Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézes sütemények

2008.11.24

Méz

 

            A méz az emberiség számára már ősidők óta, és ma sem nélkülözhető táplálék. Olyan fontos biológiai értékű anyagokat tartalmaz, amelyek a környezetártalmaitól védenek, a legyengült szervezetet felerősítik, a gyógyulást meggyorsítják, a betegségekkel szembeni ellenálló képességet fokozzák.

A népi gyógyászat már az ősidőkben is javasolta a mézfogyasztást, sőt az egész lép bekebelezését a mézzel, a méhek által tartósított virágporral és propolisszal együtt. A régi egyiptomi, később a római papok és orvosok is felismerték a méz gyógyító hatását: gyomorrontás, bélpanaszok ellen, továbbá fontos erősítőként rendelték;  a korabeli feljegyzések tanúsága szerint több mint 300 féle betegséget gyógyítottak vele. Mezopotámiában a mézzel édesített tészta fontos áldozati eledel volt, amelyet tejjel, liszttel és szezámmaggal készítettek. A római harcosok csata előtt méz meg szezámmag-keveréket kaptak, hogy kitartóbban és vitézebbül harcoljanak.

A mézről, a régmúlt idők egyetlen édesítőszeréről a modernkor tudósai bebizonyították, hogy nemcsak elsőrendű szénhidrátforrás, de fontos fermenteket, aminosavakat, ásványi anyagokat is tartalmaz, sőt foszfort, ként, káliumot, kalciumot, vasat, rezet, cinket, szilíciumot, mangánt, nátriumot és jódot is. Összességében mintegy 22 makro- és mikroelem található a mézben. Magas a nikotinsav tartalma, továbbá riboflavin- (G-vitamin), C- és egyéb vitaminok is megtalálhatók benne.

 

 

Fenyődíszek

Hozzávalók: 1/2 kg méz, 30 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg őrölt mogyoró, 1/2 kg liszt, 5 g kardamom, 1 púpos kávéskanál fahéj, 1 zacskó citromaroma, 1 zacskó rumaroma. 3 g / 1 csapott kiskanálnyi hamuzsír /káliumkarbonát/ liszt a nyújtáshoz sütőpapír, 1 tojásfehérje, 15-17,5 dkg porcukor, tortabevonó csokoládé, 1 csomag tortadíszítő cukorka, 1 csomag "cukorfelirat", tarka szalagok

A mézet és a vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk lehűlni. A lisztet összekeverjük a mogyoróval és a fűszerekkel. A mézes masszát a lisztbe gyúrjuk. A hamuzsírt feloldjuk a rumaromában és bedolgozzuk a tésztába, amit ezután kb. 2 óra hosszat pihentetjük. A 2 óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Sablonok segítségével különféle alakzatokat vágunk belőle, és egy gyufaszállal felakasztásra alkalmas lyukat fúrunk beléjük. A figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A kihűlt figurákat porcukros mázzal és tortabevonó csokoládéval vonjuk be és tortadíszítő cukorkákkal, cukorfelirattal díszítjük. Ha megszáradtak tarka szalagokat húzunk az előre elkészített lyukakba.

Debreceni mézes

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom, 15 dkg málnaíz

A töltelékhez: 2 tojássárgája, 10 dkg darált dió, 1/2 csomag sütőpor, a tojások kemény habja.

A lisztet a sütőporral, a margarinnal, a cukorral, a tojással, a citrom reszelt héjával és levelével jól összegyúrjuk. A tészta nagyobbik részét tepsibe teve egyenletesen elsimítjuk, és málna ízzel megkenjük. A tölteléket a tésztalapra terítjük, majd a megmaradt tésztából rácsot sodrunk, és ezt, a töltelek, tetejére helyezzük. Tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

