuk a csutkáját,
rövid időre sós vízbe mártjuk , hogy világos maradjon. Hosszúkás
szeletekre vágjuk és szépen körberakjuk a tésztán. A tortát a forró
sütőbe tesszük és félig megsütjük. 2 tojást a folyós mézzel és tejföllel
jól felverjük és a sütés kezdetétől számított 25 perc múlva a tortára
öntjük., majd tovább sütjük amíg az öntete aranysárgává és keménnyé
válik.
Álompite
30 dkg lisztet 1 cs. V.-sütőporral, 8 dkg cukorral, 10 dkg zsírral, 1 egész tojással, 1/2 cs. V.-vanilincukorral, 3-4 ek. tejjel, rétestészta keménységűre gyúrunk, többször hajtogatjuk, és nyújtjuk, míg végül 2 részre osztjuk. Egyik részt tepsibe téve, az alábbi mákos töltelékkel kenjük, és a másik résszel befedjük.
Töltelék: 20 dkg cukrot, kevés vízzel sűrű sziruppá főzünk, azután 15 dkg főtt, passzírozott krumplit, és 20 dkg őrölt mákot adva hozzá, rövid ideig átfőzzük.
Sütés előtt a tésztát villával megszurkáljuk, és tojássárgájával egyenletesen bekenjük. Forró sütőben szép barnára sütjük.
Alpesi teasütemény
30 dkg lisztből, 15 dkg porcukorból, 20 dkg zsírból, 1 cs. V.-sütőporból, 1/2 cs. V.-vanilincukorból, csapott kávéskanál törött fahéjból, 1 citrom reszelt héjából, 2 egész tojással deszkán késsel jól eldolgozott tésztát készítünk. A tészta 1/4 részét elvesszük, és 2 kk. kakaóval összegyúrjuk. A világos tésztát metélt-vastagra nyújtjuk, s pogácsavágóval, vagy borospohárral kiszúrjuk. A kakaós tésztát vastagabbra nyújtjuk, és fele nagyságú vágóval kiszúrjuk. A világos, és sötét korongocskákat külön-külön sütjük. Sütés után barackízzel összeragasztjuk, és vanilin-porcukorral szórva tálaljuk teához, vagy kávés uzsonnához.
Aludttejes burgonyapogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 dkg élesztő,
kefir, 25 dkg főtt áttört burgonya, só, fehér bors
Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kevés
langyos vízben felfuttatott élesztőt, az aludttejet, sózzuk, borsozzuk,
majd jól összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, olvasztott zsírral
megkenjük. Rászórjuk a burgonya 1/3-át. Három részre összehajtva
pihentetjük. A műveletet 25 percenként még kétszer megismételjük. Az
utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és
kiszaggatjuk. Tizenöt percnyi pihentetés után felvert tojással
megkenjük, és pirosra sütjük.
Aludttejes burgonyapogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 dkg élesztő,
Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kevés langyos vízben felfuttatott élesztőt, az aludttejet, sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük. Rászórjuk a burgonya 1/3-át. Három részre összehajtva pihentetjük. A műveletet 25 percenként még kétszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és kiszaggatjuk. Tizenöt percnyi pihentetés után felvert tojással megkenjük, és pirosra sütjük.
Aludttejes pite
Hozzávalók: 30 dkg. liszt,
A tésztához valókat robotgéppel jól kikeverjük, és a kizsírozott és lisztezett tepsibe öntjük. Tetejét megszórjuk a gyümölccsel, vagy a csoki - dió - mazsola variációval. Forró sütőbe toljuk, de csak közepes tűznél sütjük. Hidegen kockákra vágva tálaljuk.
Aludttejes pite
Hozzávalók: 30 dkg. liszt,
csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg. vaj, vagy margarin; a
tepsi kikenéséhez zsiradék és liszt, a tészta tetejére 30 dkg.
megtisztított, kockákra vágott gyümölcs, vagy 5 dkg. étcsokoládé,
durvára vágott dió, mazsola.
A tésztához valókat robotgéppel jól kikeverjük, és a kizsírozott és
lisztezett tepsibe öntjük. Tetejét megszórjuk a gyümölccsel, vagy a
csoki - dió - mazsola variációval. Forró sütőbe toljuk, de csak közepes
tűznél sütjük. Hidegen kockákra vágva tálaljuk.
