Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Süteményrengeteg 2.

2008.11.24

Francia krémes

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: egy adag gyors leveles tészta; a vaníliakrémhez: négy tojássárgája, egy egész tojás, 7 dl tej, 20 dkg cukor, két csomag vaníliás cukor, két evőkanál liszt, 2 dl tejszín, egy evőkanál porcukor, a tetejére csokoládémáz.

Ugyanúgy készítjük, mint a krémes pitét, de a vaníliakrém tetejére kemény habbá vert tejszínt simítunk, amit a porcukorral édesítünk, úgy fektetjük rá a csokoládémázzal bevont, kockákra vágott felső lapot. Van, aki kávémázzal szereti.

Francia mandulás sütemény.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

10 deka kivert főzővajat 2 kemény tojássárgájával és 5 deka cukorral jól elkeverünk, azután 6 deka hámozott darált mandulát, fél citrom reszelt héját és 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát deszkán vékonyra kinyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. A tepsiben a darabokat kristálycukorral és darabosra tört hámozott mandulával megszórva szép pirosra sütjük. Igen mutatós, jó teasütemény.

Fügebomba

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: egy koszorú füge, kevés narancslekvár, kristálycukor.

A fügét megdaráljuk, és ha a narancslekvár darabos, azt is. Annyi lekvárt teszünk bele, hogy a massza jól gyúrható legyen. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle és egyenként kristálycukorba hempergetjük. Legalább egy napig szárítjuk és kis desszertpapírokban rakjuk tálra.

Fűszeres borbarát.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

25 deka lisztet, 25 deka cukrot és 1 csomag sütőport gyúrjunk össze 3 egész tojással, majd egy tetézett kávéskanál tört fahéjat, fél kávéskanál tört szegfűszeget és egy darab finomra tört szerecsendiót adjunk még hozzá. Vékonyra nyújtva különféle formákkal vágjuk ki s enyhe tűznél süssük. Igen jó.

Garibaldi szelet.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

21 deka lisztet, fél csomag sütőport, 14 deka vajat, 10 deka cukrot és 1 egész tojást jól összegyúrunk. Tepsiben egyenletesen elnyomkodva sütjük. A kihűlt tésztát valamilyen gyümölcs ízzel egyenletesen vastagon megkenjük, melyre még a következő mandulás habot kenjük: 6 tojás keményre vert habjához 14 deka darált mandulát és 15 deka darált mogyorót keverünk. A habbal bevont süteményt meleg sütőbe téve, lassan szárítjuk. Tálaláskor négyzetes darabokra vágjuk.

Gerbeaud-szelet

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók (a tésztához): 50 dkg finomliszt, 25 dkg Rama margarin, egy tojássárgája, egy mokkáskanál szódabikarbóna, négy evőkanál porcukor, egy csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 1 dkg élesztő, kevés tej; a töltelékhez: barackíz, 25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, egy csomag vaníliás cukor, a tetejére csokoládémáz.

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és a tojássárgájával, szódabikarbónával, cukorral, vaníliás cukorral, tejföllel és a kevés tejben megfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Hideg helyen egy órát pihentetjük, majd három felé osztjuk a tésztát. Az elsőt kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, barackízzel megkenjük és az összekevert töltelék felét rászórjuk. Erre fektetjük a második kinyújtott tésztalapot, megkenjük barackízzel, rászórjuk a maradék tölteléket. Befedjük a harmadik kinyújtott tésztalappal, villával megszúrkáljuk és fél óráig pihentetjük. Forró sütőben, közepes lángon sötétsárgára sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd keserűcsokimázzal vonjuk be a tetejét. Keskeny, hosszúkás szeletekre vágjuk. Sokáig eláll.

Gesztenyés csók.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

2 tojás kemény habját 20 deka cukorral, 1 evőkanál rummal és fél csomag vaníliás cukorral elkeverjük, majd lassan 14 deka tisztított darált mandulát teszünk hozzá. Ostyalapokra vagy zsírozott tepsire kis kanállal csókokat rakunk és forró sütőben szárítjuk. Kedvelt édesség tea mellé.

Gesztenyés kosárka.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

15 deka vajat 15 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral dörzsöljünk jól el s adjunk hozzá még 10 deka cukrot, 2 egész tojást és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy éppen jól nyújtható tésztát kapjunk. Metéltvastagra nyújtjuk s nagyobb pogácsavágóval kiszúrjuk. A korongocskák szélére nyomózsákkal karimát készítünk főtt, áttört gesztenyének, porcukornak és vaníliás cukornak a keverékéből. A kosárkákat erősen cukrozott vaníliás tejszínhabbal púposan megtöltjük. Igen kiadós.

Gyors leveles tészta

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 28 dkg rétesliszt, 22 dkg Rama margarin, 2 dl tejföl, fél citrom leve vagy egy evőkanál ecet, csipetnyi só.

A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, és hideg helyen legalább két órát pihentetjük, de lehet egy éjszakán át is.

Gyümölcskenyér

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor, 14 dkg mazsola, 14 dkg mandula, 14 dkg apró kockára vágott alma, kevés reszelt citromhéj, 1 csomag vanillincukor.

Elkészítése: 15 dkg cukrot a 2 tojással jól kikeverjük és azután hozzákeverünk 14 dkg lisztet, amelyhez előzőleg hozzákevertük az 1/2 csomag sütőport. Ezután hozzáadjuk a többi anyagot. A tésztatömeget jól kikent és belisztezett hosszúkás sütoformába tesszük, lassan sütjük és csak másnap (szükség esetén pár órával később) vágjuk fel. Figyelem: Ha a tészta megsült, a sütőt lekapcsoljuk, ajtaját kinyitjuk és úgy hagyjuk kihűlni a tésztát! A gyümölcsöt ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed el.

Gyümölcsös rizsgombóc

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 15 dkg rizs, fél liter tej, 2 db egész tojás, 3-4 evőkanál kristálycukor, 25-30 dkg vegyes gyümölcs (szilva, ringló, sárgabarack), csipetnyi só, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, a tetejére fahéjas porcukor.

