Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Süteményrengeteg 12.

2008.11.24

Kapros-túrós rétes.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

A vaníliás túrós réteshez hasonlóan készítjük, de a tölteléket csak nagyon kevés cukorral ízesítjük és 1 kávéskanál sót keverünk bele, majd bőven adunk hozzá apróra vágott friss kaprot. A szokásos módon sütjük. Tálaláskor nem cukrozzuk.

Konyakos körtelepény

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 2 nagy, kemény körte, 2 db egész tojás, másfél dl tej, fél dl konyak, 2 evőkanál reszelt étcsokoládé, csipetnyi só, 1 mokkáskanál sütőpor, 20 dkg finomliszt, 8-10 dkg porcukor ízlés szerint

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, megsózzuk, majd apránként, felváltva, hol a lisztből, hol a tejből, hol a csokoládéból adunk hozzá, ezután a konyakot, végül pedig a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. Legutoljára óvatosan beledolgozzuk a meghámozott, kicsumázott és lereszelt körtét. A 170 fokos forró olajba mártott evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát, és 2-3 perc alatt megsütjük. Leszűrve tálpapírra vagy papírtörülközőre tesszük, illetve mindkét oldaláról leitatjuk a fölösleges olajat. Hidegen is, melegen is nagyon finom. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Mákos mazsolakenyér

(1 nagy őzgerinc)

Hölgykonyha - Frank Júlia módra

Hozzávalók: 6 tojás, 14 dkg rétesliszt, 12 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 5-5 dkg darált mák és étcsokoládé, 4 dkg vaj, 1 narancs reszelt sárga héja (vagy 1 evőkanál finomra vágott cukrozott narancshéj), csipetnyi só; a formához 2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt. Előkészítése: kivajazom és belisztezem a formát. (Legalkalmasabb az őzgerinc forma vagy egy hosszúkás, keskeny, magas tepsi.) Beteszem a hűtőszekrénybe, hogy a lisztes vaj megdermedjen. A mazsolát szűrőbe rakom, és alaposan megmosom, majd lecsöpögtetem. Szárát leszedem. A csokoládét néhány percre beteszem a meleg sütőbe (vagy fél percre a mikrohullámú készülékbe), hogy kicsit felpuhuljon. Apróra vágom, ezután hűtőszekrénybe teszem, hogy visszakeményedjen. A vajat felolvasztom, és hagyom, hogy kissé kihűljön. A lisztet átszitálom, hogy jó levegős legyen. Elkészítése: a lisztből 2 evőkanálnyit elveszek, és azt rászórom a mazsolával összekevert csokoládéra. Jól összerázom, így az nem süllyed le a tészta aljára. A többi lisztbe belekeverem a narancshéjat, mákot és sót. A tojássárgát a cukor felével fehéredésig keverem. A fehérjéből kemény habot verek, majd apránként beleforgatom a megmaradt cukrot. A habba belecsorgatom a cukros tojássárgát és a megolvasztott, langyos vajat. Lazán belekeverem a mazsolás csokoládét, majd az egészet a kikent formába töltöm. Tetejét egyenletesre simítom, és előmelegített, mérsékelten meleg sütőben, közepesnél valamivel kisebb lángon megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e. Tetejét kevés liszttel meghintem, majd deszkára borítva hagyom kihűlni. Csak ezután szeletelem. Alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva sokáig eláll.

Elkészítési ideje: 120 perc,

az egész: 3216 kcal (13507 kJ),

megfizethető, közepesen munkaigényes

Mákos rétes.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Negyed kg darált mákot leforrázunk 1,5 dl sűrű sziruppal, jól elkeverjük, ízesítjük reszelt citromhéjjal, 1-2 hámozott, reszelt almát keverünk bele és fél maréknyi tisztított, félbevágott mazsolát. A kihűlt tölteléket egy csíkban zsírral megkent, morzsával megszórt réteslapra tesszük, a tésztát felsodorjuk és megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Mandulás szilvalepény