Aludttejes pite
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
kis sütőpor,
20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
10 margarin,
A felsoroltakat összekeverjük, rászórjuk a meggyet és 18 percig sütjük a
mikróban /CRIPS fokozat, vagy akinek van pizza sütési lehetőség, majd 10 percig ott is kell hagyni.
Nagyon finom eperrel is.
Aludttejes prósza
Hozzávalók:
liszt, hogy a palacsinta-tésztánál sűrűbb masszát keverjünk
A masszát kiolajozott tepsibe öntjük, eperrel (a nagyobbakat
szeleteljük), kimagozott meggyel, cseresznyével, reszelt almával vagy
lekvárral jól megszórjuk. Tetejét tejföllel, majd olajjal meglocsoljuk.
Közepesnél kicsit erősebb sütőben világosbarnára sütjük, végül
porcukorral meghintjük. Ha vastagabb tésztát szeretnénk, arányosan
emeljük a mennyiségeket.
Aludttejes prósza
Hozzávalók:
A masszát kiolajozott tepsibe öntjük, eperrel (a nagyobbakat szeleteljük), kimagozott meggyel, cseresznyével, reszelt almával vagy lekvárral jól megszórjuk. Tetejét tejföllel, majd olajjal meglocsoljuk. Közepesnél kicsit erősebb sütőben világosbarnára sütjük, végül porcukorral meghintjük. Ha vastagabb tésztát szeretnénk, arányosan emeljük a mennyiségeket.
Amaretto kávé
Hozzávalók
(1 adaghoz):
1 adag erős, forró presszókávé,
1 kockacukor,
1 kupica Amaretto (mandula) likőr,
1 ek. tejszínhab,
esetleg egy kevés cukor,
instant kávé
A forró kávét tűzálló pohárba töltjük. A kockacukrot beledobjuk, és addig keverjük, míg az, fel nem oldódik benne, ezután beleöntjük a likőrt. A tejszínhabot a cukorral elkeverjük, és óvatosan a kávéra púpozzuk.
Végezetül kávéporral megszórjuk.
Elkészítési idő: 15 perc
Amerikai pite
Hozzávalók: 20 dkg liszt,
A langyos cukros tejben elkevert élesztővel a lisztet simára kigyúrjuk. A sót a liszttel elkeverve célszerű felhasználni. A tésztából 2 db cipócskát formázunk, és letakarva kelesztjük, hogy térfogata megduplázódjon. 22-
Amish sütőtökkalács (Pennsylvania, USA)
Hozzávalók 3 csésze liszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, 25 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 4 nagy tojás, 2 csésze főtt, tört sütőtök (kb 50 dkg), 1 teáskanál friss őrölt gyömbér, 1 teáskanál vaníliaaroma, 0,5 csésze mazsola, Tálaláshoz: porcukor
Az elkészítés módja: Vajazzunk ki egy
Ananász befőtt tökből
Egy kis különlegesség finom gyenge tökből.
Hozzávalók:
5 evőkanál kristálycukor
1 csom. vaníliás cukor
A tököt apró kockára vágjuk, aztán összekeverjük a többi hozzávalóval, majd felöntjük vízzel, hogy ellepje.
Egy napot állni hagyjuk. Másnap felfőzzük a forrástól számított 15-2o percig, utána állni hagyjuk.
Mikor kihűlt
Keverünk, majd üvegekbe rakjuk.
Már ekkor is fogyasztható, de finomabb, ha egy hétig áll.
Ezt követően felbontva hűtőben több napig is eláll.
Jó nassolást kívánok. Remélem, megkedvelitek ezt az új befőttet.
Szörpöt ráöntjük
Ananászkrém II.
Hozzávalók:
1 doboz félkilós ananászbefőtt,
tojássárga,
fél citrom leve,
1 csapott evőkanál tiszt,
fél dl tej,
1 teáskanál zselatinpor.
Az ananászbefőttet leszűröm és néhány szép darabot a krém díszítéséhez, félreteszek.
A többit nagyon apróra összevagdalom (vagy turmixgépben pépesítem).