Elkészítése: A rizst többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd annyi tiszta, hideg vízbe, amennyi éppen ellepi, 20 percre beáztatjuk. Közben a gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk és félbevágjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A rizst a vízben addig főzzük, amíg az összes folyadékot magába szívja. Ezután ráöntjük a tejet, megsózzuk és tovább főzzük, amíg a tejet is mind elszívja. Langyosra hűtjük, belekeverjük a cukros tojássárgát és a fehérjékből vert kemény habot. A tejberizsből nedves kézzel gombócokat formálunk a gyümölcsdarabok köré, és lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. 180 fokra felhevített olajban 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük a gombócokról, és még forrón meghintjük fahéjas cukorral. Hidegen is, melegen is egyaránt finom. Kissé bonyolult, de megéri a fáradságot.

Gyümölcsös zabkorpalepény

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók (20 szelethez) 50-50 dkg cseresznye és (fagyaszott vagy diétás lehet), 25 dk-g margarin néhány csöpp vaníliás natreen folyékony édesítőszer, 2-3 evőkanál Natreen édesítőpor 4 tojás, 1 citrom reszelt héja 25 dkg zabkorpa, 15 dkg Gresham-liszt 1 kiskanál sütőpor, 1 kupica rum vagy néhány csöpp rumaroma, 5 dkg kókuszreszelék

A gyümölcsöt kimagozzuk lecsöpögtetjük. Egy közepe nagyobb, peremes tepsit m. kikenünk. A maradék margarint a vaníliás édesítővel és édesítőporral habosra keverjük, majd egyesével a tojásokat  is beledolgozzuk, a reszelt citromhéjjal ízesítjük. A zabkorpát a liszttel és a sütőporral összekeverjük majd a rummal együtt, kanalanként tojásos-vajas masszába forgatjuk. A kikent tepsibe öntjük a gyümölcsökkel megszórjuk. Tetejét kókuszreszelékkel meghintjük, végül közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük.

Elkészítési idő: 1 óra

Egy szelet: 786 kJ/188 kcal

Gyümölcssaláta ananászbölcsőben

Hegedűs János: Magyar konyha

Elkészítési idő: 40 perc + 1 óra hűtés 1 adag: 351 kca111467 k)

Hozzávalók 4 személyre: 2 bébiananász, 2 narancs, 2 kivi, 150 g eper (vagy mélyhűtött málna) 100 g szőlő, 2 kisebb banán, 1 savanykás alma, 1 körte, 1 citrom leve, 2 ek. porcukor, 1 dl illatos likőr (pl. Triple sec) néhány mentalevélke

1. Az ananászokat folyó víz alatt leöblítjük, szárazra töröljük, hosszában kettévágjuk. Hegyes késsel körben bevagdossuk (2 cm vastag gyümölcsfal maradjon), a húsukat kiemeljük, fás közepüket kivágjuk, a gyümölcshúst kisebb kockákra vágjuk, és mély tálba tesszük.

2. A gyümölcsöket megmossuk. A narancsot és a kivit meghámozzuk, apró darabkákra vágjuk, a szőlőt leszemezzük, a túl nagy szemeket, félbevágjuk. Az epret megmossuk, csumáját kiemeljük, elnegyedeljük. Az almát nem feltétlenül, a körtét azonban meghámozzuk, magházukat kivágjuk, felkockázzuk. A banánokat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, mindhármat azonnal a citromlébe forgatjuk, hogy meg ne barnuljanak. Az összes gyümölcsöt (a citromlével együtt) az ananászhoz adjuk, megszórjuk a porcukorral, megöntözzük a likőrrel, és összekeverjük. Fóliával letakarjuk, és 1 órára hidegre tesszük. A kivájt fél ananászokat ugyancsak fóliába csomagoljuk, és behűtjük.

3. Az “ananászbölcsők" aljából levágunk egy szeletkét, hogy ne billegjenek, tányérra téve megrakjuk őket a gyümölcssalátával, és mentalevélkékkel díszítjük.

Tipp: Készíthetjük ananászbefőttből is, ez esetben a gyümölcssalátát csinos üvegtálkákban tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínálhatjuk.

Habos csokoládémáglya.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

3 tojás sárgáját 25 deka porcukorral és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig habosra keverünk, azután 10-12 deka olvasztott főzőcsokoládét és a 3 keményre vert habját lassan hozzákeverjük. papírral bélelt, vajjal kikent tepsibe téve sütjük. Ha kihűlt, hosszú keskeny szeletekre vágjuk s díszes nagyobb tálra koszorú alakban felrakjuk. A süteményszeletek alkotta üreget fél liter édes tejszínből fél csomag vaníliás cukorral vert habbal töltjük meg. A tejszínhabot ízlés szerint cukrozhatjuk.

Habos lepény

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: egy adag gyors leveles tészta; a töltelékhez: hat tojásfehérje, 40 dkg cukor, 30 dkg gyümölcs (eper, málna, sárgabarack) vagy 2-3 evőkanál kakaópor és egy csomag vaníliás cukor, vagy két evőkanál Nescafé kevés vízben feloldva, a tetejére porcukor.

A tésztából két lapot készítünk, mint a krémes pitéhez. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és belecsorgatjuk a nagyon kevés vízben feloldott, néhány percig forralt cukrot. Ezután gőz fölött addig verjük, amíg sima, fényes nem lett, és a gőzről levéve, beletesszük az ízesítőket. Ha  gyümölcsből készítjük, a gyümölcsöt áttörve vagy turmixolva keverjük a habba, a kakaóport csak önmagában, ill. a vaníliás cukorral együtt keverjük bele, a kávésat nagyon kevés vízben feloldott nescaféval ízesítjük, de ebbe is tehetünk egy csomag vaníliás cukrot. Az alsó, egészben hagyott lapra vastagon rásimítjuk a tölteléket, majd a felső, négyzetekre vágott lappal fedjük be. Porcukorral meghintve, és ha gyümölccsel ízesítettük, esetleg a tetején egy szem gyümölccsel kínáljuk.

