Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Saját süteményes könyvem

2007.12.26

ô  Joghurtos-áfonyás muffin

H: 3 tojás, 10 dkg cukor, 0,5 dl olaj, 2 dl vaníliás joghurt, 1 citrom, 25 dkg liszt, 1 cs. Sütőpor, 15 dkg áfonya

A muffinformákat kivajazzuk. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, joghurtot, és a citrom reszelt héját. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a joghurtos keverékhez adjuk, végül laza mozdulatokkal elvegyítjük benne az áfonyát. Az így kapott masszát a muffinformákba kanalazzuk, a sütőt 180 oC-ra előmelegítjük. A muffinokat a sütőbe toljuk, és tűpróbáig sütjük.

 

ô   Nutellás muffin

H: 7 dkg vaj, 10 dkg Nutella, 5 dkg cukor, 2 tojás, 1,5 dl tej, 30 dkg liszt, 1 cs. Sütőpor.

A vajat elkeverjük a Nutellával, a cukorral, a tojással és a tejjel. A lisztet a sütőporral, majd kis adagokban a nutellás masszához adjuk. A tésztát kikent formákba töltjük, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

ô   Szedres muffin

H: 25 dkg liszt, ½ cs. Sütőpor, 1 narancs, 2 tojássárgája, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg szeder.

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a narancs reszelt héjával. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a narancslevet, végül hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, utoljára óvatosan a szedret. A tésztát kivajazott formákba szedjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

ô   Karamellás muffin

H: 10 dkg margarin, 15 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg durvára vágott dió, 25 dkg liszt, 1 cs. Sütőpor, 1 kk. fahéj, 1 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 2,5 dl vaníliás joghurt.

A vajat felforraljuk 10 dkg cukorral és a darált dióval, és a sütőpapírral kibélelt formák aljára adagoljuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a fahéjjal és a durvára vágott dióval. A tojást habosra keverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a joghurtot, majd a lisztes keveréket. A tésztát a sütőformában a diós keverékre kanalazzuk, majd előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A kisült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

ô   „Fekete erdő” muffin

H: 15 dkg magvalt meggy, 25 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. sütőpor, 3 ek. kakaópor, 1 ek. tortadara, 2 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 2 dl natúr joghurt.

Díszítés: 6 ek. meggylé, 2 dl tejszín, ízlés szerint cukor, 5 dkg meggy, tortadara.

A formákat kibéleljük papírral. A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a joghurtot. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül az apróra vágott meggyet. A tésztát a formákba töltjük és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült muffinokat hagyjuk kihűlni, ezután kivesszük a formából és mindegyiket átitatjuk 1-1 kk. meggylével. A díszítéshez a tejszínt felverjük a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 1 ek. habot, erre fél szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.

ô   „Pina Colada” muffin

H: 15 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 10 dkg kókuszreszelék, 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl narancslé, ½ dl olaj, 1 dl kókusztej, 3 cl rum, 15 dkg darabolt ananász konzerv.

Tetejére: 10 dkg porcukor, 2 ek. ananászlé, 1 ek. rum, 3 ek. kókuszreszelék.

A formákat kikenjük vagy kibéleljük papírral. A cukrot összekeverjük a sütőporral, a kókuszreszelékkel és a liszttel. Hozzáadjuk a tojást, a narancslét, az olajat, a kókusztejet, a rumot végül az ananászt. A tésztát a formákba töltjük, előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20-25 percig sütjük. A díszítéshez a porcukrot elkeverjük az ananászlével és a rummal, ezzel megkenjük a muffinok tetejét, és megszórjuk kókuszreszelékkel.

ô   Gesztenyés muffin

H: 10 dkg tortabevonó, 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg puha vaj, ½ dl rum, 3 ek. lekvár, 1 dl méz, 3 tojás, csipetnyi só, 20 dkg liszt, 2 kk. szódabikarbóna.

A muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírt teszünk. A darabokra tört csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd amikor langyos, összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a mézzel és a tojások sárgáival. Hozzáadjuk a liszttel elkevert szódabikarbónát, majd a tojásfehérjéből csipetnyi sóval felvert kemény habot. A tésztát a muffinformákba kanalazzuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 percig sütjük.

ô   Kókuszos muffin

H: 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 15 dkg cukor, 1 kk. só, 1 tojás, 2 dl tej, 1 dl olaj, 15 dkg kókuszreszelék.

