Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Süteményrengeteg 4.

2008.11.24

Vilmos keksz.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

60 deka lisztet 8 deka vajjal, 3 egész tojással, 1 csomag sütőporral, 1 csomag vaníliás cukorral és 2-3 deci tejjel jól összegyúrunk. A sütőport a liszttel először jól elkeverjük és csak azután adjuk a többi hozzávalót hozzá. A tésztát vékonyra nyújtjuk s kekszvágóval kiszúrva, meleg sütőbe téve sütjük. Sütés alatt az ajtót kb. 5 percig nem szabad kinyitni, mert a keksz különben ráncos lesz.

Virágfánk

Szalkay Zsuzsanna Olcsó, gyors sütemények

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 sütőpor, 15 dkg cukor, 3 kanál tejföl, 1 mokkáskanál só, barack- vagy málnalekvár, olaj a kisütéshez.

Az anyagokból tésztát gyúrunk, késhát vékonyságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és három-négy pogácsát egymásra rakunk. A közepét ujjunkkal mélyen benyomjuk. A réteges pogácsák szélét három-négy helyen picit bevágjuk.

Forró olajban kisütjük. Sütés közben a tészta kinyílik, mint a virág. A kisült darabokat porcukorral meghintjük, a "virágkelyhek" közepébe lekvárt csepegtetünk.

Figyelem: Forró olajban süssük!

Vizes piskóta

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: hat tojás, 20 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, hat evőkanál víz, nyolc evőkanál rétesliszt.

A tojássárgáját cukorral nagyon habosra keverjük, majd a vízzel meg a szódabikarbónával még legalább 10 percig keverjük. Ezután felváltva tesszük bele a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot, és ugyanúgy sütjük, mint a közönséges piskótát. (Dobhatunk bele három marék vagdalt diót is, akkor nem nyolc evőkanál, hanem csak hat evőkanál liszt kell a tésztába.)

Zárdakifli.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Fél kg lisztet 1 csomag sütőporral elkeverünk, azután 2 egész tojást, 3 deka cukrot és kevés sót adva hozzá, langyos tejjel rétestészta keménységűvé gyúrjuk. 25 deka vajat 1-2 deka liszttel dolgozunk el jól s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk, mint a vajastésztát. 10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk fél cm vastagra s háromszög alakúra vágva, a következő töltelékkel kenjük meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darált diót és 1 citrom reszelt héját keverünk. A kifliket sütés után még melegen vaníliás cukorral szórjuk meg.

Zebratészta

Schuck Antalné Mindennapra egy recept

Hozzávalók: négy tojás, négy tojás súlyú cukor, négy tojás súlyú Rama margarin, egy csomag vaníliás cukor, három tojás súlyú rétesliszt, egy csomag sütőpor, egy evőkanál kakaópor, 10 dkg dió; a tepsi kikenéséhez zsír.

A tojásokat megmérjük, majd a sárgájukat a cukorral, a sütőporral és a puha margarinnal habosra keverjük. A vaníliás cukorral ízesítjük, és felváltva tesszük bele a lisztet meg a tojásfehérjékből vert kemény habot. A tészta felét kizsírozott tepsi aljára terítjük, a másik felébe keverjük a kakaóport és a barna tésztát a sárga tetejére simítjuk. Szabályos közökben - amekkora kockákra vágjuk majd a tésztát - fél diókat fektetünk a tetejére, és a sütőben a piskótához hasonlóan megsütjük.

Zsírbansült párnácskák.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

50 deka lisztet, két evőkanál cukrot, kevés sót 4 deci tejjel jól összegyúrjuk, majd kevés liszttel kevert 1 csomag sütőport adunk hozzá. A kinyújtott tésztából derelyevágóval négyzet alakú darabokat vágunk ki és forró zsírban sütjük. Még forrón fahéjas, vagy vaníliás cukorban jól megforgatjuk. Melegen és hidegen is kitűnő.

Fagylaltok, fagylaltkelyhek

Ananászfagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg ananászfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 24 szem málna, 24 szem licsibefőtt, 4 kávéskanál gyöngycukor.

Elkészítése:

Az előhűtött kelyhekbe tett ananászfagylalt köré cukrozott tejszínhabot teszünk. A licsibefőttbe helyezett málnaszemekkel díszítjük. Gyöngycukorral megszórjuk.

Energiatartalom: 1300 kJ

Fehérjetartalom: 1 g

Zsírtartalom: 3 g

Szénhidráttartalom: 70 g

Citromfagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg (12 gombóc) vásárolt citromfagylalt, 2 kivi, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab.