Habos teasütemény.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

28 deka lisztet 15 deka zsírral és 1 csomag sütőporral késsel eldolgozunk, azután hozzágyúrunk 3 tojás sárgáját, fél csomag vaníliáscukrot és 1 evőkanál cukrot. Késfok vékonyra nyújtjuk s pogácsa szúróval kivágva, lisztezett tepsibe tesszük. A korongocskák tetejére a 3 tojásfehérje habjának és 20 deka porcukornak keverékéből halmokat rakunk. A világosbarnára sütött süteménykék alját barack vagy más lekvárral megkenve kettőt-kettőt összeragasztunk s így szolgáljuk fel.

Hájas tészta

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, 40 dkg tisztított, darált háj, két evőkanál tejföl, egy tojás, egy evőkanál fehér bor vagy ugyanennyi enyhe ecet, egy-egy csapott kiskanál porcukor, szódavíz vagy csapvíz, só.

A hájat fél óráig hideg vízben áztatjuk, majd ruhával letörölgetjük és rostjait, hártyáit eltávolítva megdaráljuk. Megmérjük, mert ennek így 40 dkg-nak kell lennie. Ezután 10 dkg liszttel összedolgozzuk és jégbe hűtjük. A többi lisztből és a hozzávalókból rétestésztát készítünk és cipóban, letakarva 15 percig pihentetjük. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk és a lisztes hájjal megkenjük. Összegöngyöljük, majd nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk, és úgy hajtogatjuk, mint a leveles vajas tésztát, 20 percre hideg helyre rakjuk, majd ismét hajtogatjuk és ezt harmadszor is megismételjük. Még 20 percig pihentetjük, majd tetszés szerinti tésztát - lekvárral töltött kifliket, a közepén üres fánkot, tiroli rétest vagy krémes pitéhez való tésztát is süthetünk belőle.

Hamis túrógombóc, málnasodóval.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 11/2 l tej, 2 evőkanál citromlé, kb. 30 dkg búzadara, 1 teáskanál só, 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2 db tojás, 1 kg friss málna, vagy házi málnaszörp.

Elkészítése: 1 l tejet aludni teszünk el a citromlével (kb. 1 nap). Ha megkocsonyásodott, leöntjük róla a savót, és feltesszük főni. Lassú kevergetés közben beleszórjuk a darát, felfőzzük vele, hozzáadjuk a sót, 1 evőkanál cukrot, majd a tűzről lehúzva, fedő alatt pihentetjük. A megmaradt fél l tejet odatesszük főni, közben kikeverjük a lisztet a megmaradt cukorral és a tojássárgákkal, majd - egy kis hideg tejjel hígítva a fövő tejbe keverjük, és sűrűre főzzük. A málnát összeturmixoljuk, és a langyosra hűlt öntethez keverjük. A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formálunk, tányérokra szervírozzuk, és gazdagon meglocsoljuk a málnasodóval.

Huszárcsók I.

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 20 dkg Rama margarin, 10 dkg porcukor, két tojássárgája, egy tojásfehérje, 5 dkg dió, kristálycukor, barackíz, csipetnyi só.

A lisztet a margarinnal, porcukorral, tojássárgákkal meg a sóval összegyúrjuk és kis, diónyi gombócokat formálunk a tésztából. Mindegyik gömb közepét az ujjunkkal benyomjuk, hogy kis mélyedést kapjunk, majd ugyanezt a felét a tojásfehérjében, majd a kristálycukorral elkevert darált dióban megmártjuk, hogy koszorú alakban legyen a tetején. A diós felükkel felfelé a gömböket egymás mellé sütőlemezre ültetjük és a sütőben szép pirosra sütjük. Ha kihűlt, minden mélyedésbe barackízt csepegtetünk.

Huszárcsók II.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

14 deka vajat 2 tojás sárgájával jól elkeverünk, azután 7 deka cukrot, 30 deka lisztet, fél csomag sütőport és fél csomag vaníliás cukrot adunk hozzá. Zsírozott, lisztezett tepsibe apró gömböket rakunk, közepüket újjal benyomjuk s sütőbe téve szép sárgára sütjük. Sütés után közepükre gyümölcsízt teszünk.

Ízes kocka

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 1/4 kg liszt, 1/2 sütőpor, kevés só, 5 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 tojásfehérje, 5 dkg mazsola, kevés fahéj, 1 dl tejszín, kristálycukor, lekvár.

Elkészítése: A lisztet, a sütőport, a sót és a porcukrot jól összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk a két egész tojást, a tejszínt, a mazsolát, a fahéjat. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és kis négyszögekre vágjuk. Tetejüket megkenjük tojásfehérjével és meghintjük kristálycukorral. Jól kivajazott tepsiben aranysárgára sütjük és a kockák tetejének felét megkenjük lekvárral.

Kandírozott rizs

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 30 dkg rizs 2 dl víz, 35 dkg cukor 5 cl rum, 2 dkg vaj 2 dl tejszín

A rizst egy csipetnyi sóval ízesi tett vízben puhára főzzük úgy hogy a rizsszemek egyben maradjanak, ne főjenek szét. Ezután lesz űrjük. hideg vízzel leöblítjük és jó lecsöpögtetjük. Vízből és a cukorból szirupot főzünk. A megfőtt rizst a szirupba tesszük, hozzáönt jük a rumot és addig főzzük, amíg a rizs sűrű, átlátszó lesz. A formát vajjal kikenjük és a langyosra hűl rizst beletesszük. Amikor kihűlt tálra borítjuk, és 5 dkg porcukorra édesített tejszínhabbal tálaljuk.Elkészítési idő: 90 perc Egy adag: 1430kJ/340 kcal

Kapros-túrós lepény

Magyar Konyha: Palócföldi ételek

Hozzávalók (1 normál tepsire): 50 dkg tehéntúró, 1 db tojás, 30 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 3 dkg élesztő, 2 dkg vaníliás cukor, kapor, 5 dkg porcukor, 1 dl tej, 2 dl tejfel, 1 db tojássárgája, kevés só.