A muffinsütőket kivajazzuk-lisztezzük vagy papírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a kissé felvert tojást, a tejet, és az olajat, végül a kókuszreszeléket. Az előkészített muffinsütőkbe kanalazzuk, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon 15-20 perc alatt megsütjük.

ô   Smartieses muffin

H: 20 dkg liszt, 5 dkg keményítő, ½ cs. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, csipet só, 6 dkg cukor, 15 dkg Smarties, 10 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl tej.

A muffinformákat papírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, a cukorral és a Smarieszel. Hozzáadjuk a tojásokat, a vajat és a tejet. A formákba töltjük és előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. A muffinokat a formában hagyjuk kihűlni.

ô   Sztracsatellás muffin

H: 10 dkg tejcsoki, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás, 1 dl tejszín, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor.

A formákat kibéleljük muffinpapírral. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az olvasztott vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a tejszínt, a lisztes keveréket és az apróra vágott csokit. Az így kapott masszát kétharmad részig a muffinformákba töltjük, és közepes hőfokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

ô   Likőrös muffin

H: 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 2 dl Bailey’s, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor.

Tetejére: 10 dkg darált mogyoró, 2 ek. porcukor.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a likőrt. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzákeverjük a likőrös masszához. A muffinformákat megtöltjük, és közepes hőfokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a tetejére a mázt. A darált mogyorót elkeverjük a porcukorral és 2 ek. vízzel. Amikor a muffin kihűlt, megkejnük a mogyorómázzal.

ô   Fekete ribizlis muffin

H: 25 dkg liszt, 1 ek. sütőpor, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dl tej, 5 dkg vaj, 15 dkg fekete ribizli

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral. A maradék hozzávalókat egyesével belekeverjük, utoljára a ribizlit forgatjuk bele óvatosan, hogy ne törjön össze. A muffinformákat kivajazzuk, megtöltjük a tésztával, és előmelegített sütőben 25 perc alatt tűpróbáig sütjük.

ô   Tejszínes muffin

H: 15 dkg cukor, 2 tojás, 2 dl tejszín, 25 dkg rétesliszt, ½ cs. sütőpor, csipet őrölt fahéj, ½ dl olaj, ½ citrom, 15 dkg apróra vágott sárgabarack.

A cukrot habosra keverjük a tojással. Beleöntjük a tejszínt és az olajat. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a citrom reszelt héját, valamint a levét. Az így kapott masszához keverjük a kis darabokra vágott sárgabarackot. A sütőt előmelegítjük, a muffinformákat kikenjük, és a tésztát belekanalazzuk. Egy fél sárgabarackot nyomunk a közepébe. Közepes hőfokon kb. 20 percig sütjük.

ô   Túrós muffin

H: 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 10 dkg mazsola, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 tojás, 20 dkg tehéntúró, 1,5 dl tej.

A muffinformákat zsiradékkal kikenjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a mazsolával. A vajat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a túrót és végül a tejet. Amikor habosra kevertük, apránként beleöntjük a lisztes keveréket. Az így kapott masszát a formákba kanalazzuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

ô   Fahéjas muffin

H: 12,5 dkg vaj, 3 savanykás alma, 12,5 dkg cukor, 25 dkg liszt, ½ cs. sütőpor, 2 kk. őrölt fahéj, 2 tojás, ½ dl tej.

A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele formát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal, csipet sóval és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A masszát a muffinformákba tesszük és kb. 30 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.

ô   Cappuccinos muffin

H: 4 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 ek. kakaó, 5 ek. cappuccinopor, 2 ek. instant kávé, 1 kk. fahéj, ½ cs. sütőpor, 25 dkg liszt, 5 dkg darált dió.

A muffinformákat papírral kibéleljük. A tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A kakaót, a cappuccinoport, a kávét, a fahéjat és a sütőport összekeverjük a liszttel. A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas masszához, majd belekeverjük óvatosan a habot. A formákba kétharmad részig öntjük a masszát, és eközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Mindegyik muffin tetejére 1-1 negyed diót teszünk, és 20-25 percig sütjük.

 

Isteni szelet

H: 5 tojássárgája, 20 dkg cukor, 10 ek. víz, 20 dkg liszt, 1 cs. sütőpor.

Krém I.: 3 ek. liszt, 2 ek. kakaó, 2 cs.van cukor. Ezt 3 dl tejben sűrűre főzzük

Krém II.: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg dió, 2 ek. kakaó. Ezt simára keverjük.