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, másfél dl sör vagy tej, 50 dkg magvaváló szilva, 5 dkg darált mandula, 1 db egész tojás, 1 evőkanál porcukor, 2 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi só, a tetejére vaníliás porcukor

Elkészítése: A tojást habosra verjük a sörrel, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a darált mandulát és a szegfűszeget, ezután a lisztet is belekeverjük. 15-20 percig hagyjuk pihenni, közben a szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk és apróra vágjuk. A szilvadarabokat hozzáadjuk a tésztához és az egészet jól összekeverjük. A 170 fokra felforrósított olajba evőkanállal kiszaggatjuk és 2-3 perc alatt pirosra sütjük. A kiszedett lepényeket papírtörülközőre tesszük, és mindkét oldaláról leitatjuk a fölösleges olajat. Még forrón meghintjük vaníliás porcukorral. Hidegen is, melegen is nagyon jó. Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető.

Mézzel sütött gyümölcsrizs

(6 személyre)

Hölgykonyha - Frank Júlia módra

Hozzávalók: 10 dkg rizs, 5 dl tej, 4 dl víz, 25 dkg méz, 2 dl tejszín, 6-8 kockacukor, 1 citrom vagy narancs héja, 4 evőkanál baracklekvár, fél citrom leve, csipetnyi só, vaj; a tetejére 4 tojásfehérje, 30 dkg befőtt (cseresznye, ananász, barack, szilva).

Előkészítése: a rizst a tej meg a víz keverékében fedő alatt puhára főzöm, közben megsózom, majd belekeverem a mézet és a tejszínt. Hagyom kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verem. A jól megmosott narancs vagy citrom héján ledörzsölöm a kockacukrot. Elkészítése: a narancsos cukrot simára keverem a baracklekvárral meg a citromlével, és óvatosan hozzákeverem a tojáshabhoz. Tepsit vagy mély tűzálló edényt vékonyan kivajazok, és belesimítom a rizs egyharmadát. Rárakom a leszűrt befőtt felét, majd ismét rizzsel, gyümölccsel rétegezem. Tetejére simítom a lekváros tojáshabot, és lassú tűznél megsütöm. Kockákra vágva tálalom.

Elkészítési ideje: 60 perc,

1 adag: 398 kcal (1671 kJ),

megfizethető, közepesen munkaigényes

Rákóczi túrós lepény

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók (10 személyre): A tésztához: 25 dkg liszt 6 dkg cukor, 1 dl tejföl, 3 db tojássárga, 10 dkg vaj (vagy margarin) só. A töltelékhez: 3 db tojás, 15 dk-g cukor, 50 dkg tehéntúró 5 dkg mazsola, 5 dkg búzadara, 2 dl tejföl, 1/2  citrom héja 15 dkg barackíz A habhoz: 5 db tojásfehérje, 20 dkg cukor

Az átszitált liszthez hozzáadjuk a cukrot, vajat. a tejfölt és a tojássárgákat, majd sóval ízesítjük. Ezután jól összegyúrjuk és a tésztát hideg helyre téve néhány percig pihentetjük. Kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és a tésztával a tepsit kibéleljük. Villával megszurkáljuk és forró sütőbe téve félig megsütjük. Közben elkészítjük a túrótölteléket. A tojássárgákat tálba ütjük. hozzáadjuk a cukrot és jól elkeverjük. A túrót áttörjük és hozzákeverjük a tojáshoz. Beletesszük az áztatott mazsolát, megszórjuk búzadarával. hozzáöntjük a tejfölt és reszelt citromhéjjal ízesítve jól elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is a túróhoz keverjük. A tésztára egyenletesen rákenjük a tölteléket és a sütőbe téve megsütjük. 5 db tojásfehérjéből 20 dkg cukorral kemény habot verünk, majd a sütőből kivett tésztára nyomózsákból a habot rácsos alakban ráspricceljük. Ismét visszatesszük a sütőbe és a habot rásütjük. Amikor a tészta elkészült, a rácsok közé barackízt teszünk, majd a tésztát kockákra felvágjuk.

