Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Különleges diós receptek

2008.09.11

Különleges diós receptek

2003.01.13. 11:37

Ismét itt vannak az ünnepek: lelkiismeret furdalás nélkül lehet bűnözni a konyhában. Süti halmok, ételkülönlegességek…És persze a vendégségek hosszú sora. De mivel kínáljuk a rendkívüli tehetséggel megáldott nagymamával rendelkező vándorokat? A szezonnak megfelelően dióval!

Diófánk

Hozzávalók (Kb. 40 db-hoz):
4 tojás
30 dkg cukor
20 dkg darált dió
10 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
Három tojás habjához hozzákeverünk 15 dkg darált diót és 20 dkg cukrot. Diónyi halmokat teszünk a tepsibe és forró sütőben rövid ideig sütjük.
Krém: 1 egész tojást, 3 tojás sárgáját, 5 dkg diót, 10 dkg cukorral sűrűre főzünk. Ha kihűlt, 10 dkg margarinnal, vaníliás cukorral habosra keverjük, és a fánkokat kettesével összeragasztjuk.

Adventi mákos/diós koszorú

Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt,
2 csomag instant élesztő,
2,5-3 dl tej, 2 db tojás,
6 dkg margarin, csipet só,
1 üveg (2 ml) mandula aroma,
mazsola, ízlés szerint.

Töltelék:
18 dkg őrölt mák/dió,
1 üveg (2 ml) citrom aroma,
10 dkg finomra őrölt babapiskóta,
1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor,
0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár,
3-5 dkg mazsola,
1 csomag vaníliás cukor,
0,5 dl étolaj.

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát. Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Marcipánízű cukormázzal megspricceljhetük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

 



Diós álom

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg margarin
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 dkg sütőpor
2 dl tej
Citromhéj
Vaníliás cukor

A töltelékhez:
10 dkg dió
10 dkg cukor
Lekvár (ízlés szerint)
5 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítése:

Az anyagokat összegyúrjuk, és három részre osztjuk. A felosztott anyagokat nyújtjuk, majd az első lapot megszurkáljuk, lekvárral megkenjük, majd a dió- és cukorkeverék felét elegyítjük. A következő lapot az első tésztára helyezzük, és a műveletet megismételjük. A harmadik lapot a másodikra tesszük, megszurkáljuk, és az egymásra rakott tésztát 180 °C-on 25 percig sütjük. Kihűlés után az olvasztott csokoládét egyenletesen rákenjük a tésztára, és tetszés szerint szeleteljük. Több lapot is egymásra tehetünk, így magasabb süteményt kaphatunk.

 

 

Krumplikrokett dióban

Hozzávalók:
80 dkg burgonya
2 tojás
20 dkg darált dió
10 dkg liszt
8 dkg zsemlemorzsa
2 dkg cukor
vaj
kevés tej vagy tejföl


Elkészítése:
A meghámozott krumplit főzzük meg sós vízben, alaposan szűrjük le, majd törjük át. Hagyjuk kihűlni, keverjük hozzá a lisztet, a cukrot, a két elhabart tojást, kevés darált diót, egy diónyi vajat, és sózzuk meg ízlés szerint. A masszát dolgozzuk ki simára, formáljunk belőle kis golyókat, és azokat forgassuk darált dióval elkevert zsemlemorzsába. Tegyük kivajazott tepsibe, a golyók tetejét kenjük meg tejjel vagy tejföllel, s előmelegített forró sütőben süssük pirosra. Édes tojásmártással tálaljuk.
Elkészíthető húsos verzióban is: ekkor a krokettbe a dió helyett 10-15 dkg sovány vagdalthús és 3 dkg összevágott mazsola kerül, de beforgatni ugyancsak diós morzsába kell.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.