A tojást a cukorral kikeverjük, lassan hozzáadjuk a vizet, majd a lisztet és a sütőport.

Ha az I. krém kihűlt, hozzákeverjük a II. krémet és rákenjük a tésztára. Az 5 tojás fehérjét 25 dkg porcukorral, gőz fölött habosra verjük, és a krém tetejére rákenjük.

Paraszt kifli

H (kis adag): ½ l tej, kb. 1 kg liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 1 ½ dl olaj, só, cukor, tészta megkenéséhez margarin.

1 dl langyos, cukros tejben az élesztőt megfuttatjuk. A többi tejet megmelegítjük és a sót, cukrot beletesszük, míg nagyon rossz íze nem lesz. A tojást egy edénybe elkavarjuk, hozzáadjuk a tejet, olajat, élesztőt és a lisztet, amennyit felvesz. Jól összedolgozzuk, a tetejére olajat teszünk, és újból összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen kb. 2 órát kelesztjük.

A nyújtódeszka ne legyen hideg. Liszttel megszórjuk, és amennyire engedi, a tésztát kinyújtjuk. Vajjal megkenjük és réteshez hasonlóan összehajtjuk. Pihenni hagyjuk ½ órát, majd kinyújtjuk, egy kicsit úgy hagyjuk. 3szög formákra vágjuk, lekvárral megtöltjük, és kifli alakúra hajtjuk. Tepsibe tesszük és még 20 percet kelni hagyjuk. Mielőtt sütjük, tojással megkenjük a tetejét. Tetejére lehet tört diót is tenni.

Pozsonyi tészta (Rakott kifli)

H: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 dkg porcukor, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 csipet só, tetejére 1 tojás.

Nem kell külön kovászt csinálni, hanem az összes anyagot egyszerre összegyúrjuk. Gyorsan kidolgozzuk és letakarva ½ órát pihentetjük. Majd kinyújtjuk, kockákra vágjuk, megtöltjük lekvárral, összegöngyöljük, és szorosan egymás mellé tepsibe tesszük. Közepes hőfokú sütőben sütjük.

Burgonyás krokett

H: 30 dkg főtt burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, csipet só.

A burgonyát főzés után áttörjük, liszttel és tojással összegyúrjuk. Kis nudlikra vágjuk, és olajban sütjük.

Kókusz kocka

H: 3 tojás, 3 ek. víz, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, ½ cs. sütőpor.

Krém: 10 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 ek. kakaó, 1 dl tej, 1 cs. kókuszreszelék.

A tojást, vizet és cukrot jól elkavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Ezt tepsibe öntjük és megsütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk.

A krémhez az anyagokat megfőzzük, a kókusz kivételével. Beleforgatjuk a tésztát, majd a kókuszreszelékbe.

Hókifli

H: 25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, csipet só, csipet sütőpor, 1 ek. tejföl.

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgákat, majd a sót, sütőport. A tésztát alaposan kidolgozzuk, elnyújtjuk, kis kockákra vágjuk és kis kifliket formálunk. Lekvárral vagy gesztenyével töltjük. Alsó lángos sütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

Kaszinótojás

H (4 személyre): 6 tojás, 20 dkg burgonya, 15 dkg zeller, 1 ek. citromlé, 20 dkg borsó, 20 dkg sárgarépakocka, 8 dkg ecetes uborka, 4-5 szál petrezselyem, 15 dkg majonéz, 3 dl kefir, ½ kk. cukor, só, fehérbors, 15 dkg savanykás alma, 1 kk. mustár, 1 ek. tejföl, 1-1 szelet piros-sárga-zöld húsú paprika.

A tojásokat megfőzzük, és lehűtjük. A burgonyát, zellert kockákra vágjuk, és enyhén sós, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. A borsót, és répát lecsepegtetjük (ha konzerv). Az uborkát kockákra vágjuk, a petrezselymet pedig finomra. Miközben a zöldségek főnek, elkeverjük a majonézt a kefirrel, és a porcukorral. Ízlés szerint sózzuk, fehérborssal fűszerezzük. 1/3 részét félretesszük.

Az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és a mártásba keverjük, a krumplival, zellerrel, borsóval, répával és uborkával együtt. Egy nagyobb tálba simítjuk. A tojáskat kettévágjuk, kiemeljük a sárgáját, és villával megtörjük. Hozzáadjuk a mustárt, tejfölt, ízlés szerint sót, borsot, vmint a petrezselymet és habosra keverjük.