Elkészítési idő: 75 perc Egy adag: 2350 kJ/560 kcal

Rebarbarás-epres rétes

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók 8-10 adaghoz: 50 dkg rebarbara 50 dkg eper, 2 csomag mélyhűtött réteslap 12 dkg sovány túró, 12 dkg méz, 2 evőkanál vanília pudingpor 2 tojássárgája, 2 evőkanál zsemlemorzsa, egy kevés fahéj és őrölt szegfűszeg 2 evőkanál vaj a réteslapot megkenni, sütőpapír

Előkészítés: A réteslapokat kiolvasztjuk; a rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk és 3 cm-es darabokra vágjuk; az epret megtisztítjuk, megmossuk és papírtörölközővel gondosan leitatjuk; majd nem túl apró darabokra vágjuk; a gyümölcsdarabokat összekeverjük 6 dkg mézzel és a zsemlemorzsával, a túrót a tojássárgájával és a maradék mézzel, a pudingporral, a fahéjjal és a szegfűszeggel simára keverjük.

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük; az egyik réteslapot nedves konyharuhára terítjük és bekenjük egy kevés olvasztott vajjal. Ráterítjük a másik réteslapot és a szélén egy 4 cm-es csíkot szabadon hagyva, rásimítjuk a túrómassza felét, a gyümölcskeverék felét egyenletesen elosztjuk rajta, az oldalait visszahajtjuk, a rétest a konyharuha segítségével felcsavarjuk, majd a szélével lefelé, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A rétes tetejét hurkapálcikával több helyen megszurkáljuk és olvasztott vajjal bekenjük. A másik csomag réteslappal ugyanígy járunk el, majd a két rétest kb. 30 perc alatt megsütjük.

 

Rétestészták

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Körülbelül 60 dkg réteslisztet egy tojással, 1 evőkanál ecettel (helyettesítheti savanykás fehérbor), diónyi zsírral, és annyi langyos sós vízzel gyúrunk össze, hogy a tészta se túl lágy , se túl kemény ne legyen. Az eleinte nagyon ragadós tésztát addig dolgozzuk, verjük a gyúró-deszkához, amíg már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad. Ekkor két cipót formálunk belőle —vigyázzunk, hogy a cipókon semmi gyűrődés ne legyen, mert akkor nehéz a kinyújtásuk— , meglisztezzük, melegített lábossal A deszkán letakarjuk, és vagy 15 percig pihentetjük (nyáron nincs szükség melegített lábosra, elég, ha egy konyharuhával borítjuk le a tésztát ). Egy nagyobb asztalt tiszta abrosszal letakarunk, az abroszt lisztel egyenleten meghintjük. Az egyik cipót kezünk között óvatosan kihúzgáljuk körülbelül tányér nagyságúra, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és körbe menve az asztal körül, lassan óvatosan szép vékonyra kihúzzuk. Az asztalról lelógó vastagabb széleket tenyerünkre felcsavarva leszedjük, újra összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk. A szélekkel foltozhatjuk meg a tésztát, ha kiszakad. A papírvékonyra nyújtott tésztát egy kicsit szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsírral megfröcsköljük és ráhintjük egy csíkban a tölteléket. Az abrosz segítségével összecsavarjuk, a tetejét is megkenjük zsírral, és kizsírozott tepsiben szép barnáspirosra sütjük.

Sült gesztenyebomba

(4 személyre)

Hölgykonyha - Frank Júlia módra

Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg magozott meggy (fagyasztott) vagy leszűrt meggybefőtt, 5 dkg porcukor, 2 evőkanál darált dióbél, 1 tojás, fél dl tejszín, fél dl rum, csipetnyi só; a díszítéshez 1 dl habbá vert tejszín.

Előkészítése: a tojást felverem. A gesztenyemasszát áttöröm, és rummal, cukorral, dióval, sóval meg a tejszínnel simára keverem. A meggyet még fagyosan kimagozom, lecsöpögött levét a gesztenyemasszához keverem. A sütőt 170 fokra előmelegítem. Elkészítése: teáscsészéket folpack fóliával kibélelek, majd beletöltöm a masszát. Közepébe nyomkodom a meggyet. Kb. 15 percig sütöm. Desszertes tányérokra borítom, és kihűtöm. Tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítem.