Hamis mézes - a méz hiányzik belőle

60 dkg cukrot, 25 dkg vajat (RAMA) kikeverünk 5 egész tojással, nem kell, hogy habos legyen, de rendesen összekeveredjen. Ezután fűszerezzük 3 ek kakaóval (nem cukrozott, hanem tiszta!), 1kk őrölt szegfűszeggel, 2 ek fahéjjal és egy egész csomag mézeskalács fűszerkeverékkel (itthon KOTÁNYI kapható). Jó még bele 2-3 ek rum, egy csomag vaníliás cukor és egy citrom reszelt héja. Mikor már a fűszereket is egyenletesen belekevertük, jöhet az 50 dkg liszt apránként, és tovább fokozhatjuk az élvezeteket 20-25 dkg apróra vágott mandula vagy dió hozzáadásával. Elég sűrű, de kenhető massza lesz belőle, ezt rakjuk kizsírozott (vagy teflon bevonatú) sütőlapra, kis kupacokat rakjunk, de hagyjunk köztük némi távolságot, mert kicsit elterülnek. Közepesen meleg sütőben addig süssük, amíg a tetején kemény réteg képződik.  Nem mondom, hogy gyönyörűek lesznek, viszont igen finom. Akinek van, ostyára is kenheti, ez védi a kiszáradástól, valamint lehet rá cukorbevonatot is tenni, de mindenképpen érdemes jól záródó fémdobozban tárolni, bár igen gyorsan fogy. Ha mégis kiszáradna, még mindig meg lehet menteni, kávéba, teába mártogatva is nagyon jó.

Ha viszont formákat akarsz belőle, amolyan igazi mézeskalács módra, javaslom, hogy a jól bevált 1-2-3 (vaj- cukor- liszt) arányú linzer tésztát fűszerezd ezzel a keverékkel (Kotányi + fahéj + szegfűszeg + kakaó + citromhéj + vanília, esetleg rum és dió), ez remekül nyújtható, ha kb. fél centisre nyújtod, világosra sütve remek magában is; vékonyabbra nyújtva lekvárral megkenve páronként összeragaszthatjuk, egy nap alatt megpuhul. Ennek sem árt a zárt doboz.

Hamis mézeskalács

Hozzávalók: 20 dkg simaliszt, 25 dkg porcukor, 2 tojás, 5 dkg dió, 6 kockacukor, 2 kanál lekvár, 1,5 dl víz, egy késhegynyi szódabikarbóna

A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a szódabikarbónát és még kb. 20 percig keverjük, míg a tészta teljesen habos lesz. Amikor már jól kikevertük, a kockacukrot megpirítjuk és felöntjük a vízzel. (Víz helyett használhatunk feketekávét is) Beleszórjuk a lisztet meg az őrölt diót és hozzákavarjuk a kikevert tésztához. Vajjal kikent, lisztezett, kicsi, hosszúkás formában sütjük.

 

 

Házi mézeskalács

Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 0.5 kg  kenyérliszt, 0.5 csomag sütőpor, 3 tojás, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál törött fahéj és szegfűszeg

A lisztben elkevert sütőport, cukrot, tojást, mézet, törött fahéjat és törött szegfűszeget összegyúrjuk, és rövid ideig pihentetjük. Azután a gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, és a tetejükre egy-egy mogyorót teszünk. Kikent tepsiben sütjük.

Izraeli mézes sütemény

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Összekeverünk 25 dkg lisztet, fél csomag sütőport és egy csipet sót. 3 evőkanál vajat, 25 dkg mézet és 5 dkg kristálycukrot jól kikeverünk, beleöntünk 3 db villával felvert tojást és összekeverjük a liszttel. Végül beleteszünk 1 citrom lereszelt héját, 1 dl almapürét és 10 dkg apróra vágott diót. A tésztát kivajazott tepsibe öntjük (még jobb, ha sütőpapírral kibéleljük), és alacsony hőmérsékleten 50-60 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk.

Magyar mézeskalács

1 egész tojást, 2 tojás sárgáját,12 dkg cukorral habosra keverünk: adunk hozzá 1 kávéskanál szódabikarbónát, 1 kk fahéjat, ugyanannyi szegfűszeget megőrölve , 1 citrom reszelt héját, és kifacsart levét, 1 evőkanál rumot, 1 kk vanilliáscukrot,30 dkg lisztet, 30 dkg olvasztott mézet, és két tojás fehérjét habbá verve, zsírral kikent tepsibe öntjük , de ne túl vastagon ( kb. 1,5-2 cm ) mert jelentősen felduzzad majd vágott dióval, vagy mandulával meghintjük tetejét. Közepesen meleg sütőbe megsütjük, próba hurkapálca.

Mézes

A tésztához kell: 50 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, 1,5 dl méz, 2 dl porcukor, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és 1 kávéskanál szódabikarbóna.