Elkészítése:

A citromfagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. A kivit megmossuk, meghámozzuk, karikára vágjuk. A fagylalttal töltött kehelyben

körbe rakjuk. A köztes felületre tejszínhabot teszünk és egy-egy szem ribiszkével díszítjük.

Energiatartalom: 1160 kJ

Fehérjetartalom: 5 g

Zsírtartalom: 3 g

Szénhidráttartalom: 57 g

Csokoládéfagylalt

Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve

Hozzávalók: fél liter tej, 10 deka porcukor, 1 rúd vanília, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 12 deka puhított csokoládé.

A felsorolt anyagokat beletesszük egy habüstbe és hidegen jól elkeverjük. Ezután tűzön sűrű krémmé főzzük. A keverést habverővel végezzük. Ha a tűzről levettük, megszűrjük, lehűtjük, majd fagyasztjuk.

Dinnyefagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

30 dkg csokoládéfagylalt, 30 dkg vaníliafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kicsi sárgadinnye, 4 szem cseresznye, 2 kávéskanál darált, pörkölt mogyoró.

Elkészítése:

Először a vanília-, majd a csokoládéfagylaltot tesszük az előhűtött kelyhekbe. Cukrozott tejszínhabbal körbespricceljük. Sárgadinnyeszeletkékkel díszítjük. Darált, pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül a csokoládéfagylalt közepébe egy szem kimagozott cseresznyét teszünk.

Energiatartalom: 2240 kJ

Fehérjetartalom: 9 g

Zsírtartalom: 21 g

Szénhidráttartalom: 78 g

Eperfagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

40 dkg eperfagylalt, 20 dkg csokoládéfagylalt, 16 szem eper, 1 evőkanál szederszörp, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 4 holipni ostya.

Elkészítése:

A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott csokoládéfagylaltot előhűtött kehelybe tesszük, tetejére pedig eperfagylaltot.

Peremét cukrozott tejszínhabbal díszítjük. Az epret egyenletesen elosztjuk. A fagylaltot lehűtött szederszörppel leöntjük.

Holipni ostyával díszítjük.

Energiatartalom: 1390 kJ

Fehérjetartalom: 4 g

Zsírtartalom: 5 g

Szénhidráttartalom: 68 g

Fagylaltserleg túróval

Unger Károly Túróból készülő ételek

Hozzávalók: 20 dkg vaníliafagylalt, 20 dkg túró, 8 dkg vaj, 1 dkg vaníliáscukor, 8 dkg mazsola, 8 dkg porcukor, 5 cl vanílialikőr, 1,5 dl tejszín, 5 dkg kristálycukor.

A fagylaltos kelyheket mélyhűtőben lehűtjük. Túrókrémet készítünk: az áttört túróból, a vajból, a porcukorból, a mazsolából és a vaníliáscukorból. A kelyheket kivéve a mélyhűtőből, lapos tányérba öntött vanílialikőrbe mártjuk a szélüket, majd kristálycukorba (ez lesz a díszítés), ezután rétegezzük a fagylaltot és a túrókrémet, végül a tetejére tejszínhab kerül. A megmaradt likőrrel meglocsoljuk. Adhatunk hozzá édes ostyarudakat.

 

Grillázsfagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg grillázsfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 evőkanál vágott, vegyes cukrozott gyümölcs, 1 fürt ribiszke.

Elkészítése:

A grillázsfagylaltot előhűtött kelyhekbe helyezzük. Cukrozott tejszínhabbal, vágott, cukrozott gyümölccsel és ribiszkeszemekkel díszítjük.

Energiatartalom: 1930 kJ

Fehérjetartalom: 9 g

Zsírtartalom: 15 g

Szénhidráttartalom: 72 g

Kávéfagylalt

Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve

Hozzávalók: 2 deci erős feketekávé, 4 deci tej, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 25 deka cukor, egy kis vanília.

A felsorolt anyagokat habüstben habverővel hidegen összekeverjük, tűzre tesszük és sűrű krémmé főzzük. Felforrnia nem szabad. Levesszük a tűzről, megszűrjük, kihűtjük, majd fagyasztjuk.

Különleges fagylaltkehely

Recepttéka

Hozzávalók:

20 dkg csokoládé-, 20 dkg vanília-, 20 dkg citromfagylalt, 2 mandarin, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 4-4 csokoládépasztilla, 4 mokkáskanál darált, pörkölt mogyoró.

Elkészítése:

A fagylaltokat vegyesen előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük. Mandaringerezdekkel, csokoládépasztillával és –figurával díszítjük. Pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül az esernyőt a közepébe szúrjuk.