Elkészítési ideje: 45 perc,

1 adag: 392 kcal (1646 kJ),

megfizethető, közepesen munkaigényes

Tiroli rétes.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

16 deka vajat 16 deka liszttel, 2 egész tojással, fél csomag sütőporral, kevés sóval és 2 kanál borral összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk és egyenletesen megkenjük 2 egész tojás, 12 deka cukor, 5 deka mazsola és 1 citrom reszelt héjának habos keverékével. A tészta másik felét, a töltelékre helyezve, tojással kenjük meg. Villával több helyen megszurkálva, lassú tűznél fél óráig sütjük.

Túrós rétes I.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Egy csomag réteslaphoz 40 dkg friss tehéntúrót áttörünk vagy húsdarálón megdarálunk. Két tojássárgáját kikeverünk 3 evőkanál tejföllel, 15 -- 20 dkg porcukorral, majd összevegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal és túróval. Ha a túró túl nedves, tegyünk bele 1 --2 kanálka búzadarát vagy búzacsírát. Finomabb lesz a túrótöltelék, ha 5 dkg mazsolát szórunk bele. A többi réteshez hasonlóan sütjük. Ha elkészült, bőven hintsük meg vaníliás porcukorral.

Túrós rétes II.

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 3 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 20 dkg cukor 1/2 citrom héja, 1 csomag réteslap 5 dkg vaj, kevés porcukor (szóráshoz)

A tehéntúrót áttörjük és egy tálba tesszük. Hozzákeverjük az előzőleg beáztatott mazsolát, a tejfölt, a tojássárgát és a cukrot. Ízlés szerint egy kevés reszelt citromhéjat is adhatunk hozzá, majd jól összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, végül óvatosan, hogy a hab ne törjön, a túrához keverjük. A réteslapot egy tiszta terítőre kiterítjük. Kenőtollal olvasztott vajat teszünk rá. Az elkészített túrótölteléket egyenletesen elosztjuk a réteslapon, majd a ruha két végét megfogjuk és segítségével a rétest felcsavarjuk. Vajjal vékonyan kikent sütőlapra fektetjük, a tészta tetejét is megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. Forró sütőbe toljuk, és szép pirosra megsütjük. A sütőből kivéve egyforma nagyságú darabokra vágjuk és porcukorral megszórva kínáljuk.

Elkészítési idő: 55 perc Egy adag: 2900 kJ/660 kcal

Túrósbatyu

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3-4 dl tej, 5 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só; a töltelékhez: 50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 2 tojássárgája, 5-10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor; a tészta kenéséhez: 1 tojás; a díszítéshez: vaníliás cukorral elkevert porcukor

Az élesztőt kevés langyos tejben, kevés cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk: 3 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a meglágyított vajat vagy margarint, és jól elkeverjük. Ha a vaj vagy a margarin nem olvad fel, akkor a tejet tovább melegítjük, de csak annyira, hogy kézmeleg legyen. A sóval elkevert lisztet tálba tesszük, a közepébe mélyedést készítünk, és beletöltjük a megkelt kovászt. A maradék cukrot és a vaníliás cukrot kevés tejben feloldjuk, a vajas vagy margarinos tejjel együtt részletekben a liszthez adjuk, és nagyon alaposan kidagasztjuk. Szükség szerint még annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Törlőruhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Közben a mazsolát átválogatjuk, és kevés tejbe beáztatjuk. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lecsöpögtetett mazsolát, a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, ízlés szerint porcukrot, és alaposan elkeverjük. A megkelt tésztát lisztezett táblára borítjuk. Kb. fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, és tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepére tesszük az elkészített tölteléket, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk, kissé összenyomjuk vagy összecsípjük. Az elkészített batyukat nem túl szorosan egymás mellé tepsibe rakjuk, majd még 25-30 percig kelesztjük. Megkenjük a felvert tojással, majd közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütjük. Még melegen vaníliás cukorral elkevert porcukorral szórjuk meg.