20 dkg főtt, áttört burgonyából, lisztből, tejből, élesztőből, pici porcukorból, sóból kelt tésztát dagasztunk, és szobahőmérsékleten kelesztjük. Míg a tésztánk kel, elkészítjük a tölteléket. A túrót szitán áttörjük, hogy ne legyen darabos, egy tojással elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a frissen aprított kaprot, a tejfelt és 10 dkg főtt, tört burgonyát. Miután a tésztánk megkelt, egy kizsírozott tepsiben kihúzzuk és egyenletes vastagságúra egyengetjük. Nem hagyjuk, hogy a tepsiben a tészta tovább keljen, mert a túró nehéz, és ha a tészta túl laza, előfordulhat, hogy sütéskor megfordul, és alulra kerül a túró. A kiegyengetett tésztára ráöntjük a kapros túrót és tojássárgájával megkenjük a tetejét. 180-200 fokos előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Tálaláskor díszíthetjük friss kaporral, meghinthetjük porcukorral.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Egy adag: 1880 kJ/450 kcal

 

Kecskeméti ropogós barack

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 50 dkg félérett sárgabarack, fél dl barackpálinka (vagy 1 teáskanál barackpálinka-aroma és víz), 1 db egész tojás, 10 dkg szójaliszt, 2 evőkanál méz, csipet só, a tálaláshoz 1 evőkanál barackpálinka és ízlés szerint sárgabarackdzsem

Elkészítése: A tojást habosra verjük a barackpálinkával, majd annyi szójalisztet keverünk hozzá, amitől sűrű, de még folyékony marad a tészta. Tíz percig hagyjuk állni. Közben a gyümölcsöt megmossuk, letöröljük, és egészben (tehát a magjával együtt) kevés szójalisztben megforgatjuk és a tésztába hempergetjük. Azonnal beleengedjük a 180 fokos forró olajba, és 1-2 perc alatt piros-ropogósra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük és tálra rakjuk. A barackpálinkával hígított sárgabarackdzsemet külön tálkában vagy mártásos csészében mellétesszük. Ki-ki belemártogatja a saját adagját. Egyszerűen és gyorsan készíthető.

Kelt hájas pogácsa

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg háj, 5 dkg zsír, 3 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 kk. só, szükség szerint tej, tejföl, a pogácsa kenéséhez 1 tojás

Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A zsírt a tojássárgájával, 2 kanál tejföllel és a sóval jól elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a megfuttatott élesztőt, és jól kigyúrjuk. Ha szükséges, még annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát 1 órán át pihentetjük. A megtisztított hájat ledaráljuk, és kétfelé osztjuk. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, és rákenjük az egyik adag hájat. A tésztát felcsavarjuk, kissé kinyújtjuk, és 3 részre hajtjuk. Fél órán át pihentetjük, majd a műveletet megismételjük, és a tésztát újra pihentetjük. A pihentetett tésztát lisztezett nyújtótáblán tetszőleges vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a felvert tojással megkenjük, ügyelve, hogy az oldalukra ne kerüljön tojás, mert a pogácsák így nem lesznek levelesek. A kiszaggatott pogácsát kb. 20-30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, magas hőmérsékleten megsütjük.

Kiflismarni

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 12 kifli, 10 dkg Natreen édesítőpor kb. 4 dl tej, 6 tojás, néhány csöpp vaníliás Natreen édesítőszer (lásd külön recept) 1 citrom reszelt héja, 3 dk-g margarin vagy vaj a tetejére: édesítőpor

 

A kiflit karikákra szeljük, majd az egy kevés édesítővel fölforralt tejjel leöntjük. Megvárjuk, amíg jól beszívja. A tojásokat a maradék édesítővel. a vaníliás édesítőszerrel és a reszelt citromhéjjal ízesítve felverjük. A margarint lábasban fölolvasztjuk, a kiflit rádobjuk. Az ízes tojást ráöntjük, majd kis lángon kevergetve addig sütjük, amíg megszilárdul. Egy kevés édesítőporral meghintve kínáljuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Egy adag: 2830 kJ1677 kcal

Kókuszcsók

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, 1 kávéskanálnyi vaj, 1 evőkanál liszt.

Elkészítése: A tojásfehérjéket a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, beletesszük a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tepsi alját kikenjük vajjal és egyenletesen megszórjuk liszttel. Erre nedves kiskanállal kis halmokat rakunk a kókuszos habból. Kis lángon nyitott sütőajtónál megszárítjuk. Figyelem: A kókuszcsók melegen törik!

Kókuszgolyó I.

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 25 dkg főtt áttört burgonya (tisztán mérve), 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, két evőkanál kakaópor, fél citrom vagy narancs reszelt héja, 10 dkg mazsola, egy evőkanál rum, a külsejére kókuszreszelék vagy kakaópor.

A hozzávalókat összegyúrjuk, a mazsolát előzőleg a rumban megáztatjuk és az áztatólével együtt dolgozzuk a masszába. Vizes kézzel apró golyókat formázunk belőle és kókuszreszelékbe vagy kakaóporba forgatva tálra, ill. papírhüvelybe rakjuk. Nem áll el sokáig!

Kókuszgolyó II.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 25 dkg édes háztartási keksz, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál eper vagy meggylekvár, kb. fél kg friss, magozott meggy, vagy fél üveg kompót, 1 evőkanál kakaó, 2 dl feketekávé, 10 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése: A kekszet kis lyukú reszelőn lereszeljük. Kávét főzzünk, majd ahogy egy kicsit kihűlt a kekszre öntjük. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a kávét, a lekvárt és a kakaót, majd jól összedolgozzuk. Golyókat formálunk belőle úgy, hogy mindegyik közepébe egy meggyet teszünk, majd egyenként kókuszreszelékbe hempergetjük őket.