Energiatartalom: 1920 kJ

Fehérjetartalom: 6 g

Zsírtartalom: 16 g

Szénhidráttartalom: 71 g

Mákfagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg vásárolt mákfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kisebb sárgadinnye, babapiskóta.

Elkészítése:

A mákfagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbespricceljük. Karalábévályóval a sárgadinnyéből kis gömböket formázunk és azzal, valamint csokoládéba mártott babapiskótákkal díszítjük.

Energiatartalom: 2290 kJ

Fehérjetartalom: 14 g

Zsírtartalom: 21 g

Szénhidráttartalom: 75 g

Málnafagylalt

Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve

Hozzávalók: 4 deci víz, 20 deka málna, 20 deka cukor.

A málnát áttörjük és az így kapott gyümölcsvelőhöz hozzákeverjük a kihűlt cukoroldatot. Savanykás ízhatását is fokozhatjuk citrommal, készíthetjük tejszínnel is. 1 deci tejszínt adunk hozzá fagyasztás közben.

Málnafagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg málnafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 16 szem málna, 2 kávéskanál gyöngycukor, 8 babapiskóta.

Elkészítése:

A málnafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. A cukrozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük és málnaszemekkel díszítjük. Gyöngycukorral megszórjuk. Babapiskótát adunk mellé.

Energiatartalom: 1500 kJ

Fehérjetartalom: 2 g

Zsírtartalom: 4 g

Szénhidráttartalom: 79 g

Mentafagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg (12 gombóc) vásárolt mentafagylalt, 4 kávéskanál vágott, pörkölt mogyoró, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 16 szem málna.

Elkészítése:

A fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal, vágott pörkölt mogyoróval és málnaszemekkel díszítjük.

Energiatartalom: 1270 kJ

Fehérjetartalom: 1 g

Zsírtartalom: 6 g

Szénhidráttartalom: 60 g

Őszibarackfagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg őszibarackfagylalt, 20 dkg cukrozott gyümölcs (zölddió, cseresznye, licsi), 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 2 kávéskanál csokoládédara.

Elkészítése:

Az őszibarackfagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körítjük, cukrozott, vegyes gyümölcsökkel díszítjük. Végül csokoládédarával megszórjuk.

Energiatartalom: 1740 kJ

Fehérjetartalom: 2 g

Zsírtartalom: 4 g

Szénhidráttartalom: 93 g

Peche-Melba

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg vaníliafagylalt, 2 nyers vagy 4 felezett őszibarackbefőtt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 cl vanílialikőr, 4 kávéskanál finomra vágott, pörkölt mandula.

Elkészítése:

A vaníliafagylaltot az előhűtött kehelybe tesszük, ráhelyezzük a félbevágott őszibarackot, vanílialikőrrel meglocsoljuk, cukrozott tejszínhabbal és vágott, pörkölt mandulával díszítjük.

Energiatartalom: 1680 kJ

Fehérjetartalom: 8 g

Zsírtartalom: 11 g

Szénhidráttartalom: 64 g

 

 

Pisztáciafagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg vásárolt pisztáciafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 8 cukrozott zölddió, 8 szem málna, 8 pörkölt mandula, 4 holipni ostya.

Elkészítése:

A pisztáciafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal a kelyhet körbespricceljük. Félbevágott, cukrozott zölddióval, pörkölt mandulával, valamint a málnaszemekkel és egy holipni ostyával díszítjük.

Energiatartalom: 2290 kJ

Fehérjetartalom: 19 g

Zsírtartalom: 19 g

Szénhidráttartalom: 82 g

Túrófagylalt

Unger Károly Túróból készülő ételek

Hozzávalók: 1 doboz vanília fagylaltpor, 35 dkg túró, 8 dkg porcukor.

A vanília fagylaltport a használati utasításnak megfelelően feloldjuk. A túrót tegyük turmixgépbe és folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot és a fagylalt alapot. Azt lehűtve fagylaltgépben fagyasztjuk.

Vaníliafagylalt

Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve

Hozzávalók: fél liter tej, 18 deka porcukor, 1 rúd vanília, 2 egész tojás, 2 tojássárgája.

Fél liter tejet habüstbe teszünk, 18 deka porcukrot, 1 rúd vaníliát, 2 egész tojást és 2 tojássárgáját adunk hozzá. Hidegen jól elkeverjük, majd tűzre tesszük és sűrű krémmé főzzük. Ha lehűtöttük, fagyasztjuk és poharakban vagy üvegtányérokban tálaljuk.