Vargabéles

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Húsz dkg lisztből rétestésztát gyúrunk. Harminc dkg lisztből egy tojással és kevés vízzel kemény metélt tésztát készítünk (vagy egy csomag réteslapot és 40 dkg legalább 8 tojásos cérnametéltet vegyünk hozzá), megfőzzük és leszűrjük. Fél kg túrót szitán áttörünk, elkeverjük 4 tojássárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral, 2-3 dl tejföllel, 15 dkg cukorral, beleteszünk 5 dkg tisztított mazsolát, végül elvegyítjük a tojásfehérjékből vert, cukrozott kemény habbal és a főtt metélttel. Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk, kibéleljük rétestésztával 3-4 sorban, és közben mindegyiket megkenjük vajjal. Erre tesszük a túrós tölteléket, réteslapokkal borítjuk be, ezeket is meglocsoljuk vajjal. A legfelső lapot kenőtollal vajazzuk meg. Előmelegített, középmeleg sütőben sütjük. Ha elkészült, a sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük, porcukorral megszórjuk, és kockákra vágva tálaljuk.(Melegen nem lehet szeletelni.)

Sós sütemények, hozzájuk való mártások

Almamajonéz

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: kéttojásos francia majonéz, két alma, egy szál torma, csipet só, citromlé.

A majonézbe belereszeljük a meghámozott almát meg a vele egyenlő mennyiségű tormát, csipet sóval, citromlével ízesítjük.

Burgonyapogácsa

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 10 dkg margarin, 10 dkg főtt, áttört burgonya, két tojás, 2 dkg élesztő, mokkáskanálnyi só.

A lisztet a margarinnal meg a főtt,áttört burgonyával összegyúrjuk, megsózzuk, az élesztőt belemorzsoljuk és a tojássárgákkal összedolgozzuk. Meleg helyen egy órát pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsákat

szúrunk ki belőle. Tetejüket késsel bevagdossuk, a tojásfehérjékkel megkenjük és még 10 percig kelesztve a pogácsákat, a sütőben aranysárgára sütjük.

Finom sajtos

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 15 dkg margarin, 3 kanál tejföl, tojás a kenéshez, 2 dkg só.

Elkészítése: A sajtból egy kicsit félreteszünk, a hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát vékonyra kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, sütőlemezre tesszük, kockára vágjuk, a tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, megsózzuk, rövid ideig sütjük, inkább csak szárítjuk. Figyelem: 1/4 óra alatt elkészül!

Fűszeres mártás

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: kéttojásos francia majonéz, 1 dl tejföl, egy-egy csokor finomra vágott petrezselyemzöld, kapor és metélőhagyma (télen egy evőkanál reszelt vöröshagyma és szárított kapor), 1,5 evőkanál citromlé, reszelt szerecsendió vagy currypor, ketchup.

A hozzávalókat összekeverjük és jégbe hűtjük.

Hagymahab

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: egy nagy szál póréhagyma, két evőkanál olaj, 2 dl tejszín, só, őrölt fehér bors.

A póréhagymát megtisztítjuk, a zöldjéből ujjnyit rajta hagyva 2 cm-es darabokra vágva, sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, a pórét a tűzre visszatéve, még néhány percig kevergetve elpárologtatjuk belőle a

nedvességet. Ezután leöntjük az olajjal, és időnként megkevergetve, még 5 percig pároljuk. Langyosra hűtjük, majd turmixgépbe töltve, leöntjük 0,5 dl tejszínnel, így pépesítjük. A maradék tejszínt kemény habbá verjük és a hagymapépet óvatosan belekeverve, egy kissé megborsozzuk. Jégbe hűtve kínáljuk.

Jó tudni

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Ha száraz aprósüteményt adunk - sós kekszet, ostyát, perecet vagy stanglit -érdemes hozzá külön tálkában valamilyen fűszeres mártást (dipet) kínálni. A vendégek a sós süteményt a sűrű mártásba mártogatva, egy falásra bekaphatják azt, és így az unalmas, száraz, sós rágcsálnivaló sokkal ízletesebb, különlegesebb. A mártás mindig olyan sűrű legyen, hogy ne csöpögjön le a süteménydarabról, ezért jól be kell hűteni, akkor szilárdabb marad.