A tojás sárgát simára keverem a liszttel, majd a citromlével és az ananász lével apránként felengedve, kis lángon vagy gőz fölött, állandó keverés közben sűrűre főzöm.
A tejben a zselatinport elkeverem, és kis lángon langyosra melegítve, hozzáadom a kihűlt tojásos krémhez.
Ugyancsak hozzákeverem a tejszínből vert kemény habot és a gyümölcspépet.
Az egészet óvatosan átforgatom, majd kis poharakba vagy egy formába téve feldíszítem a félretett gyümölccsel, és jól lehűtöm.
Ananaszos felfujt...
Hozzavalok:
20 dkg ananasz (darabolt konzerv)
4 tojas
8-8 dkg porcukor, mandula es liszt
5 dkg piskotamorzsa
A tojassargakat 6 dkg cukorral habosra keverjuk, hozzaadjuk
a durvara orolt mandulat. A tojasfeherjebol 2 dk porcukorral kemeny
habot verunk, es a liszttel egyutt a tojassargajahoz keverjuk. A masszat
kivajazott, piskotamorzsaval megszort formaba ontjuk. Megszorjuk az
ananaszdarabokkal, majd vizfurdobe allitjuk a format, es elomelegitett
sutoben megsutjuk. A formabol kiboritva edes tejszinhabbal diszitjuk.
Angol keksz
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1/2 dl tej, 1,5g élesztő, 1 kávéskanál porcukor, csipet só.
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Hideg vízzel teli edénybe rakjuk, míg feljön a víz tetejére (2-3 óra). Majd kinyújtjuk kb. 1-
A tésztát tiszta konyharuhába kell kötni, és úgy a vízbe tenni. Az a jó, ha a víz minél hidegebb. A hozzávalókat arányosan emelhetjük. A vaj-liszt arányok: 15:20; 30:40; 45:60; 60:80; 75:100.
Forrás: Pólya Istvánné Eta
Eredeti angol puncs
Hozzávalók:
2,5dl édes vörösbor,
2,5dl édes fehérbor,
1,5dl rum,
50 dkg cukor,
2 db citrom,
2 db narancs.
A gyümölcsöket megmosom, letörülgetem, majd mindkettőnek hajszálvékonyra hámozom a sárga héját.
Beleszórom a cukrot, és éppen csak forráspontig melegítve, belecsavarom a citrom és a narancs levét is.
Jól összekeverve, azonnal tálalom.
Narancsbólé
Hozzávalók:
4 db narancs,
1 palack édes fehérbor,
1 palack édes pezsgő,
6 szem kockacukor,
a narancs édességétől függően 10-15 dkg porcukor.
A narancsokat gondosan, meleg vízben megmosom, letörülgetem, majd a kockacukrokkal ledörzsölöm a héját.
A narancshéjas cukrot beleteszem egy mély bóléstálba.
A narancsokat ezután meghámozom, és karikákra vágom, a karikákat kis kockákra aprítom.
A magokat eltávolítom belőle, és a tálba teszem.
Ráhintem a porcukrot, majd a likőrt és a rumot ráöntöm.
A tálat szorosan befedem és a hűtőszekrényben legalább fél napig, érlelem.
Ezután felkeverem, majd az ugyancsak órák óta hűtött bort ráöntöm. Befedem, és ismét visszateszem a hűtőbe.
Közvetlenül fogyasztás előtt feltöltöm a pezsgővel, és csészékbe osztva azonnal kínálom.
Rum lift
Hozzávalók:
5 cl rum,
1 fél kiskanál porcukor,
1 kanál citromlé.
Shakerben megkeverem, és pezsgővel felöntöm a pezsgőspohárban.
Brandy sour
Hozzávalók:
6 cl brandy,
3 cl citromlé,
1 kiskanál porcukor.
Egy szem jéggel az anyagokat összekeverem, és lassan elkortyolom.