Vaníliafagylalt (fagylaltporból)

Recepttéka

Hozzávalók:

20 dkg vanília tejszínes fagylaltpor, 4 dl tej.

Elkészítése:

A fagylaltport egy mély tálban a tejjel addig keverjük,

míg csomómentes nem lesz. Ezután habszifonba öntjük és patronnal habosítjuk. A könnyű fagylaltmasszát a szifonból alutálkákba

vagy formákba átnyomjuk. Mélyhűtőbe téve megfagyasztjuk.

Akinek nincs habszifonja, az habverővel is habosíthat. Ekkor a fagylaltmasszát előfagyasztjuk, majd habverővel felverjük és csak ezután tesszük mélyhűtőbe.

A vanília fagylaltporból készíthető még: eper, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt. Ilyenkor az alapreceptben megadott mennyiségű habosított vanília fagylaltmasszához - fagyasztás előtt - a megfelelő (az alábbiakban felsorolt mennyiségű) valamelyik ízt adó anyagot keverjük hozzá:

- 20 dkg pürésített friss epret vagy

- 20 dkg pürésített friss málnát vagy

- 20 dkg pürésített friss őszibarackot vagy

- 20 dkg pürésített konzerv ananászt vagy

- 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót vagy

- 10 dkg grillázst.

A vaníliához hasonlóan csokoládé- és puncsfagylaltot is készíthetünk porból.

Vaníliafagylalt (habtejszínből)

Recepttéka

Hozzávalók: 5 dl habtejszín (2,5 pohár), 5 evőkanál porcukor, 1/2 rúd vanília.

Elkészítése: A tejszínt a porcukorral, a vaníliával folytonos keverés mellett felfőzzük. A tűzről levéve, tovább keverve, hagyjuk kihűlni, majd pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve kemény habot verünk belőle, majd mélyhűtőben alutálkában vagy formában kifagyasztjuk.

Ugyanígy habtejszínből készíthető még: csokoládé-, eper-, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt is.

Ilyenkor a vanília nélkül előkészített, kemény habbá felvert, cukrozott tejszínhabhoz az alábbiakban ismertetett mennyiségű, különböző ízesítőanyagokat keverjük hozzá:

- 2 púpozott evőkanál kakaóport vagy

- 20 dkg pürésített friss epret vagy

- 20 dkg pürésített friss málnát vagy

- 20 dkg pürésített friss őszibarackot vagy

- 20 dkg pürésített konzerv ananászt vagy

- 10 dkg frissen pörkölt, darált mogyorót vagy

- 10 dkg grillázst.

Ezután formába téve, mélyhűtőben kifagyasztjuk.

Vaníliafagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg vaníliafagylalt, 16 szem eper, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál csokoládédara, 4 holipni ostya.

Elkészítése:

A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott fagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbespricceljük.

Eperszemekkel díszítjük, csokoládédarával megszórjuk. Holipni ostyát szúrunk bele.

Energiatartalom: 1610 kJ

Fehérjetartalom: 8 g

Zsírtartalom: 10 g

Szénhidráttartalom: 66 g

Vegyesfagylalt-kehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg (csokoládé, eper, mogyoró, citrom) fagylalt vegyesen, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál pisztáciareszelék, 4 csokoládédíszítő.

Elkészítése:

A különböző ízű fagylaltot az előhűtött kelyhekben egyenletesen elosztjuk, cukrozott tejszínhabbal, egy pár szem ribiszkével, csokoládéfigurával díszítjük.

Energiatartalom: 1550 kJ

Fehérjetartalom: 7 g

Zsírtartalom: 11 g

Szénhidráttartalom: 59 g

Vegyesgyümölcs-fagylaltkehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg vaníliafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 20 dkg vegyes kerti gyümölcs (alma, őszibarack, cseresznye, meggy, ribiszke, málna), 8 szem dió.

Elkészítése:

A vaníliafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük, köréje cukrozott tejszínhabot spriccelünk. A megmosott és kockára vágott, illetve szemes gyümölccsel, diógerezdekkel díszítjük.

Energiatartalom: 1720 kJ

Fehérjetartalom: 9 g

Zsírtartalom: 14 g

Szénhidráttartalom: 60 g

Zöldalma-fagylaltkehely

Recepttéka

Hozzávalók:

60 dkg vásárolt zöldalma-fagylalt, 16 szem datolya, 12 dió, 6 dkg cukrozott narancshéj, 1 evőkanál pörkölt mogyoró, 8 csokoládés ostya.