Káposztás béles

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 14 dkg margarin, 2 dl tejföl, fél citrom leve, só; a töltelékhez: 1 kg fehérkáposzta, két evőkanál olaj, só, őrölt bors, a tetejére egy tojássárgája.

A lisztet, a margarint, a tejfölt, a citromlevet meg a sót kézzel összedolgozzuk, és hideg helyen, többször meghajtogatva, két órát pihentetjük.

Ezután késfok vastagságúra nyújtjuk és 5 cm-es négyzetekre vágjuk. A káposztát megreszeljük, besózzuk, a sóból - miután kicsit állt - kinyomkodjuk és az olajban, őrölt borssal ízesítve, barnára pirítjuk. Ebből a párolt káposztából minden tésztanégyzet közepére rakunk egy kupacot, a tésztát félbehajtjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük és sütőlemezen megsütjük.

Krumplis lángos

Szalkay Zsuzsanna Olcsó, gyors sütemények

Hozzávalók: A doboz tartalma, 3 dkg élesztő.

Az elkészítési mód a dobozon látható.

Reggeli sütemény

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 8 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, csipet só, 2,5 dl tej, kevés víz, és ízlés szerint köménymag, esetleg mák (darálatlan).

Elkészítése: Az anyagokból kemény tésztát készítünk. Cipót, zsemlét és kiflit formálunk, tetejét vízzel megkenjük és lassú tűznél kisütjük. (Sütés előtt a tetejére köménymagot vagy mákot szórhatunk.) Figyelem: A cipó és a zsemle ne legyen túl nagy, mert a kifli hamarabb sül és megéghet!

Sajtos dip

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: kéttojásos francia majonéz, 1 dl tejföl, egy kis kanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt, késhegynyi őrölt bors, só, késhegynyi curry, egy fiola kapri, egy csokor snidling.

A hozzávalókat jól összekeverjük és tálalásig a hűtőszekrényben tároljuk.

Sajtos fillér

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 20 dkg főtt áttört burgonya, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 egész tojás, reszelt sajt, 2 dkg só.

Elkészítése: A zsírt kikeverjük a tojás sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, s lisztet és a sütőport, A kinyújtott tésztából egészen apró pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojásfehérjével megkenjük és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben közepes tűzön sütjük. Figyelem: Ha közel rakjuk egymás mellé az apró kis pogácsákat, összesülnek!

Sajtos gömbök

Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 db tojás, 13 dkg  félzsíros tehéntúró, 10 dkg reszelt guda sajt, (vagy trappista), 3  dkg reszelt kaskaval sajt, fél zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál törött  feketebors, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág,  olívabogyó és reszelt sajt (a tetejére).

Egy nagy mély tálba beleszórjuk a tészta összes hozzávalóit és  addig gyúrjuk, amíg formázható, rugalmas tésztát kapunk. (Ha nagyon  kemény lenne, egy-két teáskanál vízzel lágyítjuk.) Habzsákba vagy  nejlonzacskóba beletömjük és egy kikent, alufóliával bélelt  sütőlemezre dió nagyságú gömböket nyomunk. A sütőt előmelegítjük,  majd a tésztával telt sütőlemezt betoljuk. Közepes lángnál körülbelül  huszonöt percig sütjük, addigra a gömbök jó nagyra megnőnek. A  világossárgára megsült tésztát még forrón lekapjuk a lemezről és  lapos tálra tesszük. Reszelt sajttal bőven meghintve és olajbogyóval  feldíszítve rakjuk az asztalra. Remek sör- vagy borkorcsolya.

Sajtos kocka

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 3 dkg vaj vagy Rama margarin, 10 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi pirospaprika, a tepsi kikenéséhez zsír.

