Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akár ünnepekre

2008.02.05

Torták

 

Banános kakaótorta

 

Hozzávalók:

2,5 dkg vaj, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 18 dkg liszt, 1,5 kávéskanál sütőpor, 3 dkg kakaó, 3 banán, tetejére porcukor.

 

A vajat a tojásokkal habosra keverjük a cukorral együtt. A tejet hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral és a kakaóval együtt a masszába forgatjuk. A meghámozott banánokat villával összetörjük és ezt is belekeverjük.

Kerek tortaformában sütjük közepesnél alacsonyabb lánggal (175° C) 45 percig, tűpróbáig. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

 

Csoda torta

 

Hozzávalók:

liter tej,

3 db tojás,

1 ek. liszt,

1 cs. vaniliacukor,

1 cs.kétszersült,

0,5 kg almareszelék,

1 bögre cukor.

 

1 liter tejet felforralunk, 3 tojás sárgáját, 1 evőkanál lisztet, 1 cs. vaniliáscukrot kevés tejjel simára keverünk és a forralt tejhez öntjük. 1 cs. Kétszersültet egy tálban apró darabokra törjük és az előző masszát ráöntjük. A 0,5 kg almareszeléket a 3 tojás fehérjével és az 1 bögre cukorral kemény habbá verjük és a kétszersültre öntjük.

 

Fahéjas meggytorta

 

Hozzávalók:

4 tojás, 22 dk cukor, 12 dkg liszt, 8 dkg étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, 3 teáskanál fahéj, 3 pohár tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 citrom reszelt héja, 8 dkg vágott dióbél, csokoládélevél, porcukor.

 

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből 4 evőkanál vízzel kemény habot verünk. Beleszórunk 12 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat. A 10 dkg keményítővel, sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet beleszitáljuk a masszába és óvatosan összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (kb. 175 fokon) 35 percig sütjük.

A kihűlt piskótát négy lapba vágjuk. A legalsóra rátesszük a tortakarimát. Kemény habbá verünk 2 dl vaníliás cukorral ízesített tejszínt, a felét rákenjük a tésztára, majd rátesszük a második tortalapot.

 

A meggyet lecsepegtetjük. Levét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, a maradék keményítővel, és a citromhéjjal együtt felforraljuk. Belekeverjük a meggyet. A krémből két evőkanálnyit félreteszünk, a többit a piskótára kenjük, és beborítjuk a harmadik tésztalappal. Erre kerül a félretett vaníliás tejszínhab, végül a legfelső piskótalap.

 

A félretett tejszínt felverjük a cukorral, és bevonjuk vele a tortát. A maradékot csillag végű nyomózsákba töltjük, és körben szalagszerűen feldíszítjük a torta tetejét. Közepére halmozzuk a maradék meggyet, oldalát megszórjuk dióval, tetejét esetleg csokoládélevelekkel dekoráljuk, végül az egészet vékonyan megszórjuk porcukorral.

 

Gesztenyetorta

 

Hozzávalók:

30 dkg darált keksz, 20 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 csomag gesztenyemassza, 25 dkg áttört tehéntúró, 5 evőkanál rum, 1 evőkanál kakaópor.

 

A kekszet elkeverjük 10 dkg margarinnal és a cukorral. A gesztenyemasszát átkeverjük a túróval és a többi alkotórésszel. Vízzel kiöblített tortaformába simítjuk a tésztát, rá a krémet és egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a karimát levesszük, és a lappal csúsztatjuk a tálra. Tetszés szerint díszíthetjük.

 

Gyümölcsös joghurttorta  10 személyre

 

3 tojás

5 dkg liszt

5 dkg porcukor

margarin

8 dl joghurt

30 dkg kivi vagy narancs

10 dkg háztartási keksz

4 csapott teáskanál zselatin

10 dkg porcukor

 

A három tojásból a lisztből és a cukorból készíts piskótatésztát. Egy magas szélű tortaformát kenj ki margarinnal , ebbe tedd a tésztát és süsd ki. (A tésztát a formában  hagyd kihűlni!)   A zselatinport keverd el 4 dl vízzel és forrald fel. A gyümölcsöt tisztítsd meg, kockázd fel, a kekszet is darabolt fel, s ezeket keverd össze a joghurttal. Adj hozzá porcukrot, s keverd hozzá a kihűlt zselatin oldatot. Ezt a masszát terítsd el a piskóta tetején, s a tortát tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.