Elkészítése:

Az előhűtött kelyhekbe helyezett fagylaltot datolyával, diógerezddel, cukrozott narancshéjjal díszítjük. Frissen pörkölt, őrölt mogyoróval megszórjuk. Csokoládés ostyát adunk hozzá.

Energiatartalom: 2210 kJ

Fehérjetartalom: 6 g

Zsírtartalom: 17 g

Szénhidráttartalom: 86 g

Fánkok

Almafánk

Frank Júlia “Nagy fritukönyv”

50 dkg finomliszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, fél liter tej, 2 db egésztojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, asütemény tetejére fahéjas porcukor.

Fél dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyoshelyen felfuttatjuk. (A megkelt élesztő feljön a bögre tetejére.) Mély tálbaöntjük az átszitált lisztet és a közepébe mélyedést vájunk. Ide tesszük amegkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt, és annyi tejjel gyúrjukössze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezetttálba rakjuk, tetejét is gyengén belisztezzük, majd tiszta ruhával letakarvalangyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát,végül fél centi vastagra kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóvalkiszaggatjuk. A fánkokat 180 fokos hőmérsékletű olajba tesszük és 2-3 percalatt szép pirosra megsütjük. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajba, mert afánkok sülés közben megnőnek! Papírtörülközőre téve felitatjuk a feleslegesolajat és fahéjas porcukorral meghintjük.

Kissé bonyolult a készítése, de nagyon ízletes.

Ananászfánk

Frank Júlia “Nagy fritukönyv”

15 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, 2 db egész tojás, másfél dkg élesztő, 2 evőkanálporcukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 10-12 karika ananászbefőtt, 1 dlananászdzsem (vagy eperdzsem).

A felvert tojásokat simára keverjük a szétmorzsolt élesztővel, majd hozzáadjuka porcukrot, a rumot, a tejet és a lisztet. Kevés sóval ízesítjük, és 2 óránkeresztül hagyjuk állni. Közben a dzsemet 3 evőkanál ananászlével simárakeverjük. A lecsöpögtetett és megtörölgetett ananászkarikákat először lisztbemártjuk, majd az élesztős tésztában megforgatjuk, és 2-3 percre a 180 fokrafelforrósított olajba tesszük. Egyszerre csak keveset süssünk, mert sülésközben ugyancsak megnövekszik a fánkok térfogata! A megsült gyümölcsös fánkokatpapírtörülközőre vagy szalvétára rakjuk, hogy az a fölösleges olajat beszívja.

A kész fánkokat ananászlével hígított dzsemmel tálaljuk.

Egyszerűen és gyorsan készíthető.

Bécsi gyűrűfánk

Frank Júlia “Nagy fritukönyv”

50 dkg finomliszt, 4-4,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 2 púpozottevőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliáscukor, csipetnyi só, a tálaláshoz 2evőkanál rum és 3 evőkanál sárgabarackíz.

1 dl langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és 1 teáskanálnyicukrot, majd letakarjuk, és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután összegyúrjuk aliszttel, a tojássárgákkal, a vaníliáscukorral, a sóval és annyi tejjel, hogyközepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán, tiszta konyharuhávalletakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd 5-6 centi vastag rúddáformáljuk. Ebből 3 centis darabokat levágunk és egészen vékony rudacskákkásodorjuk. Két rudat összefogunk és fonatot készítünk belőle, majd gyűrűformájúra meghajlítjuk. Lisztezett deszkán még negyedóráig pihentetjük agyűrűket, ezután 180 fokos olajba téve 4-5 perc alatt pirosra sütjük.

Lecsurgatjuk a felesleges olajat és tálra rakjuk. Még forrón beleöntjük aközepébe a rummal ízesített barackízt, és melegen tálaljuk. Csak frissen jó.

Munkaigényes, de nagyon finom sütemény.

Bécsi gyűrűfánk

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4-4,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 4 tojássárga, 2 púpozott evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, a tálaláshoz 2 evőkanál rum és 3 evőkanál sárgabarackíz

Elkészítése: 1 dl langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és 1 teáskanálnyi cukrot, majd letakarjuk, és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután összegyúrjuk a liszttel, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán, tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd 5-6 centi vastag rúddá formáljuk. Ebből 3 centis darabokat levágunk és egészen vékony rudacskákká sodorjuk. Két rudat összefogunk és fonatot készítünk belőle, majd gyűrű formájúra meghajlítjuk. Lisztezett deszkán még negyedóráig pihentetjük a gyűrűket, ezután 180 fokos olajba téve 4-5 perc alatt pirosra sütjük. Lecsurgatjuk a felesleges olajat és tálra rakjuk. Még forrón beleöntjük a közepébe a rummal ízesített barackízt, és melegen tálaljuk. Csak frissen jó. Munkaigényes, de nagyon, finom sütemény

Birsalmafánk

Frank Júlia “Nagy fritukönyv”

2 szép birsalma (vagy birskörte), 2 db egész tojás, 2 dl kefír (vagy házialudttej), 15-20 dkg finomliszt, 10-15 dkg porcukor, 1 csapott teáskanálsütőpor, késhegynyi őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, a tálaláshoz birsalmabefőtt(vagy almabefőtt).