Arányosan elosztva visszatöltjük a tojásfehérjékbe és a töltött felükkel lefelé a franciasaláta tetejére borítjuk kör alakban. Hogy a tojásokat fedje, rácsurgatjuk a félretett tartármártást. Folpackkal légmentesen letakarjuk, és tálalásig hideg helyen tartjuk. Tálalás előtt a paprika szeleteket apró kockákra vágjuk, és meghintjük vele a tojásokat, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Kókusz golyó (Drágám féle)

H: 25 dkg keksz, 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 dkg kakaópor, 3 ek. tej, ½ cs. kókuszreszelék.

A kekszet lereszeljük, majd a többi hozzávalókkal összekeverjük. Kis időra hűtőbe tesszük, majd kigolyózzuk. A maradék kókuszreszelékbe beleforgatjuk.

Dobostorta

Tészta: 6 tojás, 15 dkg liszt, 12 dkg cukor.

Krém: 9 tojás, 30 dkg cukor, 40 dkg vaj, 3 dkg van. cukor, 5 dkg van. pudingpor, 10 dkg olvasztott csoki.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét 2/3 rész cukorral kemény habbá verjük, a maradék 1/3 rész cukorral habosra keverjük a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük, és hozzáadjuk a lisztet. Olajozott, lisztezett sütőlemezre 6 db vékony, kerek lapot kenünk. 180 fokon ostyaszerűen sütjük. Sütés után alávágunk (damillal, húrral választjuk le a sütőlemezről).

A vajat kihabosítjuk, és az olvasztott csokoládét hozzákeverjük. Az egész tojásokat a cukorral, a van. pudinggal és a van. cukorral összekeverjük, gőz fölött kb. 80 fokra melegítjük folytonos keverés mellett. Ezután kihűlésig habbá verjük. Végül a tojáshabot a csokoládés vajhoz könnyedén hozzákeverjük. Az 5 lapot összetöltjük a krémmel, a hatodik lapot bevonjuk az olvasztott cukorral.

Nürnbergi fehér mézeskalács
       3 kg friss tojást 3 kg cukorral keverőgépben a cukor oldódásáig futni hagyjuk, majd az alábbi anyagokat adjuk á keverékhez: 3,75 kg liszt, 150 g méz, 750 g pirított mandulaszilánk, 150 g citromhéj, 200 g narancshéj. 210 g-ot a fenti fűszerkeverékből, néhány, csepp citromolaj ízlés szerint. A mézet melegen adjuk a keverékhez.

Fehér pikoló mézeskalács
      9 kg cukrot, 3kg cukorban főzött citrom- és narancshéjjal, valamint 1 kg invert cukrot, 500 g malátakivonatot, 1 kg keményítőszörpöt és 5 kg tojáspor oldatát (25 %-os oldat) összekeverünk és félig habosra verjük. Ebbe az anyagba beleadagolunk: 11 kg finom búzalisztet, 1 kg durván aprított pörkölt mogyorót, 1 kg keserű, durván aprított pörkölt barackmagot, 1 kg malátakivonatot, 120-160 g ammóniumkarbonátot és 250 ,g-ot a megadott fűszerkeverékből és 250 g vízben oldott hamuzsírt.

Finom fehér mézeskalács
      1,5 kg cukrot 0,5 kg cukorban főzött citrom-és narancshéjjal összeheverünk és 4,5 kg friss egész tojással félig habosra keverjük. Majd még az alábbi anyagokat adjuk a keverékhez oly módon, hogy kenhető masszát kapjunk: 1,7 kg finom búzalisztet, 0,5 kg pörkölt mandulaszilánkot, 17 g-ot a megadott fűszerkeverékből és 8 g ammóniumkarbonátot.
       Elkészítés után az anyagot 2 óra hosszat hűvös helyen pihentetjük. A továbbfeldolgozás az eddigi előírásokkal azonos módon történik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Az csak jó :)

(Andesz, 2008.02.07 14:03)

Örülök,hogy tetszenek.Innen nyugodtan "lophatsz". :) Majd apránként próbálom feltenni a többi finomságot is,ugyanis rengeteg van.

http://www.szamoca.eoldal.hu

(Szamóca, 2008.02.06 10:01)

Nagyon tetszenek a muffin-receptjeid. El is "loptam" néhányat. :)
Köszönöm!