 

Gyümölcsös túrótorta

 

Hozzávalók:

25 dkg tetszés szerint bármilyen

gyümölcs (vagy lecsöpögtett befott),

25 dkg tehéntúró,

25 dkg liszt,

12 dkg margarin,

3 tojás,

2 dl tejföl,

3 evokanál porcukor,

1 zacskó vaníliás cukor,

1 teáskanál sütopor,

1 mokkáskanál só,

1 mokkáskanál reszelt citromhéj.

 

A tésztához a sütoporral, 1 evokanál cukorral és a sóval elkevert lisztet mély tálba öntjük. Közepébe mélyedést vájunk, ebbe rakunk 1 felütött tojást, a felszeletelt margarint és 1 dl tejfölt. Az egészet gyorsan összemorzsoljuk, majd összegyúrva egy cipóba formáljuk. Kevés liszttel meghintjük a tetejét, és a hutoszekrényben fél órát pihentetjük. Közben a túrót a tejföllel és a megmaradt tojással simára keverjük, porcukorral és a vaníliás cukorral ízlés szerint édesítjük. Egy nagy tortaforma aljába úgy simítjuk bele a kinyújtott tésztát, hogy vékony pereme is legyen. Ebbe töltjük az ízesített túrót, majd a megtöltött formát elomelegített, forró sütobe toljuk. 10 percig közepes lángon, további 15 percig takaréklángon sütjük. Próbaképpen beleszúrunk egy hurkapálcát, s ha már nem ragad rá a tészta, se a töltelék, akkorra sült meg. Közben elkészítjük a gyümölcsöt, amit a tetejére rakunk. Megmossuk, kimagozzuk, egyforma darabokra aprítjuk, és szépen elrendezzük a még forró tortán. Frissen is, hutve is nagyon jó.

 

Joghurtos pudingtorta

 

Hozzávalók:

félujjnyi vastagságú piskótakarika,

2 dl joghurt,

4 dl tej,

1 evokanál zselatinpor,

1/2 dl málnaszörp

(vagy egyéb piros színu szörp),

1 zacskó vaníliás pudingpor,

ízlés szerint kevés cukor,

csipetnyi só.

 

A pudingport 5 evokanál tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a tejes pudingport, és folytonosan kevergetve surure fozzük. Félretesszük. Idonként megkeverjük, nehogy ido elott megdermedjen. A málnaszörpöt 1/2 dl vízzel összekeverjük, majd a zselatinporra öntjük. Kevergetve, nagyon kis lángon addig melegítjük, amíg a por szemcséi eloldódnak. A joghurtot simára keverjük a zselatinos szörppel, majd hozzákeverjük a pudingot is. Megkóstoljuk, és annyi cukorral ízesítjük, amennyitol még nem lesz nagyon édes - inkább pikáns íze legyen. (Ha nem elég pikáns, akkor kevés citromlevet is csavarhatunk bele.) Kapcsos tortakarika aljára fektetjük a vékony piskótát, és ráöntjük a krémet. Folpack fóliát borítunk a tetejére, és hagyjuk egészen kihulni, majd betesszük a hutoszekrénybe. Másnapig hutjük. Tálalás elott meglazítjuk a tortaforma oldalát, késsel körbevágjuk, majd a fémlappal együtt tálra csúsztatjuk. A tetejét tetszés szerint díszíthetjük kókuszreszelékkel, gyümölcszselébol készített kis formákkal, gyümölccsel, esetleg csokireszelékkel is. 12 szeletre vágható.

 

Oroszkrémtorta

 

Hozzávalók:

 

2 tojás, 30 dkg cukor, 1 evőkanál magyar étkezési zselatin, 2 dl tej, 20 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 csomag babapiskóta, 0,5 dl rum, gyümölcs (befőtt), mazsola.

 

A 2 tojássárgáját, 30 dkg cukorral, 2 evőkanál tejjel gőz felett sűrűre főzzük, ha sűrű, levesszük a tűzről. 1 púpozott evőkanál étkezési zselatint elkeverünk egy kis vízzel, megforrósítjuk, 1/2 dl tejjel összekeverjük és a meleg masszába keverjük.