A tojásokat habosra felverjük, beleszórjuk a cukrot, a sót, a szegfűszeget és asütőport, majd a kefírt és a lisztet is hozzáadva, jól kikeverjük. (Egészensűrű galuskatésztának kell lennie.) Ezután a birsalmákat megmossuk,meghámozzuk, ismét megmossuk, és kicsumázva belereszeljük a tésztába. Jólösszedolgozzuk, végül a 180 fokos forró olajba szaggatjuk egy kis, kerekmerőkanál segítségével oly módon, hogy a merőkanalat minden egyes fánkadagolása előtt üresen belemártjuk a forró olajba. (Így könnyen lecsúszik atészta a kanálról.) A 4-5 perc alatt megsült fánkok jócskán megdagadva kerülnekki az olajból, ezért egyszerre csak néhány darabot tegyünk a készülékbe. Amegsült fánkokat papírtörülközőre tesszük, hogy felitassuk a lecsurgó olajat,és jéghideg birsalmabefőttet kínálunk hozzá. (Vigyázat! A tésztában lévő cukormiatt nagyon gyorsan sül!)

Gyorsan és egyszerűen készíthető.

Burgonyafánkok, mandulával.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 3 tojássárgája, 10 dkg mandula, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 teáskanál só, panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, sütéshez: olaj.

Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, majd burgonyanyomón áttörjük. Eldolgozzuk a sóval, a liszttel, a tojássárgákkal és kb. 5 dkg darált mandulával. Gyúródeszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és hosszúkás téglalapformákat vágunk belőle. A zsemlemorzsába belekeverjük a megmaradt, darabosra vágott mandulát, majd a burgonyafánkokat bepanírozzuk (liszt tojás mandula morzsa), és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Meghintjük fahéjas porcukorral.

Burgonyás csöröge I.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 30 dkg főtt burgonya, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, só,2 dl tej,70 dkg liszt, olaj a kisütéshez.

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát áttörjük. Hozzáadjuk a tejfölt tojást és annyi lisztet, hogy rétestészta keménységű legyen. Összedolgozzuk, késfoknyira kinyújtjuk. Derelyemetszővel ki- és bevágjuk, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Minél több az olaj, annál magasabb és könnyebb lesz. Édesen vagy sósan tálaljuk.

Burgonyás csöröge II.

Szakál László “Disznótoros receptek”

30 dkg héjában főtt áttört burgonyát 1 dl tejföllel, 2 tojással, és annyi liszttel, amennyit felvesz, rétestészta keménységűre összedolgozunk. Pihenés után késfok vastagságúra nyújtjuk, derelyemetszővel, mint a csörögét kimetsszük, forró zsírban vagy olajban kisütjük. Kisütés után cukrozzuk, de készíthető sósan is.

Császárfánk.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

25 deka vajat, 25 deka lisztet, fél csomag sütőport és 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, fél csomag vaníliáscukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk és gőzön olvasztott mártócsokoládéval leöntve vonjuk be.

Csokoládéfánk

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: A tésztához 8 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg liszt, 3 egész tojás, kevés .só 3 dkg porcukor- (szóráshoz) 4 dl olaj (sütéshez)A mártáshoz: 15 dkg kristálycukor 1/2 dl rum, 1 tojássárgája, 6 dkg kakaó 3 dkg vaj, 2 dkg háztartási keményítő