Kókuszos-meggyes túrógolyócskák

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: (KB. 6O darabhoz) 60 szem kimagozott meggybefőtt (fagyasztott gyümölcs is lehet) 60 dkg félzsíros tehéntúró, 0,5 dl tejszín, 6 evőkanál Natreen édesítőpor 1 citrom vagy narancs reszelt héja vagy 1 kiskanál őrölt fahéj is néhány szem darált diétás keksz a bevonáshoz: egy csomag kókuszreszelék, 4-5 evőkanál Natreen édesítőpor. Elkészítése: A meggybefőttet lecsöpögtetjük, de ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor azt először szobahőmérsékleten fölengedjük. A túrót áttörjük, majd a tejszínnel, az édesítőporral, a citromhéjjal meg annyi kekszmorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható legyen. (A kekszet kis mennyiségben kávédarálóban a legkönnyebb megdarálni.) Ebből a masszából a meggyszemek köré vizes kézzel egyenlő nagyságú golyócskákat formálunk, amiket rendre meghempergetünk a kókuszreszelék és édesítőszer keverékében. Letakarva, hűtőszekrényben 3-4 napig elállnak. A túrógolyócskák citrom- vagy narancshéj helyett fahéjjal ízesítve is készülhetnek. Elkészítési idő: 35 perc Egy darab: 1899 kJ145 kcal

Kókuszperecek.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

35 deka liszttel elkevert 1 csomag sütőport 12 deka cukorral, 15 deka reszelt kókuszdióbéllel, fél csomag vaníliás cukorral, 15 deka zsírral, 1 egész tojással és kevés tejjel könnyen gyúrható tésztává alakítunk. A tésztából vastag rudakat sodorva pereceket formálunk, melyeket közepes tűznél világosra sütünk.

Kossuth kifli I.

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: a tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 8-10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 1 csomag sütőpor, fél citrom leve; a töltelékhez: 30 dkg dióbél, 20 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só vagy néhány csepp citromlé; a tészta kenéséhez. 1 tojás

A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a liszthez adjuk, és beletesszük a citromlevet. Alaposan összedolgozzuk, majd 1-1,5 órán át fóliába csomagolva pihentetjük. Időközben a dióbelet megdaráljuk, és 5 dekányit félreteszünk a szóráshoz. A tojásfehérjét csipetnyi só vagy néhány csepp, citromlé hozzáadásával, a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a darált diót és a vaníliás cukrot. A pihentetett tésztát fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk, és ízlésünknek megfelelő nagyságú háromszögekre vágjuk. A háromszögekre tölteléket helyezünk, és kiflikké sodorjuk. A tojást felverjük, a kifliket megkenjük vele, majd megszórjuk a félretett darált dióval. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten megsütjük.

Kossuth-kifli II.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva három-szögalakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve kiflikké sodorjuk. Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk s 20 deka őrölt diót teszünk hozzá. Sütés előtt tojással megkenjük s tört dióval szórjuk be.

Kossuth-kifli III.

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: hat tojás, a tojással egyenlő súlyú Rama margarin, cukor, rétesliszt, három evőkanál rum, a tetejére 10 dkg dió vagy 10 dkg főzőcsokoládé.

Megmérjük a tojásokat, és ettől függően mérjük ki a többi hozzávalót. A margarinnal habosra keverjük a cukrot és a tojássárgákat, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tojásfehérjékből vert kemény habot. Rummal ízesítjük és Selyempapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tetejére durvára vágott diót vagy apró kockára vágott főzőcsokoládét szórunk és forró sütőbe toljuk. A lángot 5 perc múlva mérsékeljük, így sütjük tűpróbáig. A tepsiben hagyjuk kihűlni, pogácsaszaggatóval kis félholdakat vágunk ki belőle, mindig csak annyit, amennyit egyszerre a tálra rakunk, nehogy kiszáradjon. A tepsiben folpackkal letakarva tároljuk.

Könnyű teasütemény.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

15 deka cukrot 15 deka vajjal és két tojás sárgájával habosra keverünk, azután kevés sót, 30 deka liszttel elkevert 1 csomag sütőport és a 2 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Papír vagy vászonzsákból zsírozott, lisztezett sütőbádogra -S- eket nyomunk. A süteményeket gyenge tűznél szép sárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral készített hintőcukorral szórjuk be a süteményeket.

Krémes pite

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: egy adag gyors leveles tészta; a vaníliakrémhez: négy tojássárgája, egy egész tojás, 7 dl tej, 20 dkg cukor, két csomag vaníliás cukor, két evőkanál liszt, a tetejére porcukor.

A tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk és két lapban megsütjük. A krémhez a tojást meg a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral meg a liszttel kikeverjük, a tejjel felengedjük és gőz fölött nagyon sűrűre főzzük. A kihűlt krémet az egyik kisült tésztalapra halmozzuk, a másik lapot erre fektetjük. Ezt előzőleg ajánlatos kockákra vágni, így könnyebben szeletelhetjük a tésztát.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Krumplis burekas

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók (20 db elkészítéséhez; 1,6 kg vajastészta Töltelékhez: 1,5 kg burgonya vaj vagy margarin Kenéshez, illesztéshez: tojássárgája, Díszítéshez: szezámmag

A hajtogatott vajastésztát 20 darab négyzetre felosztjuk. Bekenjük a négyzetek széleit tojássárgájával Krumplipürét készítünk vajjal vagy margarinnal, majd a négyzetek közepére 1-1 evőkanál pürét teszünk, átlósan behajtjuk, háromszög formát kapjunk. A burekasok tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szezámmaggal megszórjuk. Sütőbe tesszük, először nagyobb, majd kisebb lángon 40 percig sütjük.

Kuglóf

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 60 dkg rétesliszt, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 4-5 dl tej, négy tojássárgája, 10 dkg Rama margarin, egy csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, csipetnyi só, a forma kikenéséhez zsír, a tetejére vaníliás porcukor.

Az élesztőt 3 dl édes tejben megkelesztjük, a puha margarint, a többi cukrot, a sót, a mazsolát, a vaníliás cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. Ezután tesszük bele a megkelesztett élesztőt, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Fakanállal vagy dagasztógéppel dolgozzuk ki, és amikor már jó hólyagos, a kizsírozott kuglófformába öntjük. (Kb. a forma feléig kell érnie a tésztának.) Langyos helyen addig pihentetjük, amíg a forma meg nem telik vele. Ekkor előmelegített sütőbe rakjuk és kb. 40 percig először erős, majd mérsékelt lángon sütjük.