Ánizsos rudak
20 dkg cukrot 3 egész tojással 1/2 óráig keverjük,azután részletekben 25 dkg liszttel
kevert 1/2 csomag sütőport adunk hozzá
a tésztát deszkán jól eldolgozva ujjnyi vastag rudakat formállunk, melyet ánizsmaggal
megszórva, közepes tűznél szép pirosra sütünk
igen jó teához
Ánizsos szelet teához
15 dkg cukrot 2 egész tojással és 2 tojás sárgájával habosra keverünk, majd 20 dkg liszttel kevert 1/2 cs. V.-sütőport, 3 dkg ánizsmagot, egy marék mazsolát, és legvégül 2 tojás kemény habját adjuk hozzá. A tésztát zsírral kikent, lisztezett és ánizsmaggal kiszórt, félgömbölyű formában forró sütőben hirtelen sütjük. Tálaláskor vékony szeletekre vágva szolgáljuk fel.
Any briósa
Anyaghányad:
- liszt
- só 1,5 dkg
- élesztő 6,5 dkg
- margarin 14,5 dkg
- cukor 13 dkg
- tojás 1 - 2 db
- tej: amennyit a tészta felvesz.
- aszkorbinsav: ha valaki tud szerezni akkor egy csipet / javítja a lisztminőséget /
A nyersanyagokat összegyúrom, 20 - 30 percet pihentetem, 5 - 6 dkg tésztadarabokat kicsipkedek és különböző alakokra formázom, kétszeresére kelesztem, sütés elött a tetejét megkenem tojással, 200 - 220 C° - on sütöm. Számos sütőnél 3 - 4 fokozaton.
Anyóstorta
Hozzávalók:
0,5 liter tej, 1 csomag pudingpor (legjobb a csokis, de nagyon finom az új rumos puncsból is), 1 doboz babapiskóta, 4-5 evőkanál cukor, ízlés szerint kevés mazsola, 1 rumaroma.
Elkészítés:
A pudingport az előírás szerint elkészítjük. Egy mélyebb tálba kevés tejet öntünk, elkeverjük a rumaromával. Ebbe forgatjuk a piskótákat. Egy közepes méretű tálat kirakunk körben ezekkel a piskótákkal úgy, hogy az alját is befedjük. Erre szórunk egy kevés mazsolát, majd ráterítjük a puding felét, befedjük piskótával. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink engedik. Kb 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha vállakózó szelleműek vagyunk, ki is boríthatjuk, torta-szerűen szeletelhetjük.
Arab Gyümölcstorta
Hozzávalók: 9 dkg vaj, 5 tojás, 3 mk sütőpor, 30 dkg liszt,
gyükölcs, 15 dkg mazsola,
Elkészítés: A feltört egész tojásokat simára, habosra felkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 percen át kevergetjük.
Hozzákeverjük az előzőleg felolvasztott vajat, és habosra felverjük. Beleadjuk a sütőport, a lisztet, a habosra kikevert tejfölt,
a darált dióbelet, a mazsolát és a darabokra vágott vegyes cukrozott gyümölcsöt. Vajjal kikent nagyobb tortaformában,
közepesen meleg sütőben megsütjük. Akkor sült meg, amikor a beleszúrt pecsenyevillára, már nem ragad rá a tészta.
Kihűlés után, kivesszük a tortaformából, és a tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Húsvéti csokoládétorta
(Bajram Pasta)
Hozzávalók:6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átstitált liszt, 1 kávéskanál
sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg étcsokoládé,
és egy kevés konyak.
Elkészítés: Gőzfürdőben megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanál forró vizel krémsűrűségűvé keverjük. Ugyanezen
a gőzfürdőn felolvasszuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd habosra keverjük. Beleadjuk a tojás
sárgákat, a sót és kb 10 percen átkevergetjük. Ha a massza már sima, lassan állandó keverés mellett, hozzáadagoljuk a
csokoládét. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a konyakot, és az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent
tortaformába öntjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a tortát két lappá vágjuk, megtöltjük, és kívül is
bevonjuk a csokoládé krémmel.
Csokoládékrém készítése: a vajat gőzfürdőn felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, és azzal együtt habosra keverjük ki.
Hozzáadjuk az ugyancsak gőzfürdőben meglágyított étcsokoládét és simára keverjük. A még meleg töltelékhez állandó
keverés közben apránként annyi konyakot adagolunk, hogy az kihűlés után, krém sűrűségű legyen.