A meglangyosított mézet, porcukrot és vajat összekeverjük a fűszerekkel. A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel. Jól lisztezzük meg a deszkát, és először kevesebb liszttel keverjük, gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd ezután adjuk hozzá a többit. Ne ijedjünk meg, ha eleinte szétesik vagy ragacsos a massza - a türelmes gyúrás meghozza az eredményt. Fél centi vastagra kinyújtjuk és ezután formákkal (vagy késsel, szabad kézzel - ki milyen ügyes) mintákat szúrunk ki belőle. A tészta olyan, mint a plasztilin, azt formálhat belőle az ember, amit elképzel. A darabokat ne tegyük túl közel egymáshoz a meglisztezett tepsiben, mert sütés közben megnőnek. Közepes tűzön süssük aranybarnára. Még melegen hosszú kés segítségével szedjük ki a tepsiből. Ha kihűlt, díszíthetjük cukormázzal.

Mézes béles

A tésztához: 50 g vaj v. margarin, 100 g porcukor, 2 egész tojás, 300 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 ek. méz

A krémhez: 1/2 l tej, 120 g liszt, 200 g vaj v. margarin, 250 g cukor, 1 vaníliás cukor, 1 egész tojás

A margarint a mézzel, a porcukorral és tojásokkal gőz fölött kiverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk. Langyosan tartjuk, mert csak így lehet kinyújtani. Téglalap alakúra nyújtjuk, megvajazott lisztezett tepsi hátoldalán sütjük. Mérsékelt tűzön és nagyon világosra. (szinte dermedésig, mert különben kemény lesz.) Elkészítjük a krémet: A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk, és kevergetve sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkeverjük. Közben a margarint, a cukrot, a vaníliáscukrot és a tojást kiverjük, és kanalanként a kihűlt, főzött, krémhez adjuk. Megtöltjük a lapokat. Tetejére csoki mázat simítunk. Egy napig hideg helyen tartjuk.

Mézes-figurák

1 kg liszt, 1/4 kg porcukor, 2 egész tojás, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1/4 kg méz, 2 dkg szalalkáli, 1 dkg szódabikarbóna, 1 evőkanál zsír, 2,5 dl forralt tej, 6 evőkanál baracklekvár

A habhoz: 20 dkg porcukor, 1 tojásfehérje

Rakjátok egy tálba a hozzávalókat, kivéve a tejet, az étkezési szódabikarbónát és szalakálit. A lisztből 80 dkg-ot használjatok fel. A tejet langyosítsátok meg. Felezzétek el két edénybe. Egyik felébe a szalakálit a másikba a szódabikarbónát öntsétek, és keverjétek, amíg felfut, majd a tálba zúdíthatjátok. Jól keverjük össze a masszát, ne maradjon benne csomó. Szórjatok a tetejére lisztet, és a tálal együtt egy jól zárható nejlonzacskóba téve, egy napig állni hagyjuk.

Másnap a masszát borítsátok egy lisztezett gyúrótáblára, amihez a megmaradt 20 dkg lisztet használjátok. Gyúrjátok jól össze a masszát, amíg a maradék lisztet fel nem veszi. Sodrófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Lisztbe mártott formákkal kiszúrjuk.

Zsírozott sütőlapon sütjük. A tetejét tojássárgájával megkenjük. Közepes lángon rövid ideig sütjük, szárítjuk. Nem szabad túlsütni! Amíg a tészta sül addig elkészítjük a habot, 20 dkg porcukrot a tojásfehérjével és pár csepp ecettel habosra verünk. Ezt tegyétek egy nejlonzacskóba, szúrjátok ki a sarkát, és különböző mintákat nyomjatok a süteményre. Ha a süti kihűlt, levegőtől elzárva tároljátok, különben megkeményedik.

Mézeskalács

Hozzávalók: 28 dkg sima liszt, 18 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál törött fahéj, 3 db szegfűszeg, 2 tojás

Az átszitált lisztet, a cukrot, folyékony mézet, szódabikarbónát, törött fahéjat, törött szegfűszeget meg a két tojást összegyúrjuk, és 2 óra hosszat pihentetjük. A pihentetett tésztát 1 cm vastagra kisodorjuk, és kis kerek formával kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojássárgájával, mogyoróval díszítjük, és mérsékelt tűzön sütjük.

Mézeskalács ház

A sablon: Kinagyítani a négyzethálós ábrán látható alakokat /egy kocka egyenlő 1 cm-rel / és szépen kivágni. A ház egyforma darabjai csak egyszer vannak ábrázolva, de két darabot kell a tésztából kiszabni. A háztető mindkét lapja 3-3 részből áll kb. 1 cm átfedéssel összerakva a sütőlapon. Van még a gerinc, ami 1 cm széles és a hossza megegyezik a tető felső hosszával.