Tűpróbát végzünk, mielőtt a sütőből kivennénk. Ha megsült, azonnal deszkára borítjuk és még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.

Léha sütemény.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

3 tojás sárgáját 12 deka vajjal, 10 deka zsírral, 15 deka cukorral, 45 deka liszttel, 1 citrom reszelt héjával jól összegyúrunk. A tésztából apró gömböket formálunk, melyeket megvajazva, őrült mandulával hintünk be. Igen kiadós, gyors sütemény.

Lekváros pufi

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 1 db egész tojás, 10-12 dkg finomliszt, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 db alma, 1 dl tej, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, mokkáskanál sütőpor, kevés só és porcukor

Elkészítése: Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól apró, vékonyka hasábokra vágjuk. A tojást habosra verjük a tejjel, hozzáadjuk a baracklekvárt, az őrölt fahéjat, a sót, a porcukrot és a sütőporral elkevert lisztet, végül beledolgozzuk az almahasábokat. A tésztának galuskamassza sűrűségűnek kell lennie. A tésztából két teáskanál segítségével kis halmokat engedünk bele a forró olajba, és 2-3 perc alatt pirosra sütjük. (A massza nem ragad annyira rá a kanalakra, ha azokat előzőleg belemártjuk a forró olajba.) A pufik eléggé megdagadnak, amelyeket az olajból kivéve, jól lecsurgatunk, illetve papírtörülközőre téve leitatjuk a fölösleges olajat. Kevés porcukorral meghintve tálaljuk. Magában is nagyon jó, de borhabbal vagy vaníliamártással egyenesen kitűnő! Meglehetősen egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó édesség.

Leveles sajtos rudak.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

15 deka lisztet 10 deka vajjal, fél csomag sütőporral, 2 késhegynyi sóval és kevés vízzel jó rétes-tésztává dolgozunk, azután nyújtunk. A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt parmezán-sajttal behintjük és összehajtjuk. A tésztát újra nyújtjuk, a beszórást 2-3 szór ismételjük. Legvégül a tésztából ujjnyi vastag rudakat formálunk, melyeket tojással megkenve sóval és sajttal bőven behintünk. A rudakat közepes tűznél sárgára sütjük.

Lili—kifli.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

20 deka vajat 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral, 20 deka túróval és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra nyújtjuk és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral vagy főtt diótöltelékkel (l. dióstorta) kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg állapotban vaníliás cukorral hintjük be.

Linzerperec

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 3 dkg cukor, 3 keményre főtt tojás átpasszírozott sárgája, tojásfehérje a kenéshez, vékonyra vágott mandula.

Elkészítése: Az anyagokat összegyúrjuk és apró pereceket készítünk, tojásfehérjével megkenjük, a mandulával meghintjük. Először meleg, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük. Figyelem: A frissen kisült perec , amíg ki nem hűl, törékeny!

Londoni keksz.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Fél kg lisztet 1/8 liter tejjel, 2 egész tojással, 15 deka cukorral, 4 deka vajjal és 1 csomag vaníliás cukorral jól összegyúrunk, végül kevés liszttel elkevert 1 csomag sütőport adunk hozzá. A tésztát még egyszer jól eldolgozzuk, azután késhát vastagra nyújtva kekszvágóval kiszúrjuk. A tojásfehérjével egyenletesen megkent kekszet szép pirosra sütjük. Kitűnő az angolkeksz teához.

Májusi desszert

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 50 dkg száras, korai cseresznye, 2 db egész tojás, 20 dkg finomliszt, 2-2,5 dl tej, evőkanálnyi meggylekvár, evőkanálnyi kristálycukor, mokkáskanálnyi törött fahéj, csipet só, 4 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a fűszereket, a cukrot és a lekvárt. Az egészet jól kikeverjük, majd 10 percig pihentetjük. Közben a cseresznyét megmossuk, lecsöpögtetjük és kevés lisztben szárastól megmártjuk. Öt-hat szemet szárastól összefogva, kis cérnával összekötünk, és beleforgatjuk a tésztába, majd egy csipesz segítségével úgy rakjuk bele a forró olajba, hogy ne essen szét. A tésztában lévő tojás azonnal összefogja a "cseresznyecsokrot". Világosbarnára sütjük, az olajból kivéve papírtörülközőre rakjuk, hogy az a fölösleges olajat beszívja. Még azon melegében fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk. Elsősorban gyerekeknek való, akik a cseresznyét minden formában nagyon szeretik. Kissé munkaigényes, de gyorsan készíthető.

Mákos császárzsemle teljes őrlésű lisztből

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók 12 darabhoz: 30 dkg teljes őrlésű búzaliszt 20 dkg sima liszt, 5 g só, 1,5 dkg élesztő, kb. 2 dl langyos tej 1 evőkanál méz, langyos víz szükség szerint tej a tetejét bekenni mák meghinteni sütőpapír

Előkészítése: Az élesztőt langyos tejben feloldjuk és az átszitált sima liszttel kovászt, keverünk belőle; a kovászt liszttel meghintjük és meleg helyen, letakarva fél órán átkelesztjük. Amikor a tetején széles repedések keletkeznek, nem túl lágy tésztává dolgozzuk össze a teljes őrlésű liszttel, a sóval, a mézzel és szükség szerinti mennyiségű vízzel; a tésztából golyót formálunk és további fél órán át kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Elkészítése: A tésztát 12 egyforma részre osztjuk; mindegyikből golyót formálunk és újabb fél órán át kelesztjük. Ez után egy fakanál belisztezett nyelével kereszt alakú bemélyedést nyomunk rájuk, a tetejüket bekenjük tejjel és meghintjük mákkal, majd sütőpapírral kibélelt tepsire téve addig hagyjuk kelni, míg a magasságuk másfélszeresre nő; ezután a sütőben 20 perc alatt megsütjük. Még forrón leválasztjuk a papírról és konyhai rácson hagyjuk kihűlni. Tipp: A teljes őrlésű liszttől sokkal értékesebb a zsemle, mintha csak fehér lisztből lenne!