Aranygaluska
Egy bő fél kiló lisztet összegyúrtam egy lisztes-cukros tejben megfuttatott fél élesztővel, egy kis sóval, tíz deka margarinnal és némi langyos tejjel: annyival, hogy jól formázható, lágy tésztám legyen. Három tojás sárgáját felvertem öt evőkanál porcukorral és egy fél rummal. A másik felével nem tudom mi lett, de eltűnt valahova az is. Ezt is hozzátettem a tésztához - és bevallom, géppel - nagyon megdagasztottam. Ez azért fontos, mert ha sok levegőt dolgozok bele, akkor könnyű lesz a tészta. Kevés lisztet szórtam a tetejére és letakartam egy tiszta konyharuhával.
Még előtte beáztattam egy marék mazsolát, aztán megdaráltam a diót és hozzákevertem egy kevés kristálycukrot. Mennyiséget itt sem tudok mondani, addig kóstolgattam, amíg elég jó nem lett. Se nem túl édes, se nem túl ízetlen.
Margarinnal kikentem egy magasabb oldalú tepsit, egy kevés zsemlemorzsát szórtam bele és azt a tepsi rázogatásával egyenletesen elosztottam benne, hogy jusson az oldalfalra is bőven. Aztán elhagytam a konyhát, mert a tésztának kell egy óra, mire jól megkel.
Visszaérve elővettem a gyúródeszkát, alaposan beliszteztem és ráborítottam a kétszeresre nőtt tésztát. Néhány laza mozdulattal cipóvá formáztam, amit egy nagy késsel rögtön kettévágtam.
A vágás helyét azonnal beliszteztem, mert nagyon mérges tudok lenni, amikor valami olyankor ragad, amikor nem kéne.
A két fél cipót kolbász formájúra sodortam, majd a késsel gyorsan feldaraboltam. Szapora lisztezések közepette legyártottam vagy harminc-negyven gombóckát, alig nagyobbat mint egy szép, egészséges dió, vagy alig kisebbet, mint egy aszalódásnak indult jonatánalma.
Csészében (és a mikróban) margarint olvasztottam, ebben egyenként megmártottam a kis golyóbisokat és a felét szépen leraktam a tepsibe. Erre rászórtam a cukrozott diót. A mazsolát kifelejtettem belőle, most is ott van a hűtőben, hogy a Csurka ölelgetné meg a főrabbit!.
A dióra pedig rápakoltam a gombócaim olvasztott margarinba mártogatott másik felét.
A tetejét szépen megkenegettem tojássárgájával és betettem a hideg sütőbe. Hagytam kelni egy félórácskát, aztán 175 fokra kapcsoltam. Kétszer ránéztem, nehogy hirtelen megégjen a teteje, de nem égett meg. Amikor szép pirosas-barna volt felül és érződött az illata, a hőmérsékletet 125 fokra mérsékeltem, amit már nem sütésnek, csak szárításnak hívok.
Kezdők szúrjanak bele egy tűt a sütibe és ha a szúrószerszámon nincs semmi nyom, akkor kész a tészta. Ha netán kesernyés füst terjeng a konyhában, akkor már késő: ezt a tűdolgot jóval korábban kellett volna megejteni.
Az aranygaluskát lehet tálalni borsodóval, vagy vaníliasodóval.
Mindkettőhöz van egy-egy jó receptem, de most csak annyit árulok el, hogy tegnap egy kicsit csaltam: egy Dr Oetker vaníliaöntetet javítottam fel porcukorral és vaníliás cukorral, mert a sodózásra kábé annyi időm maradt, mint amennyi aranygaluska a vendégeim távozása után.
Aranypogácsa
20 dkg lisztet, 1 cs. V.-sütőport, 2 tojás sárgáját, kávéskanálnyi sót, és szükségszerinti tejfölt összegyúrunk lágyan gyúrható tésztává. Ezt nyújtjuk olyan nagyságúra, hogy az 1 órával előbb elkészített és pihentetett vajastésztát belecsomagolhassuk. A vajastésztát 15 dkg lisztnek 25 dkg vajjal történt eldolgozásával készítettük...
Az összetett tésztát négy-ötször nyújtjuk és hajtogatjuk, míg legvégül ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrva, tojással megkenjük. Vajazott tepsiben forró sütőbe téve, szép sárgára sütjük.