Egy deciliter vízbe kevés sót teszünk, és a vajjal (vagy margarinnal) felforraljuk. Állandó keveréssel beleszórjuk a lisztet, és folyamatosan addig főzzük, míg el nem válik az edény falától. (Ügyeljünk, hogy a lábos sarkában se maradjon nyers tészta! Lehúzzuk a tűzről, és a tojásokat egyesével belekeverjük. Gyorsan dolgozzunk, mert különben a tojás az edény aljára kerülve kicsapódhat és megsülhet! Csak akkor üssük bele a következő tojást, ha az előzőt már tökéletesen eldolgoztuk és a massza egyneművé vált, azaz sima lett. Mély serpenyőben vagy lábosban olajat forrósítunk, majd az olajba mártott evőkanál hegyével diónyi gömböket szaggatunk bele. Ne tegyünk sokat egyszerre a lábosba, hagyjunk helyet a fánk növekedéséhez! Akkor jó a tészta, ha kb. két és félszeresére nő meg sütés közben, és az olajban magától megfordul. Aranybarnára sütjük, majd lecsurgatjuk. Porcukorral megszórva, csokoládémártással körbeöntve tálaljuk. A mártás készítése: A kakaót, a keményítőt, a tojássárgáját egy edénybe tesszük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy simára lehessen keverni benne. A forró szirupból keverünk egy keveset hozzá, és habverővel folyamatos keveréssel az egészet visszaöntjük a forró szirupba. Visszatesszük a tűzre, és állandó keveréssel összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a rumot. A tetejére apró vajdarabkákat morzsolunk, amivel megelőzhetjük a mártás bőrösödését.

Csörgefánk

Szakál László “Disznótoros receptek”

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 14 dkg vaj, 1 dl tejföl, 3 tojássárgája, 4 dkg porcukor, egy kevés só, zsír a sütéshez.

A lisztet, a vajat, a tejfölt, a tojássárgákat, a porcukrot egy kicsi sóval összegyúrjuk, és 15-20 percig pihentetjük. Azután mint a vajastésztát, háromszor kinyújtjuk és összehajtogatjuk, hidegre tesszük. A tésztát újból vékonyra nyújtjuk és derelyevágóval egyenlő négyszögletes darabokra vágjuk. A kivágott tészta közepén a derelyevágóval 2-3 hosszanti csíkot vágunk úgy, hogy a tészta egyben maradjon. Lábasban forró, bő zsírban hirtelen kisütjük, szitára rakjuk. Tálaláskor fahéjas vagy vaníliás cukorral hintjük meg.

 

Fahéjas fánk

Frank Júlia “Nagy fritukönyv”

28 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 3 teáskanál porcukor, 3 tojássárgája, 1,5-2 dltej, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, fahéjas porcukor, csipetnyi só.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a közepébe vájt mélyedésbe beleszórjuk acukrot, a fahéjat, a tojássárgákat és a sót. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogykemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán, pihentetés nélkül félujjnyivastagra kinyújtjuk, ezután kicsi fánkszaggatóval (vagy likőröspohárral)kiszaggatjuk. 180 fokra felforrósított olajba téve 2-3 perc alatt megsütjük. Afölösleges olajat lecsöpögtetjük, és még forrón meghintjük fahéjas porcukorral.

Egyszerűen készíthető, finom sütemény.

Fánk

Szakál László “Disznótoros receptek”

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 6 tojássárgája, 10 dkg vaj, 3 dkg cukor, egy késhegynyi só, a kovászhoz: 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dkg cukor, 6 dkg liszt.

A hozzávalókból elkészítjük a kovászt. Amíg ez kel, a tojássárgákat a vajjal, a cukorral, egy jó késhegynyi sóval habosra keverjük. Hozzátesszük a lisztet, a megkelt kovászt és a tejet. Mindezeket jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes fánkszúróval kiszúrjuk, meleg ruha alatt újra kelni hagyjuk, azután bő forró zsírban vagy olajban fedő alatt kisütjük. De csak az egyik felét sütjük fedő alatt. A zsírba úgy tesszük a tésztát, hogy a deszkán levő oldalával ellenkezően kerüljön a zsírba. Ne süssük nagy lángon, mert nem sül át.

Farsangi fánk

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 50 dkg 1 kg liszt, 3 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 dk-g élesztő, 5 dkg kristálycukor 4 dl olaj, 3 dkg porcukor 30 dkg lekvár csipet só