Mákos kupola

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók 8-10 darabhoz: 5 tojás, kb. 10 dkg méz í0 dkg porcukor 1 evőkanál rum, 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg darált mák, A lekváros töltelékhez: 4 evőkanál szilvalekvár, 4 evőkanál rum, A tejszínes töltetékhez: 2,5 dl tejszín, 3 evőkanál rum, 1 csomag habfixáló A mázhoz: 1,5 dl tejszín, 13 dkg tejcsokoládé sütőpapír

Előkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.

Elkészítés:Az elkészült piskótát cukorral beszórt sütőpapírra borítjuk; a tetején levő sütőpapírt hideg vízzel bekenve óvatosan lehúzzuk. A piskótából 4-5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki (első kép). A lekváros töltelékhez a szilvalekvárt a rummal simára keverjük; megkenjük vele a piskótakörök egyharmadát, majd ráragasztjuk a piskótakörök második harmadát. A tejszínes töltelékhez a szaggatásnál leeső piskótadarabkákat elmorzsoljuk és összekeverjük a rummal. A tejszínből a habfixálóval - a csomagoláson lévő előírás szerint kemény habot verünk, és összekeverjük a piskótamorzsalékkal. A lekvárral összeragasztott piskóták köré magas falú süteménykiszúrót teszünk, ezen át töltjük be a tejszínes krémet, majd egy-egy piskótalapkát enyhén rányomva befedjük őket. Ezután a süteménykiszúrót óvatosan eltávolítjuk (alsó kép); majd a kupolácskákat egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A bevonathoz a tejszínt és a tejcsokoládét kis lángon felmelegítjük, és simára keverjük, a mázat a süteményekre öntjük; majd újra hidegre tesszük dermedni. Hidegen tálaljuk, de garantáltan forró sikert érünk el vele!

Mákos rolád mandarin krémmel

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók 12 szelethez: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 15 dkg porcukor, 1 teáskanál vaníliás cukor csipetnyi só, 10 dkg teljes őrlésű liszt 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg darált mák 1 csomag habfixáló 5-6 db mandarin5 dl tejszín, 25 dkg sovány túró 6 dkg méz. 2 dl joghurt, porcukor meghinteni, sütőpapír

Előkészítés: Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral; a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra (felső Kép), majd kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát cukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán át hűlni hagyjuk.

Elkészítés: A mandarint megtisztítjuk; 24 gerezdet félreteszünk a díszítéshez; a többi mandarint kis kockákra vágjuk; a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük; a túrót a mézzel és a joghurttal simára keverjük, majd a tejszínhez adjuk. A krém 2/3 részébe óvatosan belekeverjük a mandarindarabokat; a maradék krémet félretesszük. A kihűlt piskótatekercset s~ (alsó kép), majd a mandarin rákenjük és a konyharuha segítségével újra felcsavarj is bekenjük a félretett krém mandaringerezdekkel díszít.

Italajánlat: Egy ilyen desszerthez dukál egy pompás édes bor, késői szüretelésű muscat ottonelje.

Mákos sütemény

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: 2 dl tej, 14 dkg mák, egy tojás, 14 dkg cukor, 5 dkg vaj, reszelt citromhéj, fél sütőpor, 17 dkg rétesliszt, 5 dkg mazsola; a forma kikenéséhez zsír.

A darált mákot a tejben megáztatjuk. A tojást a cukorral, vajjal és a sütőporral habosra keverjük, beletesszük a reszelt citromhéjat, a lisztet és a beáztatott mákot, végül a mazsolát. Alaposan kizsírozott őzgerincformába öntjük és a sütőben közepes lángon megsütjük. Deszkára borítjuk, kihűtjük, meghinthetjük porcukorral, bevonhatjuk csokoládémázzal is.

Mákosguba, vaníliapudinggal.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 4-6 db kifli 1 csomag vanília puding, 7 dl tej, fél csomag mazsola, 1 evőkanál cukor 5 dkg mák.

Elkészítése: Elkészítjük a vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.

Mákoskürt.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

A dióskürtnél leírt tésztát a következő töltelékkel töltjük meg: fél kg őrölt mákot, 1 kávéskanál tört fahéjat, 1 citrom reszelt héját, 5 deka mazsolát és fél csomag vaníliáscukrot vastag cukorsziruppal sűrűre főzünk.

Mandulában sült szilva

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 40 dkg szép, nagy szemű, magvaváló szilva, 10 dkg darált mandula, 2 db egész tojás, kevés porcukor a tetejére

Elkészítése: A szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük, illetve megtörölgetjük, majd úgy magozzuk ki, hogy a szilva egészben maradjon, csak a magját kivehessük. A szilvaszemeket kissé összenyomva, megforgatjuk a darált mandulában, majd a felvert tojásban megmártjuk. A darált mandulába ismét beleforgatjuk. 180 fokra felforrósított olajban, hirtelen, gyorsan megsütjük, és azonnal rászórjuk a porcukrot. A sült mandulától a szilva egészen különös, finom zamatot kap. Hidegen is, melegen is nagyon finom csemege. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Mandulás bimbók.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

30 deka lisztet, 1 csomag sütőport, 8 deka tört mandulát, 10 deka cukrot 3 egész tojással, 8 deka vajjal és annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. Félujjnyi vastagra nyújtjuk s négyszegletes darabokra vágva barackízzel megkenjük. A tésztadarabok négy sarkát összefogva erősen összenyomjuk. Forró sütőben sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral szórjuk meg.

Mandulás félholdak.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

20 deka lisztet, 15 deka tört mandulát, fél csomag sütőport, 1 kávéskanál őrölt fahéjat és 20 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliáscukrot gyúrjunk jól el 10 deka vajjal és 3 egész tojással. A tésztát késhát vastagra nyújtjuk, apró formákkal kiszúrjuk és tojással megkenve tört mandulával szórjuk be. Forró sütőbe gyorsan sütjük.