A hozzávalókat összegyúrjuk, vízben főtt tészta keménységűre dolgozzuk, papírvékonyra kisodorjuk és derelyemetélővel kis kockákat vágunk belőle.

Zsírozott sütőlemezen ropogósra, de nem barnára sütjük.

Sajtos lapocskák

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 10 dkg reszelt sajt, kevés só

Elkészítése: A lisztet a margarinnal , a tejföllel és a sóval összedolgozzuk és félórás szünettel kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, tojással megkenjük, sűrűn meghintjük a sajttal. Éles késsel vagy derelyevágóval kockára vágjuk, úgy sütjük meg, és ha kihűlt, széttördeljük a kockákat.

Sajtos puffancs I.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 1/2 l tej, 8 dkg margarin, 16 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só, 1/2 szerecsendió reszelve.

Elkészítése: Felforraljuk a sózott tejet, felolvasztjuk benne a margarint, és állandóan kevergetve belefőzzük a lisztet. Addig keverjük a tűzön míg a massza az edény falától elválik: akkor a tűzről levéve állandó keverés közben beleütjük a 3 egész tojást, beletesszük a reszelt szerecsendiók és majdnem kihűlésig tovább keverjük. Végül beletesszük a sajtot és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. A gombócokat zsírozott sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával. Szép aranysárgára sütjük. Figyelem: A főzésnél meglehetősen gyorsan dolgozzunk! A sütést kis lángon fejezzük be, különben a tészta összeesik!

Sajtos puffancs II.

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 0,5 l tej, 2 dkg margarin, 16 dkg rétesliszt, három tojás, egy tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só.

A sóval ízesített tejet felforraljuk, a margarint felolvasztjuk benne és állandóankevergetve beleszórjuk a lisztet. A tűzön addig kevergetjük, míg az edény falától el nem válik, akkor a tűzről levéve, beleütjük az egész tojásokat és alaposan kidolgozzuk. Végül, ha kihűlt, beletesszük a reszelt sajtot és diónyi gombócokat formálunk belőle. A gombócokat sütőlemezre ültetjük és a tetejüket tojássárgájával megkenjük. A sütőben szép aranysárgára sütjük.

Sajtos rudacskák teához.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

25 deka reszelt sajtot (fele ementáli fele pármai), 12 deka vajjal habosra keverünk, azután 25 deka liszttel kevert fél csomag sütőporhoz téve 1-2 evőkanál tejfellel deszkán jól összegyúrjuk. A tésztához sót és paprikát ízlés szerint tegyünk. Ujjnyi hosszú rudakat formálunk a tésztából, melyeket tojással megkenve hosszúra reszelt sajttal és sóval hintünk be. Forró sütőben hirtelen sütjük. Kiváló jó sütemény sörhöz, borhoz.

Sajtos stangli

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg Rama margarin, 25 dkg finomliszt, egy tojás, 10 dkg reszelt sajt.

A túrót a liszttel meg a margarinnal összegyúrjuk és legalább egy órát, de még jobb, ha egy éjjelen át pihentetjük. (A hűtőszekrényben egy hétig is —a mélyhűtőben akár egy évig is— frissen eláll, előre el lehet készíteni.) Ezután a tésztát ujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk és derelyemetélővel (rádlival) vagy késsel ujjnyi szálakra vágjuk. Még egyben hagyva, az egész tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk, és csak utána fektetjük 1 cm-es közökkel a sütőlemezre. A forró sütőben először erős lánggal, majd takarékon sütjük, amíg szép aranysárga nem lesz, de megbarnítani nem szabad.

(Sült állapotban is hetekig frissen eltartható, ha jól zárható fémdobozba rakjuk.) Ha kedvünk tartja, apró pogácsákat is süthetünk a tésztából, de úgy lassabban megy.

Sonkás lepény

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, a töltelékhez 40 dkg darált tarja, 1 dl tejföl, törött bors.