A tészta alapanyaga: 60 dkg méz, 1,25  kg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 3 egész tojás, 5 tojássárgája, 1 késhegynyi szódabikarbóna.

Összeállítása:

A meleg mézben oldjuk fel a vajat, adjuk hozzá a többi anyagot, ízesítsük citromhéjjal vagy porrá tört szegfűszeggel 2-3 db késhegynyi fahéjjal. Lisztezett deszkán gyúrjuk simára. A tésztát osszuk három részre.

Kiszaggatás és sütés:

Nyújtsuk ki a tésztát 1/2 - 3/4 cm vastagságúra., helyezzük rá a sablonokat.

Először a nagyobb formákat /ház eleje, hátulja. 2 oldallapja, tető / szabjuk ki hegyes késsel, utána a figurákat tető gerincét, 6-8 db fahasábnak való kb.5 cm hosszú hengert fahasábnak, kerítésnek. A szaggatásból leeső széleket össze kell újra gyúrni legvégére az alaplaphoz.

Fontos:

A tészta masszát, nem szabad sokáig állni hagyni, mert szétfolyik a sütőben, és nem lesz formatartó. Tegyünk zsírpapírt a sütőlemezre, s helyezzük rá az egyes darabokat. A színezetlenül maradókat /háztető, házfal / kenjük be tojásfehérjével, amitől szép fényt kapnak, és a három darabból összeillesztett tető, sütés közben úgy ragad össze, hogy hullámosnak látszik. Nyomkodjunk a háztetőbe fél dióbelet, hámozott mandulát /sütés előtt /. A házfalat díszíthetjük francia drazséval/szintén sütés előtt /.

A sütést előmelegített forró sütőben kell végezni, világos barnára.

A kisebb figuráknál törekedni kell a gazdaságos helykihasználásra, 1 - 1 cm hézag maradjon közöttük, hogy nehogy összeragadjanak.

Valamennyi darab megsütését háromszori sütéssel tudjuk elkészíteni.

Lapátkával szedjük ki a megsült darabokat, és helyezzük hideg lapra.

Várjunk néhány percig, míg megkeményednek a darabok, akkor már nem hajolnak el, de még elég puhák, ekkor lehet velük a legjobban dolgozni.

Állítsuk a ház előlapját az oldalfal elé és a kettőt hosszú merkelőtűvel /jó a hegyes nem vastag kötőtű is / szúrjuk át. A furatokba dugjunk fogvájót, az fogja össze a darabokat.

Egy oldalba elegendő 3 db fogvájó. Gyorsan kell dolgozni, mert ha a tészta megkeményedik, könnyen reped.

Az összeszerelt négy oldalfalra tegyük rá a csúcsánál összefogott nyeregtetőt, és az előbb leírt módon - felülről lefelé szúrva - fogvájóval szögezzük a házfalakhoz, a gerincet is tegyük rá.    

Végül az épületet helyezzük az alapra.

A figurák talpába is szúrjunk fogvájót és az alapba is kb. oda, ahova tenni fogjuk.

Színezés:

Csak ételszínezékkel szabad festeni.  Kell hozzá egy vastag ecset és egy vékony meg egy kihegyezett hurkapálcika. Ha van otthon ételfesték, akkor könnyű a festési művelet, ha nincs egy kicsit komplikáltabb. Venni kell néhány zacskó tojáscukorkát, színenként szétválogatni kis edénybe /pl. kis kávés csészékbe / tenni, ráönteni annyi vizet, hogy éppen elfedje a cukrokat. Kb. egy óra múlva a színezék leázik a cukorkákról, és a fehér magja marad, ezeket óvatosan kihalásszuk a léből. Kell egy alapmázat készíteni 30 dkg porcukorból 1/2 citrom levéből de jó 3 evőkanál Olympos citromlé is. Negyedórán át kell keverni, míg sűrű és habos lesz. Akkor annyi részre kell osztani, ahány szint akarunk, és egyenként hozzáadjuk az elkészített, leáztatott színezéket. Ha a festékünket hígnak találjuk, hagyjuk állni, és magától besűrűsödik. Ebből viszont az is következik, hogy a megfelelő sűrűségű festékkel gyorsan kell dolgozni, mert ha kiszárad többé már nem kenhető! A sablon alapján karcoljuk a figurákra a vonalakat, így a tűvel bekarcolt kis árkok megakadályozzák a festék szétfolyását. A figurákat fekvő helyzetben kell festeni. Barna színt kávé, csoki felhasználásával készíthetünk. Ha a figurák megszáradtak, helyükre lehet állítani őket, lehet az alapra olvasztott csokit önteni, és cukorkákat beleszórni. A fahasábokat a ház mellé szintén csokival lehet összeragasztani.