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, föloldjuk benne a kristálycukrot és az elmorzsolt élesztőt. Néhány percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Utána kevés lisztet teszünk hozzá (ez a kovász), és a tojássárgáját hagyjuk kissé felhabosodni. A többi lisztet előmelegítjük, majd a közepébe fészket képzünk. Lassan hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt úgy, hogy először a tojássárgájával keveredjen el, majd fokozatosan nagyobb ívben, kevergetve beledolgozzuk a lisztet. Ha a tészta egyneművé vált, hozzáadjuk a sót és az olvasztott vajat. Erőteljes mozdulatokkal dagasztjuk, szinte pumpáljuk a kezünkkel. (Dagasztásra alkalmas robotgépben lassú fordulaton készíthetjük.) A tésztát addig dagasszuk, míg elválik az edény falától, és hólyagosodni nem kezd. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30-40 percig kelesztjük. Huzatmentes hely biztosításával és a letakarással kedvező életfeltételeket biztosítunk a kelesztőgombák elszaporodásának, miáltal a tésztánk laza, könnyű lesz. Ha megkelt, meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, és óvatosan kb. 3-4 cm vastagságúra kihúzzuk. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd letakarva ismét 10 percig kelni hagyjuk. Vigyázzunk: a kiszaggatott fánk oldalsó peremét ne lisztezzük össze, széleit kezünkkel ne is érintsük! Mély serpenyőben vagy lapos lábosban felhevítjük az olajat, ügyelve, hogy se túlságosan forró, se túl hideg ne legyen (a hőmérséklet kb. 170 °C-os ). A fánkokat óvatosan forgatva a kezünkben, ujjunkkal egyik oldalukon középig benyomjuk, majd ezzel lefelé fordítva helyezzük az olajba. Mindkét oldalon aranybarnára sütjük, lecsurgatjuk. Porcukorral meghintve, kikeveri lekvárra tálaljuk. Variációs lehetőség: ha a kiszaggatott fánktészta közepén kisebb kiszúróval lyukat formálunk, akkor bajor fánkot készíthetünk.

 

Forgácsfánk I.

Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 db tojás, sárgája, só, 2 evőkanál porcukor, 2 evő-kanál rum.

Elkészítés: A lisztből és a tojások sárgájából - kevés só és cukor hozzáadásává - tésztát gyúrunk. Késfoknyira nyújtjuk majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ujjunkra tekerjük, majd a tekercseket forró olajba rakjuk, és pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve adjuk az asztalra. Hozzávalók elkészítés nélkül.

Forgácsfánk II.

Frank Júlia “Nagy fritukönyv”

30 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 dl tejföl, 1 evőkanálcitromlé, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi só, a tetejére 1 evőkanálporcukor, 1 zacskó vaníliáscukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár.

A tojássárgákat a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, arumot, a citromlevet, a reszelt citromhéjat és a lisztet is. Ha már sima atészta, lisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk. Lisztbe mártottderelyemetszővel hosszúkás rudakat vágunk belőle, majd a derelyemetszővel atészta közepét hosszában, teljesen szabálytalanul, összevissza bevagdossuk. 2-3percre a 180 fokra felhevített olajba téve apránként megsütjük.

Papírtörülközőre tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívja, majd vaníliásporcukorral megszórjuk. Egy-két evőkanál vízzel hígított, forró baracklekvártársaságában tálaljuk. Melegen is, hidegen is nagyon finom.

Egyszerűen és gyorsan készíthető.

 

Forgácsfánk III.

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 30 dkg liszt 10 dkg vaj, 3 tojássárgája 5 dkg porcukor, 3 dkg porcukor (a szóráshoz), 1 dkg vaníliás cukor 1 1/2 dl tejföl, 1/2 dl rum, 4 dl olaj (a sütéshez), 20 dkg barackíz csipet só

Elkészítése: A lisztet gyúródeszkára, tesszük elmorzsoljuk benne a vajat. hozzáadjuk a tojássárgáját, 5 deka porcukrot, a sót Rugalmas, egynemű tésztává gyúrjuk, majd letakarva 20-30 percig pihentetjük. Fél centi vastagságúra nyújtjuk. és négy rétegre hajtogatjuk. Ezután ismét pihentetjük, majd 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval tenyérnyi téglalapokat vágunk belőle, két-három helyen bevagdaljuk, majd távolabbi sarkait a lyukon átfűzzük. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, lecsurgatjuk. Vaníliás cukorral elkevert porcukorral megszórjuk. Külön edényben, kikevert baracklekvárt kínálunk hozzá.

Forgácsfánk IV.

Hegedűs János: Magyar konyha

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, 1 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi só, a tetejére 1 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítése: A tojássárgájákat a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a rumot, a citromlevet, a reszelt citromhéjat és a lisztet is. Ha már sima a tészta, lisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk. Lisztbe mártott derelyemetszővel hosszúkás rudakat vágunk belőle, majd a derelyemetszővel a tészta közepét hosszában, teljesen szabálytalanul, összevissza bevagdossuk. 2-3 percre a 180 fokra felhevített olajba téve apránként megsütjük. Papírtörülközőre tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívja, majd vaníliás cukorral megszórjuk. Egy-két evőkanál vízzel hígított, forró baracklekvár társaságában tálaljuk. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Egyszerűen és gyorsan készíthető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.