Elkészítése: A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a tojások sárgájával, a rummal és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk és két cipóra osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, rásimítjuk a füstölt húsból és tejfölből kevert , borssal ízesített tölteléket és a másik tésztacipóból kinyújtott lappal befedjük. A tetejét villával megszurkáljuk, tojásfehérjével megkenjük. Megsütjük és még melegen kockára vágjuk, mint az édes lepényeket. Figyelem: Sózni nem szabad mert a tarja elég sós!

Sonkás vagy gombás batyu

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. fél liter tej, 1 mokkás-kanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba, vagy 10 dkg gépsonka kevés petrezselyem.

Elkészítése: A margarint eldolgozzuk a liszttel és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel. A késhát vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepére halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát, kb. fél órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Töltelék: 10 dkg darált gépsonka (lehet maradék sült hús is) kevés bors, 3 kanál tejföl. (Vagy kevés vajon megpárolt , apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.) Figyelem: Ha gombát használunk, a tésztát aznap fogyasszuk el!

Sós kocka

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, egy tojás, 10 dkg mandula, só.

A lisztet a margarinnal, a tejföllel meg sóval összedolgozzuk és félórás időközönként kétszer hajtogatjuk. A nagy gáztepsi formájára nyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, a tojással megkenjük és vagdalt mandulával sűrűn meghintjük. Derelyemetélővel kockákra vágjuk, de egyben hagyva sütjük meg, és ha kihűlt, a vágatok mentén kockákra tördeljük. Finom és rengeteg sós süteményünk lesz belőle.

Sós pogácsa

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 40 dkg szikkadt túró, 40 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, egy tojássárgája, só, köménymag, a kenéshez egy tojás.

A túrót a liszttel, margarinnal, sóval meg a tojássárgájával összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk és másnapig állni hagyjuk. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle és a tetejüket tojással kenve, köménymaggal meghintjük. Készíthetjük sajtosan is, akkor a tetejét reszelt sajttal hintjük meg. A sütőben szép aranysárgára sütjük.

Sós ropogós

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 15 dkg zsír vagy 20 dkg Rama margarin, 2 dkg élesztő, kevés tej, egy tojás, só, köménymag.

A lisztet a zsiradékkal, a tejben megfuttatott élesztővel meg a sóval összegyúrjuk. Hideg helyen egy órát pihentetjük. félujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, tojással megkenjük, köménymaggal meghintjük és derelyemetélővel ujjnyi széles szalagokra vágjuk. Egy szalagnak olyan hosszúnak kell lennie, hogy a tepsiben keresztbe fektetve végig érjen. Forró sütőben szép pirosra sütjük, majd késsel, ferdén, ujjnyi hosszúságú rudacskákat vágunk belőle.

Sós stangli

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 1 dkg só, tojás a kenéshez, 1 dkg köménymag.

Elkészítése: Az anyagokat jól összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk félujjnyi vastagságúra és csíkokra vágjuk. Tojással megkenjük, sóval és köménymaggal meghintjük, sütőlemezre tesszük, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.

Sós tea rudacskák.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

30 deka lisztet, fél csomag sütőport, 10 deka őrölt töpörtyűt, 5 deka zsírt és 1 tojás sárgáját 1 11/2 deci tejjel deszkán jól összegyúrunk. A tésztához sót ízlés szerint vegyünk. Az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából derelyevágóval hosszú keskeny szalagokat vágunk és sóval, kömény-maggal hintve sütjük. Az 5 deka zsír és 10 deka töpörtyű helyett 15 deka vajat is vehetünk.

Sósperec

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 21 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 0,5 dkg élesztő, 1-2 kanál tejföl, só, a kenéséhez egy tojássárgája.

A lisztet a margarinnal és az összemorzsolt élesztővel összegyúrjuk, annyi tejfölt adva hozzá, hogy a tészta rugalmas legyen. Fél óráig pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk ésperecforma szaggatóval szép pereceket szúrunk ki belőle. A kis pereceket tojássárgájával megkenjük és a sütőben világossárgára sütjük. (Ha igazi "sósperecet" akarunk készíteni, a pereceket sóból, kevés tejből és lisztből készült sűrű folyadékkal spricceljük meg és a sütőben még néhány percig szárítjuk.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.