Mézeskalács szív

Hozzávalók: 30 dkg simaliszt, 1 csomag mandulás pudingpor (?), 1 csomag sütőpor, egy kevés édeskömény, szegfűszeg, törött fahéj, újbors (?), 1 tojás, 14 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 4 evőkanál erős feketekávé

A lisztben jól elkeverjük a pudingport, a sütőport meg a finomra tört fűszereket. Az egészet átszitáljuk. A tojást a cukorral kb. 10 perc hosszat keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott langyos vajat, és még egy kis ideig kevergetjük. A fűszeres lisztből és feketekávéból tésztát gyúrunk. Liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, és szívformákat vágunk ki belőle. Kikent tepsiben, bemelegített sütőben, lassan sütjük. Kihűlés után rumos mázzal vonjuk be.

Rumos máz: 15 dkg porcukrot,

                       2 evőkanálnyi forró vizet és

                       2 evőkanál rumot kb. fél óra hosszat keverünk, amíg megsűrűsödik.

Mézes-kókuszos kocka

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 evőkanál langyos méz, 2 dkg sütőpor, 30 dkg cukor.

A mázhoz: 20 dkg margarin, 3 dl tej, 30 dkg cukor, 3 dkg kakaópor.

A bevonáshoz: 2 csomag kókuszreszelék (50 dkg).

A tésztát kikeverjük, sütőpapírban megsütjük. A mázhoz valókat felforrósítjuk. A megsült tésztát kb. 4x4 cm-es kockákra vágjuk, egyesével villára tűzzük, mázban megforgatjuk, majd a kókuszban is. Ha a tészta kihűl, a mázat nem szívja fel.

Cukormázas díszítés: 2 tojásfehérje habjához 20 dkg porcukrot számítunk. A cukrot jól átszitáljuk, és a felvert kemény habhoz apránként hozzákeverjük, majd tovább verjük a masszát, amíg sűrű lesz. Ezután egy nylonzacskót megtöltünk a masszával, és bekötjük a száját. Levágjuk a zacskó egyik sarkát úgy, hogy 1-1,5 mm-es lyuk legyen rajta. Ebből enyhe nyomásra megindul a cukormáz kifelé.

Ha eleinte nem sikerülne a díszítés tökéletesre, le lehet törölni. A trükkje az, hogy egyenletesen kell nyomni a zacskót. A megírt mézeseket - olyan ez, mint az írókával festés - tepsibe, tálcára téve szárítsuk meg.

Sokáig eláll. (a cukormázat esetleg lehet színezni, ha kapunk ételfestéket valahol, akkor azzal, ha nem, akkor pedig sáfránykivonattal, céklalevével, vérnarancs és mandula aromával)

Mézes torta

3 tojás sárgáját keverjünk össze 10 dkg cukorral, 15 dkg langyos mézzel, kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg keverékével (jó a Kotányi mézes sütemény fűszerkeverék is), fél cs sütőporral, 25 dkg liszttel. Végül lazán keverjük bele a tojásfehérje keményre vert habját. Meleg, de nem forró sütőben, jól kivajazott (sütőpapíros), lisztezett tepsiben megsütjük. Pikáns lekvárral megkenhetjük a közepét, de nem fontos. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk.

Pardubicei mézeskalács

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 3 tojás, citrom és narancshéj, törött fahéj, szegfűszeg, ízlés szerint, 60 dkg kenyérliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 10 dkg cukor, negyed liter víz

A cukrot, vajat, tojást, reszelt citrom és narancshéjat, törött fahéjat és törött szegfűszeget 20 percig keverjük. Kis lábasban megpirítjuk a 10 dkg cukrot, mikor barnás, felöntjük a vízzel és felforraljuk. A langyos cukrot, a lisztet, a szódabikarbónát meg a mézet a tésztához keverjük, és jól kidolgozzuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és nagyobb kerek formával kiszaggatjuk. Megkenjük tojással, tepsire rakjuk és megsütjük. Ez a mézeskalács gyorsan megpuhul.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.