Athéni diós kalács
<Görögország>
Hozzávalók:
40 dkg cukor,
4 tojás,
6 dkg vaj,
15 dkg cukor,
1 mk. fahéj,
35-40 dkg liszt,
1 mk. sütőpor.
Szirup:
18 dkg cukor,
1/4 l víz,
1 kis pohár konyak.
Az eldarabolt dióból 2 kanálnyit félreteszünk a szóráshoz.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk.
Simára keverjük a cukrot, vajat, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgáját és a fahéjat. Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a diót. Óvatosan hozzáadjuk a habot is.
Kikent tepsibe öntjük, megszórjuk a dióval és közepesen meleg sütőben 30-40 percig sütjük (tűpróba). A sütőt kikapcsoljuk, de a kalácsot bennhagyjuk.
A cukrot a vízben sűrűsödésig főzzük. Beleöntjük a konyakot.
Amikor a kalács már majdnem meghűlt a sütőben, ráöntjük a forró szirupot. Megvárjuk, míg kihűl, ekkor kockára vagy rombuszra vágjuk.
Babacsók
12 dkg porcukrot 1/2 cs. Váncza -vanilincukorral és 3 tojás sárgájával habosra keverünk, azután 20 dkg vajat adva hozzá, az egészet deszkán, 35 dkg liszttel kevert 1 cs. V.-sütőporral, késsel jól eldolgozzuk. A tésztából kis dió nagyságú golyócskákat gömbölyítünk. Vajazott, lisztezett tepsibe rakjuk a gyengén ujjunk között meglapított golyócskákat, melyek mélyedésébe kis ízzel, 1-1 szem kimagozott cseresznye, vagy meggybefőttet helyezünk. Közepes tűznél sütjük.
Kiadós, kedvelt, mutatós sütemény.
Bábel tornya
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 15-15 dkg margarin és porcukor, fél tasak sütőpor, 2 tojássárgája, 1 evőkanál kakaó, reszelt citromhéj, só. A díszítéshez: 1 tojásfehérje, 5 dkg durvára vágott dió, 10 dkg pikáns gyümölcsíz.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, a cukorral, a sütőporral, a tojássárgákkal, csipetnyi sóval és annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy a rugalmas tésztát kapjunk. Legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük. Még jobb, ha előző este összeállítjuk. A tésztát 3 felé osztjuk, egy nagy cipó legyen., egy kisebb és egy még kisebb. A közepes cipóba belegyúrjuk a kakaót, a másik kettőbe pedig a reszelt citromhéjat. A cipókat külön-külön vékonyra nyújtjuk, és háromféle nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, hogy azonos mennyiségű nagy, közepes és kicsi korongot kapjunk. A sütőbe ezeket egymás mellé fektetjük, és aranysárgára sütjük (a legkisebb korongokat tojásfehérjével megkenjük, és vágott dióval meghintjük). Végül a kihűlt korongokat gyümölcsízzel összeragasztjuk. Alulra a legnagyobb, rá a közepes, felülre pedig a legkisebb kerüljön.
Babeszkichlach
Hozzávalók:
2 tojássárgája,
2 evőkanál tejfel,
2 evőkanál cukor,
25 dkg vaj,
25 dkg liszt,
1 csomag vaníliás cukor,
5 dkg dió,
fahéj.
A tojássárgáját a cukorral és a tejfellel, géppel habosra keverjük. A vajat és a lisztet hozzáadjuk, jól kidolgozzuk, és elég vastagra nyújtjuk. Különféle formával kiszaggatjuk, vaníliás cukorral, fahéjjal, darabos dióval megszórjuk Kivajazott lisztezett sütőlapon meleg sütőben, halvány barnára sütjük.
Bácskai krémes
Hozzávalók:
Tészta: 27 dkg liszt, 5 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli (kevés tejben felfuttatva). Az anyagokat annyi tejjel, amennyit felvesz összegyúrjuk és tepsi hátán két lapot sütünk belőle. Krém: 3 csomag vaníliapudingot
Elkészítés:
A tejére 2 tojásfehérjéből és 14 dkg porcukorból gőz fölött habot verünk. A tésztára kenjük és végül kakaóval meghintjük.