Mandulás keret.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

20 dkg lisztet, 15 deka vajat, fél csomag sütőport 3 tojás sárgájával és 10 deka cukorral deszkán összegyúrjuk, azután kevés tejfölt adva hozzá, késfokvastagra nyújtjuk és 10 cm-es négyszögű darabokra vágjuk. A darabokat a 3 tojás habjának 14 deka hámozott őrölt mandulával és 10 deka porcukorral készült keverékével vonjuk be egyenletesen. A négyszögű tészták széleit köröskörül keskenyen felhajtva meleg sütőben sütjük.

Mandulás túrókrém.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 40-50 dkg tehéntúró, 5 dkg mandula, 1 evőkanál kakaó, 1 pohár tejszín, 15 dkg porcukor, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 kávéskanál vaj, 1 dl feketekávé, 1 evőkanál kakaó.

Elkészítése: A tehéntúrót burgonyanyomón áttörjük, és simára keverjük a cukorral. A mandulát ledaráljuk, a tejszínt habbá verjük, majd a kakaóval együtt a túróhoz adjuk. A csokoládét darabokra tördeljük, és egy lábasban a vajjal, a kakaóval és a kávéval, lassú tűzön, folytonos keverés mellett felolvasztjuk. A túrókrémet kelyhekbe osztjuk, és rácsorgatjuk a még forró csokoládémázat. Hagyjuk kihűlni. Mazsolával díszíthetjük.

Marcsa pogácsa

Szalkay Zsuzsanna Olcsó, gyors sütemények

Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg liszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, 1/2 vanillincukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl langyos tej.

Az anyagokat 2 egész tojással és 1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük.

Figyelem: Csak friss és áttört túrót használjunk!

Margit-szelet

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 dl tejeskávé, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 20 dkg liszt, lekvár.

Elkészítése: A margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a kakaót, a tejeskávét, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát papírral kibélelt tepsibe öntjük. és előmelegített sütőben lassú tűznél megsütjük. A tészta kb. kétszeresére dagad. Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, szúrjunk bele egy villát és ha már nem ragad rá a tészta, valóban megsült. Ha kihűlt, kettévágjuk és lekvárral megtöltjük. Figyelem: A megsült tésztát pár percig hagyjuk a lekapcsolt sütőben! A sütőpapírt ne felejtsük el levenni!

Márványszelet.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

5 deka vajat 4 tojás sárgájával, fél csomag vaníliás cukorral és 8 deka cukorral fél óráig jól kikeverünk, azután 8 deka őrölt héjas mandulát, fél csomag sütőport és a 4 tojás keményrevert habját adjuk hozzá. A tésztát két részre osztjuk, egyik részéhez még 4 deka reszelt csokoládét adunk. A fehér és barna tésztát zsírozott, lisztezett tepsibe kiskanállal váltva keverve rakjuk be s úgy nyomkodjuk egyenesre, hogy a csokoládés tésztarészek barna foltokat mutassanak. Lassú tűznél sütjük. Sütés után, ha a tészta már kihűlt, cukros csokoládémázzal vonjuk be s a máz megszáradása után szeleteljük csak fel.

Meggyes piskótaszeletek.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

15 deka vajat 25 deka porcukorral habosra keverünk, azután 4 tojás sárgáját

egyenként hozzáadjuk, majd 18 deka liszttel kevert 1 csomag sütőport és legvégül a 4 tojás habját elegyítjük a tésztához. Vajjal vagy zsírral jól kikent tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk s tetejére kimagozott meggyet rakunk. Közepes tűznél sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral bőven hintjük.

Mexikói kókuszos piskóta.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 csomag csokoládépuding, 7 dl tej, 2 evőkanál kakaó, fél dl rum, 2 evőkanál cukor, 10 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése: A csokipudingot úgy készítjük el, ahogy ez a tasakon levan írva, azzal a különbséggel, hogy 7 dl tejet használunk és még 2 evőkanál cukrot, kevés rumot és 2 evőkanál kakaót is hozzáadunk. A babapiskótákat négy darabra törjük, és a folyékony csokikrémbe keverjük, majd egy tálra öntjük a masszát. Rászórjuk a kókuszreszeléket, és megvárjuk, amíg a piskóta magába szívja a krémet és megpuhul. Lehűtve tálaljuk.

Mézeskalács.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Fél kg lisztet, 1 csomag sütőport, 2 egész tojást és 20 deka cukrot összekeverünk, azután 1 citrom reszelt héját és kevés tört fahéjat adva hozzá, forró mézzel rétestészta keménységűvé dolgozzuk. A mézes tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk s tetszésszerinti alakokra vágva lisztezett, viaszos tepsibe rakjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük s egész vagy hosszúra vágott hámozott mandulával díszítjük.

Mimi dióslepénye

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók (a tésztához): 30 dkg finomliszt, 20 dkg Rama margarin, egy evőkanál porcukor, egy tojássárgája, két evőkanál tejföl, csipetnyi só; a töltelékhez: hat tojás, egy tojásfehérje, hat evőkanál cukor, egy citrom reszelt héja, fél citrom leve, 15 dkg darált dió, a tetejére porcukor.

A tésztához valókat összegyúrjuk, és két cipóra osztva a hűtőszekrényben legalább egy órát, de jobb, ha egy éjjelen át pihentetjük. Az egyik cipót kinyújtjuk és kibélelünk vele egy középnagyságú tepsit. A töltelékhez a tojássárgákat simára keverjük a cukorral, citromlével, citromhéjjal, és a darált diót meg a tojásfehérjékből vert kemény habot belekeverve, a tésztalapra simítjuk. A másik lappá nyújtott tésztacipóval lefedjük és a tetejét villával megszúrkáljuk. Forró sütőbe toljuk, de 5 perc múlva a lángot mérsékelni kell.

Tűpróbáig sütjük így. Még melegen a tetejét porcukorral meghintjük és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 3-szor 3 cm-es kockákra vágva rakjuk tálra.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.