Habosra keverünk 20 dkg vajat, és ha kihűlt a massza, a vajat hozzáadjuk, majd a 2 dl felvert tejszínhabot óvatosan "ráemeljük". Tortaformába rakjuk (szétnyithatóba). Alulra babapiskóta kerül, meglocsoljuk egy kevés rummal, gyümölccsel, és forró tejbe áztatott mazsolával. Utána krémet teszünk rá. Ismét babapiskóta, rum, gyümölcs, mazsola. A tetejére krém kerül. Díszítése gyümölccsel és tejszínhabbal. Hűtve fogyasztjuk, de csak másnap, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Puncstorta

 

Hozzávalók:

 

A piskótához: 10 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.

A töltelékhez: 20 dkg porcukor, 10 dkg baracklekvár, 1 rúd vanília, 1 narancs reszelt héja, 1 dl főzőrum.

A cukormázhoz: 1 citrom leve, 1-2 evőkanál rumos meggy leve, 25 dkg porcukor.

 

A tojásokat szétválasztjuk. A piskótához a fehérjéből 5 dkg porcukorral kemény habot verünk. A tojássárgáját habosra keverjük a maradék 5 dkg porcukorral, majd óvatosan hozzáadjuk a fehérjét, beleszitáljuk a lisztet, és sima masszává keverjük. A tészta egyharmadát vajjal kikent, liszttel beszórt tortaformában kisütjük. A tészta többi részét sütőpapírral bélelt tepsiben kb. ujjnyi vastagon elkenve megsütjük.

 

A tortaformában kisütött piskótát vízszintesen kettévágjuk. Az alja és a teteje belső felét bekenjük baracklekvárral, majd a tetejét a bekent oldalával felfelé visszatesszük a tortaformába. A külön sütött lapot kockára vágjuk. A 20 dkg porcukrot 1 1/2 dl vízzel és a vaníliarúddal felforraljuk. Hozzáöntjük a rumot, a vaníliarudat kidobjuk, és beleszórjuk a narancshéjat. Ezzel a sziruppal meglocsoljuk az összevágott piskótát, óvatosan összekeverjük, majd az egész masszát rákenjük a tortaformába helyezett lapra. Kicsit lenyomkodjuk, megfelelő nehezéket helyezünk rá, és legalább 2 órahosszát állni hagyjuk.

 

A cukormázhoz a citrom levét és a rumos meggy levét kikeverjük a 25 dkg porcukorral. A tortáról levesszük a tortakarikát, tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral, és bevonjuk a rózsaszínű cukormázzal.

 

Téli meggyes torta

 

Hozzávalók:

félliternyi meggybefott

(vagy 30 dkg mirelit meggy),

4 nagy tojás,

4 púpozott evokanál finomliszt,

4 púpozott evokanál porcukor,

10 dkg vaj vagy Rama margarin,

1 dl tej, fél citrom leve,

1 csapott teáskanál orölt fahéj,

1 mokkáskanál reszelt citromhéj,

1 mokkáskanál só.

 

Eloször a meggybefottet levétol lecsöpögtetjük, és a meggyet kimagozzuk. Kerek, kapcsos kisebb tortaformát 2 dkg vajjal kikenünk, és kevés porcukorral behintjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük, ezután a fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük. A megmaradt vajat felolvasztjuk. Tálban felváltva adjuk a cukros tojássárgát a habhoz, illetve a lisztet, a tejet, és az olvasztott, de már nem meleg vajat. Végül a citromlevet és a fuszereket is hozzáadjuk. Habverovel óvatosan addig keverjük, amíg a massza egynemuvé válik. Belesimítjuk a kikent formába, ezután pedig a meggyet rászórjuk a tetejére, amely kissé belesüllyed. Elomelegített, közepesen forró sütobe toljuk, és csak kis lángon, lassú tuzön sütjük. Ha a teteje ido elott barnulna, tegyünk rá egy papírlapot. Tupróbával ellenorizzük, hogy megsült-e a közepe. A formában hagyjuk kihulni, majd a lappal együtt tesszük tálra. Cikkekre vágjuk, mint a tortát szokás. A meggybefott levét felforralva kissé besurítjük, és a süteményt ezzel locsolgathatjuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sok sikert

(Bálint Kriszti, 2010.10.10 18:04)

Szuper az oldalad, itt mindig találok valamit ami éppen illik az alkalomhoz

Sok sikert